Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Gaja in Luka: naj dijakinja in naj dijak

13.03.2023

Dijaška organizacija Slovenije je letos, že deveto leto zapored, podelila priznanje naj dijakinja in naj dijak. To sta za lansko šolsko leto postala Gaja Đukanović Babič in Luka Vaupot, oba sta dijaka mednarodne mature na II. gimnaziji Maribor. Oba sta zelo uspešna v šoli, hkrati pa aktivna tudi na številnih drugih področjih. Spoznajte ju v oddaji Gymnasium.


Gymnasium

813 epizod


V oddaji Gymnasium predstavljamo srednješolce, ki poleg rednih šolskih obveznosti presenečajo z ustvarjalnostjo in izvirnostjo ter sodelujejo v različnih projektih. Ker je Gymnasium "obvezna smer za mlade", v oddaji komentiramo tudi aktualno problematiko, ki zadeva dijake.

Gaja in Luka: naj dijakinja in naj dijak

13.03.2023

Dijaška organizacija Slovenije je letos, že deveto leto zapored, podelila priznanje naj dijakinja in naj dijak. To sta za lansko šolsko leto postala Gaja Đukanović Babič in Luka Vaupot, oba sta dijaka mednarodne mature na II. gimnaziji Maribor. Oba sta zelo uspešna v šoli, hkrati pa aktivna tudi na številnih drugih področjih. Spoznajte ju v oddaji Gymnasium.


10.07.2024

Poletna šola: pot do uspeha

Preverili smo, kako so mladi preživljali čas na Poletni šoli: pot do uspeha. V Soči so 5 dni pridobivali nova znanja in veščine s področja podjetništva, osebnih financ, umetne inteligence, nastopanja in vodenja skupin, čas pa so imeli tudi za kopanje v reki Soči - če so si upali vanjo. Z Gymnasiumom smo bili torej na terenu v Trenti.


02.07.2024

Hitra moda: Tako kot živimo, tako se tudi oblačimo

Bivamo v času, ko gre vse na hitro. Medtem, ko imamo polna usta trajnosti. In potem se čudimo hitri modi! Kako minljiva, potratna in okolju ter človeku škodljiva da je. In vse to medtem, ko naše omare buhtijo od naših nepremišljenih potrošniških odločitev. Tako kot živimo, tako se tudi oblačimo. Hitro in brez globljega zavedanja o tem, kaj vse z izbiro oblačil sporočamo sebi, o sebi in svetu. V tokratnem Gymnasiumu je voditeljica Liana Buršič gostila študentke in študente oblikovanja tekstilij in oblačil Julijo Čerček, Matica Možino, Tilna Gorenjaka in Roso Angelo Romih za spoznavno debato o tem, zakaj je danes tako težko dobiti klasično krojeno srajco in hlače, ali je svet mode res samo votel in nečimrn ter kako svobodni smo sploh zares pri izbiri oblačil, ali ima vsak človek svoj stil in kaj z njim sporoča, kdo so pravi rokodelci, kaj jenaloga stilistov, tudi o tem, kako svetu kažemo svojo vrednost prek izbire modnih znamk ter zakaj še vedno tako močno sodimo človeka glede na njegove modne izbire. O tem in še več. Prisluhnite nam s klikom na posnetek oddaje.


26.06.2024

Zakaj se mladim podkasti zdijo zanimivi?

Tokrat se bomo v oddaji Gymnasium pogovarjali o podkastih. Podkast je zvočni posnetek, ki ga je lahko vsakdo posluša in si ga ogleda tudi za nazaj. Prvi tovrstni avdio posnetki so se pojavili na prelomu tisočletja, danes pa postajajo spet vedno bolj popularni. V studiu so se nam pridružili ustvarjalci podkastov: Saša Štajner, Laura Barber, Vid Sakač, Jakob Medved, Klara Greblo in Maksim Sinkovič Korošec, ki so nam povedali zakaj se ti mladim zdijo zanimivi in kako jih ustvarjajo.


19.06.2024

Družbeno angažirana fotografija kot kažipot človečnosti

Nocoj je voditeljica Liana Buršič v Gymnasumu gostila mlade fotografe, stare od 20 do 26 let (Patricija Zupanič, Tadej Dolinar, Ajda Justin, Mark Breznik, Tine Bohinc, Tinkara Petrič Milič), ki so bili del prvega mentorskega programa prihajajočega Kranj Foto Festa, našega največjega mednarodnega fotografskega festivala. V oddaji med drugim tudi o tem, kako v času individualizma in hiperpotrošništva razumeti pomen družbeno angažirane fotografske prakse, kje sta meja in mera ter etos, ko fotografiramo ljudi in dogodke ter kaj sploh s fotografskimi podobami želimo sporočiti soljudem in o svetu.


12.06.2024

Idrijski gimnazijci na Reunionu

Dijakinje in dijaki Gimnazije Jurija Vege Idrija imajo za sabo prijetno in zanimivo izkušnjo mednarodne izmenjave z vrstniki iz Reunionu – otoka v Indijskem oceanu. Kaj vse so tam doživeli, kaj so v Sloveniji in Idriji pokazali svojim vrstnikom in kako težko je bilo slovo, smo izvedeli v oddaji Gymnasium.


05.06.2024

Dijakinje SŠOF na otoku La Palma

Gymnasium smo namenili povezovanju med mladimi, ki se izobražujejo na področju umetnosti, a v dveh različnih državah, na dveh različnih šolah. Dijakinje Srednje šole za oblikovanje in fotografijo Ljubljana so konec januarja obiskale otok La Palma in tamkajšnjo šolo za umetnost Escuela de arte Manolo Blahnik, španski dijakinje in dijaki pa so jim aprila obisk vrnili. Udeležbo v izmenjavi, ki je potekala v okviru projekta Erasmus+, so predstavile dijakinje Sara Kosec, Ajda Oražem, Živa Smolej in Tjaša Bovhan in profesorica in koordinatorka Erasmus+ na šoli Aleksandra Ardalič.


29.05.2024

European Youth Event Brežice

V Brežicah je med 23. in 26. majem potekal European Youth Event, ki je združil več kot 200 mladih iz vse Evrope. To je dogodek, na katerem so mladi oblikovali svoje vizije Evrope prihodnosti in imeli možnost, da svoje razmisleke, želje in pričakovanja sporočijo tudi odločevalcem. Možnosti za to so imeli prek različnih delavnic, predavanj in debat. O dogodku in o viziji Evrope prihodnosti smo v oddaji Gymnasium govorili z udeleženci in prostovoljci na EYE-u Brežice, ki je nastal ob podpori in financiranju Evropskega parlamenta organizirala Mreža MaMa, mreža 56 mladinskih centrov, v sodelovanju u ZPTM Brežice, občino Brežice in Mladinskim svetom Slovenije. Vsebina je del projekta I know EU/ Tu EU 2024, ki ga sofinancira Evropska unija.


22.05.2024

Projekt PANG in mladi snovalci uprizoritvenih umetnosti: "Naše telo je tako pametno. Tako hitro ve stvari."

Tokrat smo v Gymnasumu gostili mlade ustvarjalke uprizoritvenih umetnosti, ki jih je združil projekt PANG, saj odgovarja na probleme marginalizacije in družbene neenakosti med mladimi Evropske unije ravno z aktiviranjem v procesu umetniškega ustvarjanja. Za debato o vračanju k občutenja telesa, raziskovanju svojih notranjih svetov, zaupanju v lastno izraznost in povezovanju v skupnost ter skozi umetnost, se je voditeljica oddaje Liana Buršič ozrla h gostjam, mladim plesalkam sodobnega plesa in gledališkim improvizatorkam Naji Milivojević, Maši Macedoni, Lani Kariž Meško, Emi Sirotić, Taji Vodeb Verk in njihovim mentoricam, pedagoginjam in koreografinjam Ani Romih in Urši Strehar Benčina.


15.05.2024

Kako je potekala evropska olimpijada eksperimentalnih znanosti?

Naši gosti so bili dijaki, ki močno obvladajo naravoslovne znanosti, bolj konkretno biologijo, kemijo in fiziko. Udeležili so se namreč Evropske olimpijade eksperimentalnih znanosti, ki je potekala med 7. in 14. aprilom v Luksemburgu, na njej pa je sodelovalo 45 ekip iz 23 evropskih držav. Razdeljeni so bili v dve ekipi, domov pa so prinesli zlato in srebrno medaljo. Kako je potekalo tekmovanje, kakšno znanje zahteva in kaj so doživeli v Luksemburgu? Naši gosti so bili dijaki Tisa Lombar, Izadora Kopač, Maj Bombek, Primož Markovič, Anže Markovič, Luka Filak in mentor dr. Matej Huš.


08.05.2024

Kakšne so vrednote mladih v Sloveniji in Evropi?

V tokratni oddaji smo gostili mlade iz Ekonomske šole Novo mesto, s katerimi smo se pogovarjali o vrednotah mladih. Katere vrednote so potrebne za vse, da smo kot družba uspešnejši? Katere vrednote v družbi, predvsem med mladimi, mladi pogrešajo? Kdo je odgovoren za to, da je v družbi slišan ali po drugi strani tudi preslišan glas mladih? Katere vrednote so glavne v Evropski uniji? Kakšno vlogo imajo mladi pri oblikovanju prihodnosti Evrope? O vsem tem mladi in voditeljica Tadeja Bizilj. Vsebina je del projekta I know EU/ Tu EU 2024, ki ga sofinancira Evropska unija.


25.04.2024

Vse o maturitetnem eseju 2024 - ujeti ali svobodni?

Le nekaj dni loči dijake zadnjih letnikov srednjih šol do začetka spomladanskega roka splošne mature. Ta se bo začel s pisanjem eseja v torek, 7. maja. Maturanti bodo lahko izbirali med interpretativnim oz. razlagalnim in razpravljalnim esejem, ta pa k skupni oceni za slovenščino prispeva kar polovico končne ocene. K temu, da so dobro pripravljeni, so zagotovo pripomogle tudi naše oddaje na Prvem, ki smo jih letos pripravili za maturante. Oddajo Studio ob 17h smo posvetili letošnjemu eseju kar trikrat, in sicer 8., 16. in pa 23. aprila, prejšnji teden pa smo v oddaji Gymnasium gostili avtorico ene od štirih obveznih dram za letošnji esej Tjašo Mislej, za katero so mladi pripravili kar nekaj odličnih in zelo poglobljenih vprašanj. Vse oddaje najdete na našem Podkastu Prvi na maturi, v tokratnem Gymnasiumu pa smo pripravili kratek pregled vseh najpomembnejših vsebin za letošnji esej.


24.04.2024

Maturanti in Tjaša Mislej o ujetosti in svobodi v Našem skladišču in drugih dramah za maturo

Pred maturitetnim esejem smo organizirali okroglo mizo o tematskem sklopu Ujeti ali svobodni in drami Naše skladišče. Gosti so bili maturanti različnih gimnazij in dramska ustvarjalka Tjaša Mislej. Kakšna vprašanja imajo mladi za avtorico ene izmed obveznih dram? Kako sami razmišljajo o ujetosti likov in možnosti svobode? Se sami kdaj počutijo ujeti?


31.01.2024

Po srebrni medalji na evropskem prvenstvu v turnem smučanju

Oddajo Gymnasium smo posvetili športu, ki je med rekreativci pri nas precej priljubljen, v tekmovalnem svetu pa predstavnice in predstavniki dosegajo vedno bolj vidne rezultate. Govorili smo o turnem smučanju, namreč nedavno se je v Franciji končalo evropsko prvenstvo v tem športu, ki je bilo za slovensko turnosmučarsko reprezentanco najuspešnejše do zdaj. V Chamonixu se je pomerilo več kot 160 športnic in športnikov iz 22 držav, in sicer v štirih disciplinah. Slovenija je tam dobila evropsko mladinsko podprvakinjo, poleg tega pa so člani reprezentance dosegli še nekaj drugih vrhunskih uvrstitev. Kakšno je bilo minulo evropsko prvenstvo so nam predstavili člani Slovenske reprezentance v turnem smučanju Klara Velepec, Maj Pritržnik, Klemen Španring in selektor Robert Pritržnik.


24.01.2024

Projektni teden in radijsko novinarstvo na SŠOF

V tem tednu smo se podali na Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo Ljubljana. Zakaj? Ker na šoli poteka projektni teden. Kaj je to, česa so se udeležili mladi gosti in kaj so na radijskih delavnicah skupaj s Prvim pripravili pa več v tokratni oddaji Gymnasium.


12.01.2024

Final Page

V današnjem Gymnasiumu predstavljamo rock skupino Final Page. Mladi glasbeniki so sprva nastopali pod imenom Blank Page, nato pa po nekaj letih premora znova nabrali energijo in ustanovili Final Page, skupino, ki že osvaja slovensko glasbeno sceno.


10.01.2024

Zlato, 4 srebrna in bronasto odličje na mednarodni naravoslovni olimpijadi

Decembra lani je na Tajskem potekala 20. mednarodna mladinska naravoslovna olimpijada. Predstavniki Slovenije, ki so na olimpijadi pod okriljem ZOTKS in DMFA sodelovali četrtič in v konkurenci 304 mladih iz 54 držav dosegli izjemen uspeh, domov so prinesli eno zlato, štiri srebrna in eno bronasto odličje. Za kakšno tekmovanje gre, kako so potekale priprave in kako je bilo na Tajskem? Odgovore smo izvedeli od ekipe, ki je na Tajskem zastopala Slovenijo. V njej so bili: Andraž Čadež, učenec 9. razreda Osnovne šole Šmartno pod Šmarno goro, Niko Habinc, učenec 9. razreda Osnovne šole Oskarja Kovačiča Ljubljana, Lea Hrvatin, dijakinja 1. letnika Gimnazije Vič, Aleksander Jotanović, dijak 1. letnika Srednje elektro-računalniške šole in tehniške gimnazije na Šolskem centru Novo mesto, Izadora Kopač, dijakinja 1. letnika Gimnazije Škofja Loka, in Primož Markovič, dijak 1. letnika Gimnazije Bežigrad, ter mentorji: dr. Barbara Rovšek, Pedagoška fakultete Univerze v Ljubljani, Margareta Obrovnik Hlačar, učiteljica na OŠ Zreče in Leona Štuklja MB, in dr. Jure Mravlje iz Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.


03.01.2024

Najboljše vsebine leta 2023

Prehod v novo leto je tudi pravi trenutek, da se ozremo nazaj na vse, kar se je zgodilo v minulem. Mnogo dogodkov se je zgodilo in tudi v oddajah Gymnasium, ki smo jih ustvarili v letu 2023, smo predstavili marsikaterega izmed njih. Pripravili smo pregled oddaj, ki so najbolj zaznamovale lanskoletno sezono.


27.12.2023

FotoKult - kolektiv mladih fotografskih talentov

Tokrat smo v Gymnasumu gostili mlade, nadarjene, a še neuveljavljene fotografinje in fotografe, ki so letos ustanovili kolektiv FotoKult, prostor druženja, učenja, sodelovanja in ostale foto izmenjave z vrstniki, somišljeniki. Za debato o spoznavni, sporočilni moči fotografije so se voditeljici Liani Buršič v studiu 1. programa pridružili člani FotoKulta - Patricija Zupanič, Mark Breznik in Tine Bohinc.


20.12.2023

Mepi te nauči vztrajnosti

Program Mepi – mednarodne priznanje za mlade je program osebnega razvoja mladih, v katerem se mladi udejstvujejo na več področjih – od športa do prostovoljstva, in sprejemajo izzive. Pri tem spoznavajo sami sebe, gradijo svojo osebnost in se učijo vztrajnosti, odgovornosti in zaupanja v lastne spodobnosti. Program je namenjen mladim od 14. leta naprej, ki ga vodijo mentorice ali mentorji po osnovnih in srednjih šolah. 10. decembra, so podelili 71 zlatih mepijevih priznanj – kdo jih lahko prejme in kako aktivni so mladi v šoli in izven nje, izvemo v tokratnem Gymnasiumu.


13.12.2023

Mednarodna mobilnost in projektne naloge dijakov BIC Ljubljana

Z nami so svoje izkušnje z mednarodne mobilnosti (v Srbiji, na Irskem, Finskem, Nizozemskem, Poljskem in Portugalskem) in izdelavi projektnih nalog delili mladi z Biotehniškega izobraževalnega centru Ljubljana. V okviru Erasmus+ programa na BIC Ljubljana sodelujejo s 30 različnimi organizacijami v 22 državah in tako svoje dijake usmerjajo k strokovnem izobraževanju in izpopolnjevanju v tujini in hkrati spodbujajo njihovo samostojnost in odgovornost. Projektno delo pa je posebnost maturitetnega predmeta biotehnologija na omenjeni šoli – najboljši dijaki tehniške gimnazije pa so bili za svoje naloge tudi nagrajeni.


Stran 1 od 41
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov