Prof. dr. Mejra Festić Foto: Radio Maribor/Osebni arhiv Mejre Festić
Prof. dr. Mejra Festić Foto: Radio Maribor/Osebni arhiv Mejre Festić

Gostja portretne oddaje Obrazi sosednje ulice je bila prof. dr. Mejra Festić, redna profesorica na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru, nekdanja viceguvernerka Banke Slovenija, ugledna in priznana – doma in v tujini – finančna strokovnjakinja…

Trenutno je članica Strateškega sveta vlade Republike Slovenije za makroekonomska vprašanja. Študentom na vseh nivojih predava predmete, kot so monetarna ekonomija in monetarna politika, ekonometrična analiza s področja denarne politike in monetarnih instrumentov.

Z gostjo smo se tako pogovarjali tudi o tem, kako je v bistvu sodobna mednarodna/planetarna politika preigravanje velikih sil, mednarodnih finančnih korporacij, velikih gospodarskih sistemov in podsistemov… in kako je v bistvu – pa naj se sliši še tako protislovno in paradoksalno – celo vojna eden od generatorjev ekonomske propulzivnosti sodobnega sveta.

Dela sicer na Univerzi v Mariboru, trenutno pa živi in domuje v Ljubljani. Psi so njena velika ljubezen prostega časa – koliko ga pač ima ob vseh drugih obveznostih… Trenutno ima psa pasme rodezijski grebenar z imenom Red Odin. V pogovoru pa je med drugim povedala: "Sem zagovornica tradicionalnih vrednot kot so – zdrava in stabilna družina, zrelo in odgovorno partnerstvo, zvestoba, sočutje, altruizem, solidarnost, socialna država, skrb za ranljive skupine ljudi… Samo z dobroto, ljubeznijo in odpuščanjem bomo lahko spremenili svet na bolje."

Celotnemu pogovoru s prof. dr. Mejro Festić – karizmatično profesorico, finančnico in iskalko Lepote v nas in med nami - lahko prisluhnete na spodnji povezavi. Pogovor je pripravil Tone Petelinšek.

SAMO DOBROTA IN LJUBEZEN OSVOBAJATA SVET IN ČLOVEKA - prof.dr. MEJRA FESTIĆ