Foto: Radio Maribor/Janja Viher (osebni arhiv)
Foto: Radio Maribor/Janja Viher (osebni arhiv)

Gostja oddaje Obrazi sosednje ulice je bila Janja Viher, ki je že dobrih 35 let aktivna v turizmu in ki je za izjemen prispevek k organiziranosti turističnih društev na letošnjih dnevih turizma prejela visoko priznanje Turistične zveze Slovenije. Prisega na inovativnost v turizmu in je prepričana, da umetna inteligenca ne more nadomestiti ljudi v tej panogi.

Dobro desetletje je bila predsednica turističnega društva Zgornja Kungota, ves čas pa aktivna članica Štajerske turistične zveze, zdaj je tudi njena predsednica. S tem se njeno delo še ne konča; že drugi mandat je namreč tudi podpredsednica Turistične zveze Slovenije, krovne organizacije turističnih prostovoljcev, kjer je v ogromno pomoč pri prijavah na javne razpise in pri oblikovanju vsebinskih smernic programov tako same organizacije kot njenih turističnih društev.

Janja Viher je še direktorica Agencije SIV, kjer je podjetniška mentorica in vodja projektov Zavoda za inovativnost in podjetništvo Maribor, ob vsem naštetem pa tudi turistična vodnica. Na vprašanje, kam bi sama peljala turista, ki obišče štajersko prestopnico z okolico, odgovarja: »Prav gotovo mora doživeti mesto Maribor, življenje ob reki Dravi, najstarejšo trto, ki je s kakšno vitico meni še posebej sedla v srce; pokazala bi mu naše zgodovinske znamenitosti, in ga peljala na obronke Pohorja, Kozjaka, med Malečniške vinograde in v meni drage Svečinske gorice, kjer se je moja zgodba začela in se bo nadaljevala tudi v prihodnje.«

Pogovoru lahko prisluhnete s klikom na povezavo:

Janja Viher: "Mislim da smo kljub oviram in izzivom na področju turizma zelo napredovali, tako pri infrastrukturi kot v butičnosti."