Anton Zupančič, direktor podjetja Systemair iz Maribora Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Anton Zupančič, direktor podjetja Systemair iz Maribora Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

V sodelovanju s Štajersko gospodarsko zbornico bomo odslej enkrat mesečno v podkastu Zorni kot gostili sogovornike s področja gospodarstva iz naše regije. Prvi gost je bil Anton Zupančič, direktor podjetja Systemair iz Maribora, ki se ukvarja s prezračevalnimi sistemi. Pogovarjali smo se med drugim o njegovi oceni mariborskega gospodarstva, energetski učinkovitosti, ki je vodilo podjetja, in o tem, da imajo lastno interno univerzo, na kateri izobražujejo svoje kadre.

Podjetje Systemair domuje na Teznem v Mariboru; skladiščni in proizvodni prostori se razprostirajo na okrog 16 tisoč kvadratnih metrih (plus upravna stavba), načrtujejo pa tudi širitev podjetja. "Na obstoječi lokaciji načrtujemo širitev podjetja, ki je povezana s širitvijo naše proizvodnje, v smislu novih produktov. Trenutno namreč selimo proizvodnjo iz našega sestrskega podjetja v Nemčiji, to je Menerga, ki je vodilni proizvajalec na področju bazenske klimatizacije v Evropi," pravi Anton Zupančič.

Med zaposlenimi že preko trideset odstotkov inženirjev, ostalo proizvodni delavci

Zgodovina podjetja sega v leto 1974. Takrat so bili začetki proizvodnje ventilatorjev v okviru takratnega podjetja IMP Montaža Maribor. Leta 2001 to podjetje ustanovi podjetje Marvent, leta 2008 se preimenuje v Systemair. Leta 2019 je podjetje prejelo nagrado FDI Award - nagrado za dolgoročno prisotnost v regiji. Leta 2023 pa Večerovo nagrado za naj srednje veliko podjetje Podravja 2022. "Trenutno je dvesto redno zaposlenih in okrog 30 agencijskih delavcev - a tudi pri teh zasledujemo strategijo, da jih sčasoma zaposlimo. Sicer pa smo ubrali malce drugačno pot - spodbujamo inženirski del oziroma razvoj podjetja, tako da je pri nas od dvesto zaposlenih že kar preko 30 odstotkov inženirjev, ostali so proizvodni delavci," pojasnjuje Zupančič. Veliko torej vlagajo v inženirsko znanje. "Znanje je tisto, preko katerega bomo prepoznavni in bolj konkurenčni. Opažamo, da od leta1990 strmo pada znanje, da ne dobimo več izučenih kadrov za naše področje dela. Zato smo se odločili, da bomo sami izobraževali kader. Zato smo tudi ustanovili interno univerzo oziroma akademijo."

Izobraževanje na interni univerzi končalo prvih osem inženirjev

"Trenutno je skozi izobraževanje šla prva generacija inženirjev, prvih osem inženirjev, trajalo je nekaj mesecev. V spomladanskem času gre v izobraževanje nova generacija inženirjev," pojasnjuje sogovornik. Na vprašanje, kakšni so mladi, ki prihajajo danes na trg dela, če so kakšne razlike v primerjavi z nekoč, Zupančič pravi: "Razlike so bistvene. Zelo malo jih ve, kaj si želijo početi v življenju. Veliko je tudi razočaranj; končajo fakulteto in potem ugotovijo, da ne želijo delati na tem področju. Mladi tudi gledajo na svet drugače kot mi, starejši. A treba jih je sprejeti takšne, kot so. Gre za trend, ki se ga ne da ustaviti. Opažam pa bistveno manj ambicioznosti in pripravljenosti se razdajati, odrekati."

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete na povezavi:

Anton Zupančič, direktor podjetja iz Maribora Systemair