Foto: Radio Prvi
Foto: Radio Prvi

20. aprila leta 2021 so v prostorih Instituta informacijskih znanosti Maribor zagnali superračunalnik Vega, kar je Slovenijo uvrstilo med države z močnejšimi superračunalniki; z Vego je pridobila veliko računsko moč in se v svetovnem merilu s tem uvrstila na 26. mesto. Kmalu bo dve leti delovanja tega najzmogljivejšega računalnika pri nas. Preverili smo, kaj pomeni danes in za kaj so že uporabili njegove zmogljivosti.

Z vodjo sektorja za superračunalništvo na Institutu za informacijske znanosti Maribor Dejanom Valhom smo se pogovarjali o superračunalniku Vega, ki ima zmogljivost 6,9 petaflopov, kar je približno toliko, kot če bi isto operacijo hkrati vzporedno računalo okoli 50 tisoč osebnih računalnikov. Računalnik Vega je povečal računsko moč Slovenije in nas umestil takoj za Veliko Britanijo in pred Rusijo. Ob zagonu so ga uvrščali med petdeset najzmogljivejših, ker pa tehnologija nenehno napreduje, je tudi Vega, ki je 4,5-krat zmogljivejši, kot so načrtovali v osnovnem projektu leta 2018, do danes na lestvici nazadoval.

Zanimanje za uporabo računalniških zmogljivosti je veliko, velik pa je vsak mesec tudi znesek na računu za elektriko za njegovo delovanje, in sicer med 50 in 60 tisoč evrov, pa čeprav so pogodbo podpisali pred začetkom ukrajinske krize.

Prisluhnite:

Superračunalnik Vega: Znanost je v detajlih