Foto: Radio Maribor/Jaka Ažman
Foto: Radio Maribor/Jaka Ažman

Gostja oddaje Obrazi sosednje ulice je bila Sanskriti Kumar, ki se je pri desetih letih iz Indije preselila v Slovenijo. Spregovorila je o izzivih, ki so jo čakali pri zamenjavi domovine in o Mariboru, ki je bil njen prvi stik s Slovenijo.

Sanskriti Kumar se je v Slovenijo preselila v otroštvu, selitvi v Maribor pa je botrovala očetova ljubezen do Slovenke. »Nikoli ne bom pozabila občutka, ko sem prvič prespala v naši hiši in zjutraj skozi okno zagledala Pohorje,« se sogovornica spominja prvih vtisov o Sloveniji. Ob prelepi naravi sta jo pozitivno presenetila tudi občutek varnosti in odlična pitna voda, se je pa na začetku življenja v Sloveniji morala soočiti z več izzivi. »Izziv je bil jezik, izstopala sem zaradi izgleda, velikokrat so se ljudje ozirali za mano, prvo leto v šoli nisem imela prijateljev,« pravi Sanskriti, ki se spominja, da ji je pri učenju slovenskega jezika največ težav povzročalo sklanjanje.

S Slovenijo in Slovenci ima sicer zelo pozitivne izkušnje. »Vidim vas kot topel narod, ki zna stopiti skupaj, ko je to potrebno,« meni Kumarjeva, ki je Slovenijo že ponotranjila in vzela za svojo. »Hitro se nas sicer da razdvojiti s političnimi agendami, a v samih koreninah naroda pa je zapisano, da znamo stopiti skupaj in to je ganljivo,« spomni na reakcijo ljudi pri lanskoletnih poplavah.

Z gostjo smo govorili tudi o njeni pretresljivi življenjski izkušnji. Tudi zaradi tega je začela delovati na področju izobraževanj osebnostne rasti. S komunikologinjo Sanskriti Kumar smo se dotaknili še stereotipov, ki pri nas veljajo o Indiji, pa tudi, po njenem mnenju, neizkoriščenih potencialov Slovenije.

Vabljeni k poslušanju oddaje na spodnji povezavi:

Sanskriti Kumar: »Za slovensko družbo si želim, da bi se bolj cenila in bila bolj poenotena.«