Matea Brečko, koordinatorica projekta Vseslovensko petje s srci Foto: Radio Maribor/Osebni arhiv Matee Brečko
Matea Brečko, koordinatorica projekta Vseslovensko petje s srci Foto: Radio Maribor/Osebni arhiv Matee Brečko

Sogovornica podkasta Zorni kot je bila Matea Brečko, baletna učiteljica iz Slovenske Bistrice, pobudnica in koordinatorica projekta Vseslovensko petje s srci. Že tradicionalna prireditev bo jutri, v nedeljo, 21. in v torek, 23. aprila 2024, oba dneva med 10. in 11. uro. Z njo je tekla beseda o projektu, o pozitivnih učinkih petja in o tem, da ima slovenski narod petje v krvi.

"Zahvalimo se svojim prednikom za vse, kar so nam pustili"

Omenjena prireditev Vseslovenskopetje s srci je postala prepoznavna ne samo v lokalnem okolju, ampak na vseslovenski ravni. "Letos se bo zgodila že sedmo leto zapored. Za kaj pravzaprav gre? Dogodek zapolnjuje neformalni praznik, s katerim Slovenke in Slovenci obeležimo naš obstoj, da se zahvalimo svojim prednikom za vse, kar so nam pustili - to pomeni tradicijo, kulturo, jezik. Projekt je nastal na tujem, kjer sem nekaj časa živela; takrat sem razmišljala, kaj bi bilo takšnega, kar bi nas lahko na tak način 'označilo', in s čim bi se lahko poistovetili, in glede na informacije, ki se jim zbirala, je bilo to ravno petje," pravi sogovornica Matea Brečko.

Kot pravi, je ta projekt namenjen tudi temu, da sodelujemo. "Da se povežemo, znotraj družine, znotraj prijateljskega kroga ali kakšnih organizacij." Namen pa je tudi priklicati mitološkega junaka, Zelenega Jurija, in z njim prikličemo zdravje in obilje v svoje domove: "Gre za mitološkega junaka, ki odžene zlo."

"Za ta dogodek ne rabimo odrov in ne mikrofonov"

Ob tem beseda v pogovoru nanese tudi na samo petje in glas: "Ko začneš raziskovati, kaj glas v nas sploh je... Ugotoviš, da je glas oziroma glasilke prav tako mišica, ki deluje v našem telesu. Mišica je torej mišica... in bolj ko treniraš, boljši si. Zato se mi tudi zdi nesmiselno ocenjevati, ali so pri šestih ali sedmih letih otroci že pevci ali ne. O tem bi morali več govoriti. Eni pač potrebujejo več časa, da znajo uporabljati glas. Sicer pa, grlo je na sredi med umom in srcem, to pomeni, da se tukaj neke čudežne stvari dogajajo. Če ni pretoka med možgani in srcem, pomeni, da nimamo več svojega poslanstva, ker se ne znamo izraziti preko grla. In ta komunikacija nam vsem morda peša, na vseh področjih. Nagovarjam torej, da ljudje ne samo 21. in 23. aprila, ko bo projekt, ampak tudi sicer, da pojejo, uporabijo glasovni aparat oziroma zvočno napravo. To je sporočilo tega projekta. Sporočilo projekta je tudi, da se zavemo naše dragocenosti, to je naš jezik. Ni samoumevno, da ga govorimo. Naši predniki so se zanj borili."

Kako bo projekt izgledal v praksi? Kot omenjeno, bo jutri, v nedeljo, 21. in v torek, 23. aprila 2024. "Za ta dogodek ne rabimo odrov, ne mikrofonov, lahko pojemo sami, v krogu družine, med prijatelji,... Projektu se sicer priključujejo številne občine, kaj točno pripravljajo, naj se ljudje pozanimajo v svojih občinah," pravi Matea Brečko. "Za nedeljo je mišljeno, da pojemo bolj doma, v krogu družine, prijateljev,... Zapojemo lahko na sprehodu ali v avtu. V torek pa, ker je med delovnim tednom, se lahko prenese v naše delovno okolje, lahko zapojemo v službi. Lahko seveda tudi 'fušamo', ne gre za to, da bi bili popolni."

Predviden je tudi repertoar, tri pesmice: "Tri skupne pesmi so Zdravljica, Lipa zelenela je in Naj ljubezen združi vse ljudi (z dovoljenjem avtorja). Lahko pa se zapoje tudi kaj drugega."

Celotnemu pogovoru prisluhnite na povezavi:

Matea Brečko o projektu Vseslovensko petje s srci