Gostja oddaje Obrazi sosednje ulice je bila mariborska mladinska aktivistka, študentka ekonomije Nomi Hrast. Z njo smo se pogovarjali o delu v mladinskih organizacijah, o sodelovanju z Unicefom, pa tudi o položaju otrok in mladine pri nas.

21-letna Mariborčanka je postala predsednica 24. otroškega parlamenta, zatem pa se je podala na pot mladinskega aktivizma in je zdaj vpeta v delovanje različnih mladinskih in študentskih organizacij. Trenutno je tudi predsednica Komisije za mladinska vprašanja pri Mestni občini Maribor, občinskega svetovalnega organa, mladim pa svetuje predvsem, da naj bodo čim bolj radovedni, saj jim bo to koristilo na njihovi nadaljnji poti.

Pred štirimi leti je Nomi Hrast ob svetovnem dnevu otrok za en dan simbolično postala tudi mariborska županja. Če bi mesto dejansko vodila, bi začela poslušati ljudi. Po njenem bi bilo treba vedno preveriti, kaj je že bilo postorjeno, in potem poiskati možnosti, da bi se ti projekti tudi nadaljevali: »Zdi se mi, da vsakič, ko nekdo zasede župansko mesto, velikokrat začne od začetka, kot da prej ni bilo nič.« Nomi meni, da je naloga novih županov tudi to, da že začete projekte nadgradijo, ne pa rušijo, in da bi bilo v Mariboru treba še bolj podpreti mladinsko delovanje in storiti vse za ustvarjanje delovnih mest, tudi za mlade, da si bodo ljudje želeli ostati v domačem kraju in da bodo uvideli, da so tudi tukaj priložnosti zanje.

Nomi Hrast

Prisluhnite oddaji Obrazi sosednje ulice.

Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal