Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar: Knjižne ilustracije Janeza Vidica, razstava, Lutkovno gledališče Maribor
Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar: Knjižne ilustracije Janeza Vidica, razstava, Lutkovno gledališče Maribor

Danes mineva 100 le od rojstva slikarja in ilustratorja Janeza Vidica, ki je bil tesno povezan z Mariborom. Umetnostna galerija Maribor, Univerzitetna knjižnica in Lutkovno gledališče so se spomnili s priložnostno razstavo, ki bo v razstavišču Lutkovnega gledališča Maribor na ogled do 8. marca.

»Njegova življenjska in ustvarjalna pot je bogata in raznolika, neločljivo povezana z Mariborom ter prostorom med Dravo in Muro, kjer je iskal ustvarjalni navdih in zapustil bogate umetniške sledi«, je povedala Breda Kolar Sluga, kustosinja Umetnostne galerije v Mariboru

Del druge svetovne vojne je preživel v taboriščih, kjer se je prvič resneje spoprijel z ilustriranjem. Leta 1944 se je pridružil partizanom in jeseni tistega leta z ilustracijami opremil partizansko izdajo Prešernove Zdravljice. Arhitekt Marjan Šorli Viher je zanjo izdelal vinjete in izpisal besedilo. Gre za serijo osmih celostranskih linorezov za bibliofilsko izdajo Prešernove Zdravljice, ki je izšla ob počastitvi stote obletnice njenega nastanka leta 1944. Natisnili so jo v davški tehniki Trilof v nakladi nekaj več kot 1500 izvodov. Delo velja za najlepši partizanski tisk na Slovenskem.

Leta 1950 je pri Gojmirju Antonu Kosu diplomiral na ljubljanski akademiji za likovno umetnost, izpopolnjeval pa se je pri Slavku Pengovu.

V Slovenski Bistrici je Vidic poučeval likovno vzgojo, učence pa je navduševal nad slikanjem na steklo. Kasneje je z vitraži opremil tudi dekanijsko cerkev v Slovenskih Konjicah. Leta 1956 se je kot tehnični urednik zaposlil pri mariborski založbi Obzorja, kjer je do leta 1973 likovno opremil veliko knjig. V tem obdobju se je začel temeljito ukvarjati s slikanjem štajerske pokrajine in ljudi. »Ti motivi so mu bili še posebno ljubi, v kraju Dragotinci v Slovenskih goricah si je v domačiji, kriti s slamo, uredil letni atelje in v njem preživel veliko ustvarjalnega časa«, je povedal vnuk Luka Vidic. Razstavljal je doma in na tujem, zadnjo večjo razstavo pa je leta 1994 s hčerko Barbaro priredil v mariborski galeriji Rotovž.

Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar: Stenska poslikava /sgrafito/ v avli Regionalnega RTV  centra Maribor, 1985, detajl
Foto: Radio Maribor/Stane Kocutar: Stenska poslikava /sgrafito/ v avli Regionalnega RTV centra Maribor, 1985, detajl

Več in podrobneje pa v priloženi oddaji, v kateri boste slišali tudi arhivski posnetek s krajšo pripovedjo Janeza Vidica o nastajanju ilustracij za spominsko izdajo Prešernove Zdravljice jeseni 1944.

100 letnica rojstva Janeza Vidica, oddaja Radia Maribor