Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Urejanje dokumentov pred dopusti

15.06.2017

Še pred začetkom polne turistične sezone bi vas radi tudi v svetovalni oddaji opozorili na pravočasno urejanje dokumentov. Mateja Brežan je zato tokrat pred mikrofon povabila Rebeko Krmac, vodjo oddelka za upravne notranje zadeve Upravne enote Koper.


Radio Koper svetuje

542 epizod


Svetovalna oddaja na Radiu Koper je namenjena vsem, ki bi radi vedeli in izvedeli kaj več in ki bi radi na svoja vprašanja slišali jasen odgovor. Vsak četrtek med 10.00 in 10.30 obravnavamo teme, ki so del našega vsakdana, in z različnimi strokovnjaki iščemo način, kako iz problema narediti izziv. Bodite del oddaje tudi vi. Postavite nam vprašanje zdaj!

Urejanje dokumentov pred dopusti

15.06.2017

Še pred začetkom polne turistične sezone bi vas radi tudi v svetovalni oddaji opozorili na pravočasno urejanje dokumentov. Mateja Brežan je zato tokrat pred mikrofon povabila Rebeko Krmac, vodjo oddelka za upravne notranje zadeve Upravne enote Koper.


17.07.2024

Kako je urejeno dežurstvo veterinarjev?

Še posebej poleti moramo poskrbeti za to, da imajo domače živali dovolj sveže vode, da se zadržujejo predvsem v senci. Tudi pretirana izpostavljenost klimatskim napravam in nihanjem temperature nista dobra. V oddaji Radio Koper svetuje tudi o tem, kako za male živali poiskati nujno veterinarsko pomoč. Tjaša Škamperle


11.07.2024

Varno na pot - nasveti AMZS

Tudi to poletje bo promet, še zlasti ob petkih in sobotah, občutno povečan na cestah proti Hrvaški, v obratni smeri pa ob sobotah in nedeljah. Vozniki se morajo zato na pot še toliko bolj pripraviti. To med drugim vključuje načrtovanje poti, preverjanje aktualnih informacij o državi, v katero potujemo, ter stanja na cestah. Na pot se je treba odpraviti spočiti in le s tehnično brezhibnim ter ustrezno servisiranim vozilom in pravilno naloženo prtljago. Tako pozivajo na AMZS-ju, več informacij pa nam bo v nadaljevanju dal Matic Zupančič iz AMZS informacijskega centra. Opozoril bo tudi na nepooblaščene avtovlečne službe, ki na avtocesti kar patruljirajo.


26.06.2024

Poletje je priložnost za povezovanje z otroki

Za učence in dijake so se po šolskem letu začele najdaljše počitnice. Starši si ob tem velikokrat postavljajo vprašanja: ali naj bodo polne različnih dejavnosti, ali naj z otroki organizirajo prosti čas tudi med poletjem. Oddih od šolskih obveznosti je za vso družino lahko tudi priložnost za negovanje različnih odnosov in pogovorov, meni direktorica Svetovalnega centra Istre Vesna Starman, ki bo gostja v svetovalni oddaji.


20.06.2024

Zatiranje tigrastih komarjev

Istrske občine že peto leto zapored združujejo moči v boju zoper tigraste komarje. Preventivna akcija se je začela maja in bo trajala do oktobra. Poleg ozaveščanja ljudi je pomembno predvsem dosledno odstranjevanje stoječe vode in preprečevanje, da bi komarji vanjo odlagali ličinke. V ta namen je na voljo tudi posebno sredstvo, ki ga občani dobijo na prevzemnem mestu v svoji občini. Brezplačno ga delijo v komunalnih podjetjih v Izoli in Piranu, v Turistično-informacijskem centru Ankaran in v vrtnariji Marjetica Koper pri pokopališču, možno pa ga je kupiti tudi v specializiranih trgovinah. Projekt vodi Olga Kaliada z izolske občine. O poteku in ciljih preventivne akcije se je z njo pogovarjala Jasna Preskar.


13.06.2024

Deževno vreme povzroča težave v kmetijstvu

Tokratno svetovalno oddajo posvečamo kmetijstvu. Zaradi nestanovitnega vremena s pogostimi padavinami so namreč na pohodu različne bolezni. Karin Zorn Čebokli je pri vodji oddelka za varstvo rastlin na Kmetijsko gozdarskem zavodu Nova Gorica Ivanu Žežlini preverila, kje so največje težave in kako ukrepati.


06.06.2024

Informacijska varnost: najšibkejši člen so uporabniki

Preventivna akcija Varno poletje 2024 je letos posvetila osrednjo pozornost tematiki kibernetske varnosti. Dogodek, ki sta ga organizirala Policijska uprava Koper in Univerza na Primorskem, je potekal v obliki strokovnega posveta in okrogle mize pod naslovom "Odkrijte moč kibernetske obrambe". Udeležilo se ga je približno 50 strokovnjakov iz različnih področij. Z razpravljalci na okrogli mizi se je pogovarjala Mateja Brežan.


30.05.2024

Med

20. maja smo obeležili svetovni dan čebel, ki ga je predlagala Slovenija in so ga članice Organizacije Združenih narodov decembra 2017 soglasno potrdile in sprejele. Za pol kilograma medu mora kolonija čebel zbrati nektar iz približno 2 milijonov cvetov. Povedano drugače: v pol kilograma medu je skrito življenjsko delo 800 čebel. Pozitivne učinkovine medu človek pozna že tisočletja, nekaj koristnih informacij pa nam bo v tokratni oddaji povedal doc. dr. Boris Kovač s Katedre za prehransko svetovanje - dietetiko, Fakultete za vede o zdravju.


23.05.2024

Skrb za kožo na naraven način

S povišanjem temperatur začenjamo vse bolj odlagati oblačila in posledično je soncu izpostavljen večji delež kože. Zaradi cvetenja trav ali žuželk je ta tudi bolj na udaru za različne reakcije. V tem času pa dajemo tudi več pozornosti stopalom, ki bodo nekaj mesecev v lahkotnejši in bolj odprti obutvi. Kako lahko za vse to poskrbimo na naraven način, nam bo povedala Darja Rojec, kemičarka in zeliščarka, ki je o uporabi naravnih sestavin do zdaj napisala 5 knjig, po vsej državi organizira tudi številne delavnice. Je tudi vodja podružnice Obala-Kras Združenja Europa Donna.


08.05.2024

Pravilna in varna uporaba dronov

Sosedovi otroci so za rojstni dan dobili dron. Leti tudi nad našim dvoriščem. Je to dovoljeno? Na plaži slišim zvok drona, vidim ga ne. Zaskrbi me, ali nas kdo snema. Koga naj obvestim? To sta le dve vprašanji, ki se porajata zaradi pogoste uporabe brezpilotnih zrakoplovov, kot se pravilno reče dronom. Kakšna so pravila uporabe, ki naj bi jih spoštovali predvsem zaradi varnosti? O tem v svetovalni oddaji, gost bo Peter Čičerov z Agencija za civilno letalstvo.


02.05.2024

Servis kolesa

Do 26.maja poteka projekt Polni zagona kolesarimo v službo. Namenjen je spodbujanju kolesarjenja kot trajnostne oblike mobilnosti in spreminjanju vsakodnevnih potovalnih navad. Za to, da bo pot s kolesom lažja in varna, so v okviru akcije po vsej Sloveniji organizirani brezplačni servisi koles. Ko je bil na voljo v Kopru, je Tjaša Škamperle tja zapeljala naše radijsko kolo. S serviserjem koles Borisom Režabkom je nastala svetovalna oddaja.


18.04.2024

Spanje je eden od temeljnih gradnikov zdravja

V svetovalni oddaji bomo govorili o pomenu spanja. Slednje je eden od temeljnih gradnikov zdravja. Prav zato je pomembno, da prepoznamo tudi morebitne motnje spanja. Teh je več kot 90, poudarja doktorica Barbara Gnidovec Stražišar iz Centra za motnje spanja, ki je v okviru Festivala zdravja v Novi Gorici minuli teden predavala mladostnikom. Z njo se je pogovarjala Karin Zorn Čebokli.


04.04.2024

"Ne potrebujemo nove majice samo zato, ker je poceni!"

Kupovanje je pred časom v razvitem svetu postalo družabni dogodek, ki razveseljuje in daje občutek ugodja. Hitra moda, ki temelji na modernih oblačilih po nizkih cenah, porabnike spodbuja k intenzivnemu in impulzivnemu nakupovanju. Obstajajo pa tudi drugi načini. Kot pravi tokratna sogovornica, prof. dr. Tina Vukasović s Fakultete za management Univerze na Primorskem, smo se že med epidemijo covida-19 potrošniki ob nakupovanju začeli obnašati drugače. Prostora za izboljšave je sicer še ogromno, pa vendar - šteje vsak korak v pravo smer. In kaj počne »trajnostni potrošnik«? Ne kupuje brezglavo, ampak teži k iskanju rešitev na področju družbenih in okoljskih neravnovesij, se pravi k bolj odgovornemu potrošniškemu ravnanju.


28.03.2024

Dober motorist mora znati predvidevati

Motoristična sezona se je začela. Promet na cestah je gostejši, cestišča pa so po hladnem delu leta še slabo oprijemljiva, zaradi del na cestah tudi prašna in ponekod prekrita s peskom. Motoristi se morajo v novo sezono zapeljati pripravljeni, dobro opremljeni in zbrani. Vožnja naj bo užitek, pravijo v Moto klubu Kondor, ki že veliko let zapovrstjo organizirajo tudi preventivne akcije. Z nami bo njihov član, upokojeni policist inštruktor, Darjo Benčič.


21.03.2024

Mladi in sodobne tehnologije

V Sloveniji bi najmanj 2500 mladih potrebovalo zdravljenje zaradi odvisnosti od sodobnih tehnologij. Stroka opozarja na spremembe pri razvoju možganov, posledično zaznavi resničnosti in razvoja umetnih potreb. Digitalizira se šolstvo: kdo nosi odgovornost, da ne bo prinesla več negativnih kot pozitivnih posledic in kako zamejiti tvegano uporabo interneta? Na to in še več drugih vprašanj so odgovorili strokovnjaki različnih področij.


14.03.2024

Frustracija, priložnost za rast

V pripravljanju otroka na življenje starši pogosto ne morejo zaobiti bremena svoje lastne življenjske prtljage. Slabe izkušnje, občutke neugodja in nelagodja, odrekanja in borbe, občutke nemoči in podobno, ki so jih doživljali v otroštvu, želijo pogosto svojim otrokom prihraniti. Pri tem nehote izpustijo pomen in vrednost, ki jo ima frustracija. Tudi ta je lahko vzgojna, krepi in oblikuje ter pomaga otroka pripraviti na različne življenjske situacije. O tem se bomo v nadaljevanju pogovarjali z Nevo Strel Pletikos iz Centra za osebno rast, univ. dipl. pedagoginjo, prof. sociologijo, specializantko psihoterapije TA ter asistentko na PF Koper pri predmetu šolsko svetovalno delo.


07.03.2024

Tudi jeza je dovoljeno čustvo

Jeza je ena najbolj nerazumljenih in obenem zatiranih čustev. Otroci se na to močno in nenadno čustvo najpogosteje odzivajo z napadalnostjo. A tako kot pri drugih čustvih, ki jih pretežno povezujemo z negativnim, je tudi jeza, če jo znamo sprejeti in premostiti, pravzaprav tudi koristna. Več o tem bo povedala Neva Strel Pletikos iz Centra za osebno rast, univ. dipl. pedagoginja, prof. sociologije, specializantka psihoterapije TA ter asistentka na koprski Pedagoški fakulteti pri predmetu šolsko svetovalno delo.


29.02.2024

Počistimo digitalne odpadke

V organizaciji društva Ekologi brez meja se danes začenja vseslovenska akcija "Očistimo Slovenijo digitalnih odpadkov". Internet namreč proizvede več emisij kot letalstvo, zato je tudi na tem področju nujno znižati ogljični odtis, oblikovati bolj trajnosten digitalni svet in očistiti svoje digitalne naprave. Z nami bosta Katja Sreš iz društva Ekologi brez meja in Daniel Nardin, projektni inženir na RTV Slovenija, ki nam bo, med drugim, povedal tudi, kako ustrezno skrbeti za naprave.


22.02.2024

Naravna nega kože

V svetovalni oddaji ponujamo nekaj naravnih rešitev za nego kože, obraza in tudi ust, ki je izjemno pomembna sploh ob težkih boleznih in prav zaradi tega nekatere snovi ne bi smele še dodatno obremenjevati organizma. Z nami se je Darja Rojec, kemičarka in zeliščarka, ki je o uporabi naravnih sestavin do zdaj napisala 5 knjig, po vsej državi organizira tudi številne delavnice. Je tudi vodja podružnice Obala-Kras Združenja Europa Donna.


14.02.2024

Se v hiperbarični komori lahko pomladimo?

Hiperbarična kisikova terapija je po svetu zelo razširjena metoda regeneracije in posebej priljubljena med poslovneži, športniki in starostniki. V glavnem takimi, ki imajo nekaj pod palcem, če izključimo bolnike, ki se zdravijo pod zdravniškim nadzorom. Pacient v hiperbarični komori pod povišanim atmosferskim pritiskom vdihuje čisti kisik, kar po mnogih raziskavah pospešuje celjenje tkiv, izboljšuje krvni obtok in zmanjšuje vnetja. Ali se v taki komori lahko pomladimo, zgladimo gube ali v nam pomagaga k ozdravitvi vsakršne bolezni, smo se pozanimali pri docentu dr. Žarku Finderletu na Inštitutu za fiziologijo medicinske fakultete v Ljubljani, kjer deluje Center za baromedicino.


01.02.2024

Pred vstopom v šolo

Februarja se v osnovne šole vpisujejo bodoči prvošolci. Staršem se ob tem pogosto postavlja dilema, ali je otrok na začetek šolanja pripravljen. V zadnjih desetih letih se je skoraj potrojilo število odlogov. V Svetovalnem centru Istre so se v sodelovanju z vrtcem Semedela odločili organizirati šolo za starše prvošolcev, na katerem skušajo odgovoriti na številna vprašanja, ki se ob tej pomembni otrokovi prelomnici pojavljajo, pa tudi o pomenu ohranjanja gibanja, razvijanja sampodobe, samostojnosti in delovnih navad. O tem smo se v svetovalni oddaji pogovarjali z direktorico centra Vesno Starman.


Stran 1 od 28
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov