Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Delež Evropejcev, ki so nameravali v naslednjih šestih mesecih potovati, se je novembra v primerjavi z oktobrom zmanjšal za pet odstotnih točk, na 49 odstotkov. Cepivo proti covidu-19 bo imelo na potovanja bolj skromen vpliv, na vrhu spiska potovalnih želja pa ostajajo kljub pandemiji tradicionalne destinacije, je pokazala pred časom opravljena raziskava Evropske potovalne komisije.
»Varnost in zaupanje sta osnovni, največji vrednoti, da potrošnik sploh razmišlja o obisku destinacije. Potovali bomo manj, bližje doma, za več dni in z avtomobilom. V središču bodo poglobljena potovanja, vse več turistov se bo želelo povezovati z lokalno skupnostjo, lokalni produkti bodo dobili še večji pomen, prav tako bo še večja bo ozaveščenost glede okoljskih sprememb. Aktivnosti na prostem so tisti turistični produkt, ki bo imel največje priložnosti v prihodnje. Vprašanje, ki se postavlja pa je, ali bo to spremenjeno vedenje potrošnikov ostalo, kako dolgo bo takšno in kakšne bodo posledice«, pravi direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak.
Lani je Slovenija zabeležila 51 odstotkov manj prihodov in 42 odstotkov manj prenočitev kot pred letom dni. Prihodov tujih turistov je bilo 74 odstotkov manj, kar je enako zmanjšanju mednarodnega turizma na globalni ravni.

Foto: EPA
Foto: EPA

Po nekaterih ocenah prva sproščanja konec aprila

Kdaj lahko pričakujemo prva sproščanja, smo vprašali direktorja turistične agencije Supra Travel Pavleta Kostadinovića: »Ocenjujemo, da bodo potovanja možna že od konca aprila naprej, to je naša projekcija in menimo, da bo potovanje v poletnih mesecih podobno lanskemu, morda bo celo manj omejitev in se bodo države bolj odprle. Se pa postavlja vprašanje o dokumentih, ki bodo potrebni za prehajanje mej, kot so cepilni dokumenti, negativni testi in potrdila, da smo virus preboleli. Pri tem je precej nejasnosti in zdi se, da vsaka država po svoje sprejema ukrepe oz. pravila igre za vstope in izstope.«
Pospešeno cepljenje prebivalstva proti covidu-19 vzbuja velike upe za sproščanje omejitev potovanj. Za to, za ponovno vzpostavitev potovanj v Evropski uniji in tudi širše, pa bo treba vzpostaviti tudi enotno potrdilo o cepljenju. Toda, ali nam bo takšno potrdilo omogočilo potovanje čez državno mejo? Vodja konzularne službe na Ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter: »Veliko je odvisno od cepljenja, ker se bodo tako izboljšali pogoji za potovanja in to bo takrat, ko bomo dosegli takšno stopnjo precepljenosti, da bomo lahko govorili o upadanju epidemije. Glede cepilnega potrdila je moje mnenje zadržano. To bi bilo možno, če bi takšno potrdilo veljalo neko časovno obdobje, žal trenutno zdravstvena stroka nima odgovora, koliko časa drži imunost po tem, ko smo bili pravilno in uspešno cepljeni. Zelo veliko je še logističnih, tehničnih in moralnih zadržkov. To potrdilo vsebuje podatke o zdravstvenem stanju oziroma zdravstvenih elementih in to so najbolj zaupni podatki. Po mojem mnenju za zdaj nismo sposobni vzpostaviti režima, ki bi omogočal uporabo takšnih podatkov in hkrati zagotavljal njihovo varovanje.»

Pazljivo pri rezervaciji turističnih aranžmajev in nakupu letalskih vozovnic

Pri Zvezi potrošnikov Slovenije so lani, predvsem v prvem valu epidemije, prejemali številna vprašanja o pravicah potrošnikov v primeru odpovedi potovanj. Matjaž Jakin z Zveze potrošnikov Slovenije zato še pred rezerviranjem letošnjih počitnic, opozarja, naj potrošniki sklepajo takšne aranžmaje, kjer so možne brezplačne odpovedi oziroma vračilo denarja. Pri zavarovanjih pa naj preverijo, ali krijejo tudi nevarnost epidemije oziroma pandemije.

Preden se zdaj odpravite v tujino – iz kakršnega koli razloga –, si poskušajte pridobiti čim več informacij o razmerah v tej državi – najdete jih tako na spletni strani našega ministrstva za zunanje zadeve, pa tudi na spletnih straneh držav, kamor potujete, in njihovih veleposlaništev.