Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Vrnitev v prihodnost

25 oddaj

25 oddaj


Najzanimivejše zgodbe slovenskega športa. Izlete v radijski športni arhiv prepletamo z nepozabnimi trenutki slovenskih športnih junakov sedanjosti in preteklosti.

Vrnitev v prihodnost

Najzanimivejše zgodbe slovenskega športa. Izlete v radijski športni arhiv prepletamo z nepozabnimi trenutki slovenskih športnih junakov sedanjosti in preteklosti.


30.06.2020

S01E23: Goran Dragič – Kapetan z veliko začetnico

Sanje generacij so postale resničnost. Kolajna evropskega prvenstva v košarki leta 2017 je bila zagotovljena s polfinalno zmago v dvoboju dveh neporaženih reprezentanc, Španije in Slovenije. V čarobnem Carigradu pa je sledil še izjemen finalni večer, večer, v katerem je Goran Dragič potrdil, da je najboljši košarkar turnirja. Kapetansko je vodil slovensko reprezentanco in ji skupaj s selektorjem Igorjem Kokoškovom in Luko Dončičem vcepil zmagovalno miselnost. Slovenija je bila neustavljiva, Slovenija se je znašla v košarkarskem raju. Pot do raja pa ni bila enostavna. Goran Dragič je svojo kariero gradil z delom, postopno, brez bližnjic. Kako se je uveljavil v evropski in svetovni košarki? Kako je postal kapetan kluba v ligi NBA in kaj so njegove vrline? Kako je iz nadobudnega mladeniča postal košarkarski zvezdnik? Odgovore poiščemo v radijskem športnem časovnem stroju s košarkarskim komentatorjem Francijem Pavšerjem, s katerim se sprašujeva, kaj so nove sanje njegovih naslednikov?

54 min 12 s

23.06.2020

S01E22: Vasilij Žbogar, najuspešnejši slovenski jadralec

Vasilij Žbogar je s tremi kolajnami eden najuspešnejših slovenskih olimpijcev. Prvi dve kolajni v Atenah in Pekingu je osvojil v razredu laser, zadnjo v Rio de Janeiru v razredu finn. V Braziliji je na odprtju nosil slovensko zastavo, v Pekingu slovenske upe na regatnem polju. Športni časovni stroj se vrača v leto 2008, kompas kaže v smer olimpijske kolajne. Kako je Vasilij Žbogar vrisal slovensko jadranje na olimpijski zemljevid in zakaj mu podobni podvigi niso uspeli na svetovnih prvenstvih? Kako je zasledoval svoje olimpijske sanje in zakaj je na vrhuncu presedlal v drugi jadralski razred? Aleš Smrekar je bil njegov novinarski sopotnik, v tokratni epizodi pa klepetava tudi o ekipi, ki ga je popeljala na olimpijski oder, in o tem, ali bi lahko Vasilij Žbogar še jadral tudi na olimpijskih igrah v Parizu.

52 min 20 s

16.06.2020

S01E21: Brata Petrič na evropskem vrhu

Izjemen splitski večer za družino Petrič, za slovensko plavanje in šport v tedanji skupni državi. Borut in Darjan Petrič sta še danes ena redkih bratskih navez, ki ji je uspelo na enem tekmovanju v isti disciplini osvojiti kolajno. Borut Petrič je postal evropski prvak, pozneje tudi športnik Jugoslavije, v zgodovinskem prerezu pa slovenski plavalni smerokaz v boljše čase. V novi epizodi Vrnitve v prihodnost se spominjamo leta 1981. Kako se je Borut Petrič kot najstnik izstrelil med plavalne zvezdnike tedanjega časa? Zakaj ni nadaljeval nizanja vrhunskih rezultatov? Kakšen je bil vpliv družine ob graditvi uspehov? Zgodovinski zaveslaj prepletamo s sedanjostjo in prihodnostjo slovenskega plavanja.

48 min 2 s

09.06.2020

S01E20: JAR, prihajamo!

Stadion za Bežigradom je zamenjal Ljudski vrt, Srečka Katanca Matjaž Kek, Mirana Pavlina Zlatko Dedič. Rezultat za slovenske ljubitelje nogometa pa znova nepozaben. Uvrstitev na svetovno prvenstvo v nogometu. Slovenija se je leta 2009 še drugič uvrstila na največje nogometno tekmovanje, prvič in zadnjič pred domačimi gledalci. V tokratni epizodi Vrnitve v prihodnost z reporterjem Boštjanom Janežičem govoriva o tem, kako je Matjaž Kek zgradil novo generacijo, s katero je Slovenija še drugič v samostojnosti dihala nogometno, enotno. Kdo so bili junaki druge slovenske reprezentančne nogometne pomladi? Kdo je bil vodja na in ob igrišču? Kako se je Sloveniji uspelo po skromnem začetku kvalifikacij boriti celo za prvo mesto v skupini? Kakšno je bilo prvenstvo v Južnoafriški republiki in ali je bila tekma z Anglijo najodmevnejša slovenska na velikih tekmovanjih? V novi epizodi športnega časovnega stroja še o tem, da se izteka čas zdajšnji generaciji za ponovitev uspehov predhodnih.

53 min 57 s

02.06.2020

S01E19: Robi Kranjec, kralj smučarskih poletov

Letenje na smučeh. Sen generacij športnih zanesenjakov. Od Planice 1972 do Vikersunda 2012, ko je svetovni prvak prvič postal slovenski skakalec. Robi Kranjec je svoj talent in občutek za let izkoristil v pravem trenutku in v formuli 1 smučarskih skokov pokoril konkurenco. Na začetku kariere si je nadel kolajno olimpijskih iger v Salt Lake Cityju, svoj vrhunec pa dočakal desetletje za tem v norveških fjordih. S čim je navduševal neformalni vodja tedanje reprezentance? Kako je zaznamoval obdobje med obema slovenskima dobitnikoma velikih kristalnih globusov? Kako je izstopal in zakaj takšna strast do letenja na smučeh? Z Matejem Hrastarjem v radijskem časovnem stroju klepetava o Robiju Kranjcu, skakalcu, ki ima največ poletov prek dvesto metrov, skakalcu z dvema malima kristalnima globusoma in iskrico, ki je še pred največjimi uspehi Petra Prevca znova zanetila slovensko skakalno evforijo.

48 min 47 s

29.05.2020

S01E18: V telemark na kolesarski vrh

Preskočil je osnovno in srednjo šolo kolesarstva in se iz nadarjenega smučarskega skakalca v nekaj letih prelevil v izjemnega kolesarja. Primož Roglič je eden športnih fenomenov. Nastopil je na petih tritedenskih dirkah in na prav vsaki zmagal v vsaj eni etapi. V šestih sezonah profesionalnega kolesarja se je prek novomeškega kluba zavihtel na vrh svetovne kolesarske lestvice. Osredotočenost in ciljna usmerjenost sta ga leta 2017 pripeljali tudi do prve slovenske etapne zmage na dirki po Franciji. Poskrbel je za slovensko kolesarsko evforijo, slovenske zastave so ga spremljale v Italiji in Franciji, ta hip je tudi eno najbolj vročih imen v svetu kolesarstva. Kako se je ekspresno znašel v vrhunskem kolesarstvu? Kaj so njegove vrline? Kako se je skupaj z njegovimi uspehi razvijalo njegovo nizozemsko moštvo in česa je še sposoben v nadaljevanju kariere? V pogovoru z Daretom Ruparjem in zgodbo iz leta 2017 vrtimo tokratno športno časovno kolo z najboljšim slovenskim kolesarjem.

49 min 53 s

26.05.2020

S01E17: Njeno ime je vklesano v stadion Rolanda Garrosa

V marsikaterem športu težko določimo najboljšega slovenskega posameznika. V tenisu teh težav ni. Mima Jauševec je še vedno edina s posamičnim naslovom enega od štirih največjih turnirjev. Radijski športni časovni stroj se bo tokrat ustavil v letu 1977, ko je zmagala na odprtem teniškem prvenstvu Francije. Še danes se rada vrača na prizorišče svojega največjega uspeha. Jauševčeva je kar desetkrat zaigrala vsaj v četrtfinalu štirih največjih turnirjev, svoj zadnji finale pa v Parizu odigrala leta 1983. Mima Jauševec je največje slovensko teniško ime, pozneje je sodelovala in pomagala tudi pri razvoju prihodnjih generacij, bila kapetanka reprezentance in v Jugoslaviji dvakrat izbrana za športnico leta. V kakšnih razmerah se je razvila v eno najboljših igralk tedanjega časa, kako se je vzpenjala po teniški lestvici in kdo so njene naslednice? Odgovore ponuja tokratna epizoda Vrnitve v prihodnost z Luko Petričem, ki je poudaril tudi njeno prvo teniško avanturo v tujini.

49 min 48 s

22.05.2020

S01E16: Odbojkarska simfonija odbojkarska poezija

Slovenska odbojkarska reprezentanca je v leto 2015 zakorakala z novim selektorjem. Nekdanji italijanski odbojkarski zvezdnik Andrea Giani je moštvu vcepil zmagovalno miselnost. Ni bilo enostavno učenje na tekmah z najboljšimi evropskimi reprezentancami, a je prineslo zato toliko več veselja. Slovenija je prvenstvo začela v Varni in v predtekmovanju dvakrat izgubila, športni časovni stroj pa se bo ustavil v Sofiji, kjer je na poti do srebra nato premagala Nizozemsko, Poljsko in Italijo. Slovenski odbojkarji so bili senzacija prvenstva, a še zdaleč ne muha enodnevnica. Pozneje so si izborili nastop v svetovni ligi, ob prestrukturiranju tekmovanja ostali brez nje, si utrli pot na svetovno prvenstvo, si zagotovili nastop v novi ligi narodov in leta 2019 še enkrat segli po evropskem srebru. Od kod Sloveniji takšna odbojkarska generacija? Kakšno vlogo je imel pri uspehih kapetan Tine Urnaut? Kako posrečena je slovensko-italijanska kombinacija in kakšna je prihodnost slovenske reprezentance. Z Anjo Hlača Ferjančič razpravljamo o slovenski odbojki, o generaciji, ki je več kot odbojkarski tim. Vabljeni na dolgo popotovanje, najprej ob obalo Črnega morja in nato do srebrne Sofije leta 2015.

49 min s

19.05.2020

S01E15: Mount Everest 1979: »Tone, na vrh' sva, sprejem. Zmagaaaa!«

Slovenski alpinisti so vseskozi med najopaznejšimi v svetu tega športa. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so bili protagonisti prve jugoslovanske odprave na Mount Everest, ki je 13. maja 1979 dosegla svoj cilj. Na streho sveta sta kot prva Slovenca stopila Nejc Zaplotnik in Andrej Štremfelj. Dva dneva pozneje je na vrh prišla še ena tričlanska naveza in zaokrožila uspešen naskok na najvišji vrh sveta. Po novi smeri, ki je ostala edinstvena in še dandanes poseben alpinistični podvig, najtežja smer ob naskoku na najvišjo goro sveta. S Francijem Pavšerjem predstavljamo zakulisje prve jugoslovanske odprave na Mount Everest. Kaj vse je bilo treba pripraviti za osvojitev vrha? V kakšnih razmerah je mejnik postavljala takratna odprava? Kako so bili povezani z domovino in na kakšen način je prišla novica v Slovenijo? Ob koncu pa tudi o preostalih slovenskih podvigih na najvišji gori sveta in alpinizmu v Sloveniji. Vabljeni v športni časovni stroj, v leto 1979, na dolgo in zahtevno pot, ki je prinesla obilo veselja in takratni odpravi tudi naziv ekipe leta v Jugoslaviji.

49 min 45 s

15.05.2020

S01E14: Zlati kozmonavt

Najuspešnejši slovenski atlet vseh časov se je leta 2008 v Pekingu zavihtel na olimpijski prestol. Leto pozneje je v Berlinu združil olimpijski naslov z naslovom svetovnega prvaka v metu kladiva. Radijski športni časovni stroj se vrača v leto 2008, ko je Primož Kozmus navdušil z osredotočenostjo in suverenostjo. Tekmecem je nagnal strah v kosti in poskrbel za edino slovensko atletsko olimpijsko zlato. Z Borisom Ličofom, tedanjim reporterjem na nacionalnem olimpijskem stadionu, govoriva o ekipi, s katero se je zavihtel na vrh. Kako je zgradil psihično trdnost in kje je bil ključ do rezultatskega preskoka, ki mu je omogočil boj za kolajne velikih tekmovanj? V novi epizodi Vrnitve v prihodnost tudi o tem, kaj je bil vzrok za razhod obeh glavnih protagonistov največjih atletskih uspehov Primoža Kozmusa in Vladimirja Keva in kakšen potencial ima slovenska atletska šola metov? Vabljeni na atletsko popotovanje v preteklost.

47 min 45 s

12.05.2020

S01E13: Tina Maze - My way is my decision

Tina Maze je ena najboljših slovenskih športnic vseh časov. Do prve zmage v svetovnem pokalu je prismučala kot najstnica, do prve kolajne na velikih tekmovanjih pri štiriindvajsetih letih, ko je začela pot s samostojno ekipo. Leto po prelomnem Val d'Iseru je v Vancouvru osvojila dve srebrni kolajni, štiri leta pozneje še dve zlati v Sočiju. Je najuspešnejša slovenska olimpijka. V karieri, polni vzponov in tudi padcev, je prelomna sezona 2008/2009 prinesla zagon tudi za rekordno sezono alpskega smučanja v svetovnem pokalu. O Tini Maze na samostojni poti, poti do zvezd v radijskem športnem časovnem stroju kramljava z Igorjem Tomincem. Kako pomembno je bilo svetovno prvenstvo v Savojskih Alpah, kako je spremenilo Tino in njeno ekipo? Zakaj je nastala samostojna ekipa in kako se je lotila ključne tekme v sezoni? Odgovore ponuja skok v preteklost z najboljšo slovensko smučarko, arhivskimi posnetki in zgodbo iz Val d'Isera.

48 min 46 s

08.05.2020

S01E12: Brane Oblak v najboljši enajsterici svetovnega prvenstva

Brane Oblak je eden najboljših slovenskih nogometašev. Leta 2003 je bil izbran za slovenskega nogometaša petih desetletij. Na takrat precej zaprtem nogometnem trgu se je prebil v nemško ligo, pečat pa pustil tudi pri Hajduku in v jugoslovanski reprezentanci. Leta 1974 je bil na prvenstvu v Nemčiji izbran v najboljšo enajsterico svetovnega prvenstva. Kakšen je bil Brane Oblak kot igralec? Kakšen pozneje kot eden od slovenskih nogometnih protagonistov v obdobju samostojnosti? Kdo od zdajšnjih reprezentantov po igri najbolj spominja nanj? Odgovore iščeva s tokratnim gostom Boštjanom Janežičem, s katerim ugotavljava še pomen reprezentantov, ki so igrali v reprezentanci nekdanje skupne države ob postavljanju temeljev slovenskega nogometa.

49 min 54 s

05.05.2020

S01E11: Medalja je naša, prva olimpijska medalja pod zastavo svobodne in suverene Slovenije

Eden najuspešnejših slovenskih športnikov Iztok Čop je svojo prvo kolajno na velikih tekmovanjih osvojil za Jugoslavijo, prvo od svojih štirih olimpijskih pa v slovenskem dresu leta 1992 v Barceloni. Dvojec brez krmarja je usmeril slovenske olimpijce na pot osvajanja olimpijskih kolajn. V novi epizodi Vrnitve v prihodnost z Urošem Volkom in spomini tedanjega reporterja Rajka Dolinška predstavljamo zgodbo Iztoka Čopa in pomen veslaške reprezentance v slovenski olimpijski družini. Kakšno je bilo slavje v Barceloni? Kako je Iztok Čop sledil tekmovalnim izzivom in izbiral čolne, s katerimi je osvajal kolajne? Odgovore ponujamo ob veslaškem izletu z radijskim športnim časovnim strojem.

47 min 24 s

02.05.2020

S01E10: Pripravljena na vse, Sara Isakovič na poti do olimpijskega srebra

Športni časovni stroj se je zaustavil v letu 2008. Ko je v olimpijskem plavalnem centru v Pekingu Sara Isakovič med dobitnice kolajn umestila tudi Slovenijo. Pripravljena na vse, se je podala v boj za olimpijsko kolajno na 200 metrov prosto. Kratek čas je bila lastnica olimpijskega rekorda, za vedno pa bo prva slovenska dobitnica plavalne kolajne. V tokratni epizodi podkasta Vrnitev v prihodnost bo z nami plaval Aleš Smrekar. Dotaknila se bova kariere Sare Isakovič, ki ni samo plavalka ampak tudi izjemna osebnost. Kako in zakaj je uspelo Sari Isakovič? Kako se je nadaljevala njena življenjska pot? Kje in kdaj bomo dočakali njeno naslednico? Odgovore ponujamo v tokratni epizodi Vrnitev v prihodnost.

49 min 41 s

30.04.2020

S01E09: Usuli so se trdi predmeti s tribun, košarkarji Olimpije so stekli z igrišča

Časovni stroj je tokrat naravnan na leto 1997. Leto, ko so se privrženci košarke razveselili enega največjih klubskih uspehov. Smelt Olimpija je na poti do sklepnega turnirja v Rimu v izločilnih bojih premagala najprej zagrebško Cibono, nato pa še milanski Stefanel. S košarkarskim reporterjem Francijem Pavšerjem obujamo spomine na dvoboje z zagrebško Cibono, ki so imeli takrat še dodaten nacionalni naboj. Zakaj je bila Olimpija konkurenčna najboljšim evropskim klubom ob koncu tisočletja? Kaj so bile skrivnosti uspeha Zmaga Sagadina? Zakaj se scenarij ni več ponovil in kako bi se lahko v prihodnosti? Na košarkarsko popotovanje v devetdeseta leta vas popelje nova epizoda podkasta Vrnitev v prihodnost.

49 min 7 s

28.04.2020

S01E08: Ave, triumfator! Ave, Leon Štukelj

V tokratni epizodi bomo s športnim časovnim strojem večkrat preskočili za nekaj desetletij. Predstavljamo zgodbo Leona Štuklja, s šestimi olimpijskimi kolajnami še vedno najuspešnejšega slovenskega olimpijca, ki je navduševal v obdobju med obema vojnama. Osrednja zgodba je njegov prihod na stadion v Atlanti, kjer je bil kot najstarejši zlati olimpijec pri sedemindevetdesetih letih gost odprtja iger 36. olimpijade. Ob brskanju po arhivu z Juretom Jeromnom razkrivamo še marsikatero neslišano zgodbo o telovadnem geniju, ki se je prek Sokola izstrelil med najboljše telovadce tedanjega časa. Kakšen sprejem je doživel ob vrnitvi iz Pariza? Zakaj je prejel najvišje priznanje na področju športa v Sloveniji šele leto pred svojim 100. rojstnim dnem? Kako je doživel prvo slavnostno odprtje iger v Barceloni in kdo so bili njegovi nasledniki? Vabljeni na časovno popotovanje s slovenskim telovadnim triumfatorjem.

47 min 58 s

26.04.2020

S01E07: Mladost je norost, v Planici skoči do drugega kristalnega globusa

Eno najbolj nepričakovanih slovenskih športnih zgodb o uspehu je ob koncu devetdesetih let spisal preprost mladenič iz Moravč. Kot meteor se je izstrelil med najboljše smučarske skakalce tedanjega časa in v dveh zaporednih sezonah slavil skupno zmago v svetovnem pokalu. Primož Peterka je čez noč postal idol mladih. Bil je preprost in hkrati prvi pravi slovenski skakalni zvezdnik. Športno kolesje časa tokrat vrtiva športna reporterja smučarskih skokov Boštjan Reberšak in Matej Hrastar in se spominjava začetkov Primoža Peterke. Zanimivih zgodb iz sezon največjih uspehov, čakanja na prvo kolajno velikih tekmovanj in veselja v dolini pod Poncami. Kakšna je bila zapuščina Primoža Peterke in kakšno prihodnost je tlakoval zdajšnjim in prihodnjim rodovom? Športni časovni stroj se je ustavil v letu 1998.

49 min 59 s

24.04.2020

S01E06: Brada mu pristoji, Anže Kopitar, hokejski kralj iz Slovenije

So redki, a zato toliko bolj cenjeni. Ne samo doma, tudi v tujini, slovenski športni zvezdniki. Anže Kopitar je kapetan hokejskega moštva iz Los Angelesa. V dresu kraljev igra vse od leta 2006 in se je dvakrat v letih 2012 in 2014 razveselil tudi naslova prvaka lige NHL. Kot kralj se je vrnil v domovino iz moštva kraljev s Stanleyevim pokalom, ki ga vsak član moštva prvakov lahko predstavi svojemu okolju. V tokratni epizodi se bomo vrnili v leto 2012, ko je Anže osvojil prvi naslov prvaka v ligi NHL. Kakšna je bila pot do najmočnejše hokejske lige na svetu? Kakšna je bila pot do naslova prvaka? Kako se je Anže znašel z dolgo brado? Kdaj ga bomo znova videli v slovenskem dresu in kdaj Slovenijo znova med elito? To je le nekaj vprašanj. Odgovore najdete v novi epizodi podkasta Vrnitev v prihodnost.

47 min 11 s

22.04.2020

S01E05: Sarajevo 1984, olimpijski ogenj je zagorel na stadionu Koševo

Slovenija je doslej gostila številna športna tekmovanja. Med največje sodijo evropska prvenstva v kolektivnih športih, rokometu, košarki in odbojki. Največje tekmovanje z zares pomembnim slovenskim pečatom pa so bile zimske olimpijske igre v Sarajevu. Slovenci so pripravljali tekmovališča, skrbeli za nemoten potek tekmovanj in imeli zelo pomembno vlogo tudi na slovesni otvoritvi. Jure Franko je nosil takrat jugoslovansko zastavo, Ivo Čarman prinesel olimpijski ogenj na stadion Koševo, Bojan Križaj je zaprisegel v imenu športnikov. V vrtincu športne nostalgije nekdanje skupne države ponujamo zanimivosti in anekdote ob pripravi iger, zgodbo Iva Čarmana in primerjavo organizacije velikih športnih tekmovanj pred in v času slovenske samostojnosti.

47 min 35 s

20.04.2020

S01E04: Zmaga je naša, celjski rokometaši so evropski prvaki

Številne športne panoge so v Sloveniji dočakale svoje vrhunce, nekatere celo več. Zelo malo pa jih je v zgolj nekaj mesecih poseglo po kar dveh in to zelo odmevnih. Slovenska moška rokometna reprezentanca je januarja 2004 postala evropski podprvak, le nekaj mesecev kasneje so se Celjani v Flensburgu razveselili naslova evropskih klubskih prvakov. Dogodka sta delno povezana, a v tokratni epizodi športnega časovnega stroja se bomo posvetili predvsem celjskemu klubu in pohodu na evropski prestol. Po prvi tekmi osmine finala je ob pomlajeni zasedbi in zmanjšanem proračunu ter predvsem zaostanku 13 golov kazalo na izpad iz Evrope. A zgodil se je preobrat, lahko mu rečemo tudi čudež, ob otvoritvi nove celjske dvorane, prav v pričakovanju domačega evropskega prvenstva. Sopotnik v tokratnem športnem sprehodu skozi čas je Uroš Volk, ki je takrat doživel svoj rokometni reporterski krst. V slabi uri se bomo vrnili v leto 2003, zakorakali tudi v leto 2004 in na koncu pogledali še v prihodnost.

48 min 26 s

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov