Foto: Radio Maribor
Foto: Radio Maribor

Mariborska razvojna agencija je s partnerji že ob prvem valu epidemije pripravila seznam lokalnih ponudnikov hrane iz Podravja. Seznam sproti osvežujejo, večina pridelovalcev pa vse od takrat ostaja na seznamu. Pridružilo se je tudi nekaj novih. Tako lahko potrošniki, ki se želijo izogniti gneči v trgovinah in zaprtim prostorom, najdejo pester nabor pridelkov in izdelkov z domačih kmetij.

V času epidemije smo se potrošniki še bolj začeli zavedati pomena samooskrbe in doma pridelane kakovostne hrane, ki nam jo ponujajo lokalne kmetije, pravi Danijela Kocuvan z Mariborske razvojne agencije in dodaja, da način življenja spreminja nakupovalne navade potrošnikov. Praksa nakupovanja neposredno na kmetijah se je spomladi dobro prijela, čez poletje pa je nekoliko zamrla: »Zdaj ko smo sredi drugega vala smo želeli potrošnike spomniti, naj obiščejo bližnje kmetije in tržnice.«

Ob tem Danijela Kocuvan še poudarja, da so ponudniki iz seznama preverjeni pridelovalci. Pri nastajanju seznama so namreč sodelovali kmetijski svetovalci, ki poznajo ponudnike. »Cilj pobude je bil, da nas nastala situacija še bolj poveže, da bodo prebivalci bolje spoznali lokalne ponudnike ter njihovo ponudbo in bodo tudi v prihodnje opravili nakupe v neposredni bližini svojega doma. Zato smo se pri tej pobudi povezali tudi z drugimi inštitucijami, ki so pomagale seznam deliti med prebivalci.«

Primeri dobrih praks

Na Kmetiji Horvatovih so že pred skoraj dvema letoma začeli organizirano prodajo zelenjave na domu. Kupci so jih spoznali in radi prihajajo k njim, pove Jože Horvat, v času epidemije pa se je ustavila prodaja v gostilne in šole.

Tudi pri Valentanovih v Malečniku, kjer poleg ekološko pridelanih vin v tem času ponujajo buče hokaido, fižol, krompir in jabolka starih sort, pravijo, da se je dobra praksa prodaje na kmetiji s prvega vala epidemije ohranila. Kot pravi Metka Valentan, pa je predvsem pomembno zavedanje, da je ta hrana bolj zdrava, saj ne prepotuje na tisoče kilometrov.

Seveda pa ob tem ne pozabite, da je ob odločitvi za nakup na kmetijah treba upoštevati predpise glede gibanja med občinami in ukrepe za preprečevanje širjenja okužbe.

Seznam ponudnikov:

https://www.facebook.com/mariborska.razvojnaagencija

http://www.mra.si/novice/lokalna-samooskrba-in-kratke-dobavne-verige-ponovno-v-ospredju