Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Sotočja 6.7.2015

06.07.2015


Rojaki na Hrvaškem rahlo napredujejo, zadnji štirje beneški Čedermaci, boljše novice za Novice in druge zgodbe rojakov iz soseščine

(Ne)gotova prihodnost Novic?

Kaj se bo zgodilo z osrednjim tednikom koroških Slovencev, ki se je znašel v velikih finančnih težavah? Najnovejši številki Novic je bila tako priložena tudi položnica za solidarnostni prispevek za preživetje tednika, katerega novinarji in uredniki so skoraj ostali brez zaposlitve. Z začetkom julija je namreč začela veljati odpoved njihovih pogodb. Odpustitev novinarjev so preprečila pravila delovne zakonodaje, nadaljevala pa se bo, kot kaže tudi razprava o tem, kakšen naj bi bil ta tednik v prihodnje.

Že v soboto so se srečali najvišji predstavniki lastnikov tednika – Zveze slovenskih organizacij (ZSO) in Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) -, da bi uskladili poglede glede prihodnosti tednika. Na srečanju so sprejeli, kot je pojasnil Nanti Olip, poslovodeči NSKS in podpredsednik te krovne organizacije, več sklepov. Med drugim, da o tej pereči temi razpravlja sosvet slovenske narodne skupnosti pri uradu zveznega kanclerja, v katerem so zbrani predstavniki organizacij koroških Slovencev. Seja sosveta, ki ga vodi Marjan Šturm (predsednik ZSO), eden od lastnikov tednika, naj bi bila 20. julija v Celovcu, na njej pa bodo člani razpravljali o letošnjem financiranju tednika z denarjem iz sklada interventnih sredstev. Hkrati naj bi začeli iskati sistemske rešitve za izhajanje tednika v prihodnje. Lastnika bosta poskrbela tudi za pripravo neodvisne analize o lastniških strukturah, izdajateljih in kadrovskih ureditvah manjšinskih časopisov v Avstriji. V pol leta naj bi rešili tudi dilemo poslovodstva, pravi Olip, ki naj bi prešlo iz rok političnih funkcionarjev na izključno strokovno, poslovno upravo. Za nemoteno nadaljnje izhajanje Novic, po načrtu, ki sta ga pripravila lastnika, je nujno, da so izpolnjeni vsi pogoji, opozarja podpredsednik NSKS. Eden ključnih bo prav financiranje do konca letošnjega leta.

Ob tem je Nanti Olip napovedal tudi sestanek lastnikov in članov programskega sveta Novic:

»..da se prerešetajo, pregledajo dogodki zadnjih tednov, da analiziramo, je bilo pametno, kaj ne.«

Predsednik programskega sveta Danilo Katz pričakuje, da bodo Novice rešili:

»Že vse od začetka delovanja se v programskem svetu zavzemamo za svobodno in kakovostno delo novinarjev in urednikov, usmerjeno v samo vsebino tednika.«

Ob tem se zavzemajo tudi za spremembo lastniške strukture:

»Zdaj se lastnika pogovarjata in pogajata o tem, kako naj bi šlo naprej.«

Predsednik programskega sveta, ki naj bi bil posrednik med lastniki in uredniško ekipo, upa na sistemsko rešitev financiranja osrednjega tednika koroških Slovencev, ki bo omogočala nemoteno delo, brez vsakoletnih finančnih težav.

Daljšemu pogovoru z Nantijem Olipom in Danilom Katzem lahko prisluhnete v oddaji, v kateri gostimo tudi novega predsednika sveta slovenske narodne skupnosti Primorsko-goranske županije, rojaka iz Lovrana, Vasjo Simoniča.

»Pomembni so koraki v pravo smer!«

31.maja so na Hrvaškem volili svete in predstavnike narodnih manjšin, izvoljenih je bilo tudi devet slovenskih svetov in enajst predstavnikov slovenske narodne skupnosti. V juniju so se na ustanovnih sejah srečali v Pulju (predsednica Marija Langer), Umagu (predsednica Vida Ferlin), Zagrebu (predsednik Darko Šonc) in Primorsko-goranski županiji (predsednik Vasja Simonič).

Novost za slovensko manjšino je, poleg zmanjšanja števila rojakov v Varaždinski županiji (pod 500), kjer so namesto sveta volili predstavnico (Barbara Antolić Vupora), nov svet v občini Matulji. Zanj je zaslužen prav Vasja Simonič, ki je podobno vlogo odigral pri volitvah leta 2004 za svet v Lovranu. Uspelo mu je brez pomoči slovenskih organizacij, kar je edini primer doslej. Zaradi upada števila prebivalcev slovenskih korenin (pod 1,5%) je Lovranski svet deloval le en mandat, a Vasja Simonič je kmalu ustanovil še društvo Snežnik, ki ga deset let uspešno vodi. Te dni je prevzel tudi vodenje sveta slovenske narodne manjšine Primorsko-goranske županije, v katerem je izkušnje nabiral v zadnjih dveh mandatih.

Po osamosvojitvi smo Slovenci, je pojasnil Marjani Mirković, ki smo tu živeli že desetletja, dobili drugačen status:

»Hrvaški nacionalizem, ki se je v 90. letih krepil, je dosegel nasprotne učinke. Slovenci smo se začeli počutiti vse bolj tuje. Postali smo drugačni. Spraševali so nas, kaj počnemo tu, od kod smo prišli. Toda mi smo bili tu že od nekdaj. Znašli smo se v čudni situaciji, ko smo se doma počutili tujci. In začeli smo se organizirati.«

Leta 2002 sprejeti zakon o narodnih manjšinah je bil napisan in sprejet s figo v žepu, odgovarja Vasja Simonič na vprašanje, ali se je položaj manjšin izboljšal po zaslugi zakonodaje. Napisan je tako, da zveni dobro, toda v praksi marsikaj ne deluje. Vtis je, da ni nihče razmišljal o pravicah, pravi Simonič, kritičen tudi zaradi stalnih administrativnih napak, za katere nihče ne želi prevzeti odgovornosti. Toda, dodaja, opazi se rahel napredek.

»Če so nas na začetku spraševali, kaj vi želite, kaj bi sploh radi, je danes povsem normalno, da obstajamo. Sicer ne zahtevamo preveč, nismo agresivni, toda stvari se izboljšujejo.«

Danes je normalno, da se na osnovnih šolah Pećine in Matulji uči slovenščina, kar je bilo pred desetimi leti nepredstavljivo, in Simonič upa, da se bo to nadaljevalo, da bodo imeli potomci Slovencev priložnost slišati in vsaj nekaj izvedeti o jeziku svojih prednikov. Pomembno je, da imajo ljudje možnost izbire. In pri tem bi morala intenzivneje pomagati tudi slovenska država.

»Če želiš, da narod obstane, se moraš truditi… Veliko moraš narediti, če želiš, da tvoj narod obstane. V nasprotnem se asimilira in izgine. Ni ga več.«

Dober primer tega je, po mnenju Vasje Simoniča, Italija. Italijani bi že zdavnaj izginili, če jih ne bi podpirala matična država. Danes imajo italijanske osnovne šole in gimnazije, v vrtcih jim pripravijo posebne programe. Tudi Slovenija bi se morala zavzeti za rojake zunaj meje, ne le preko projektov z društvi. Ta niso, je prepričan predsednik sveta slovenske manjšine Primorsko-goranske županije, dovolj usposobljena za to. O tem se je treba pogovarjati in dobro premisliti, kaj želimo, pravi, z dobro voljo in v dobri veri, ne s figo v žepu.

Velikih pričakovanj pa nima. Prepričan je, da ne smeš pričakovati, ker si lahko potem razočaran:

»Če gremo korak za korakom, ali pol koraka naprej, bomo napredovali, seveda če gremo v pravo smer. Ni treba delati velikih korakov, vedeti moraš, v katero smer hodiš.«

V katero smer bo šel svet slovenske narodne skupnosti Primorsko-goranske županije pa njegov predsednik Vasja Simonič ne želi razkriti. O tem se bodo odločili člani, pravi.

Štirje zadnji beneški Čedermaci

Slovenski rojaki na Videmskem so svojo vero in z njo pripadnost narodovi kulturi ter jeziku ohranili tudi ali predvsem po zaslugi domačih duhovnikov. Med nje sodijo tudi Božo Zuanella, Marino Qualica, Dionizij Matevčič in Marijo Garjup – prijatelji, rojaki in sobratje iz Benečije, ki so bili pred 50 leti v videmski stolnici posvečeni v duhovnike, in so v Špetru pred kratkim darovali zlato mašo. Življenje v talarju jim je, kot so povedali Miram Muženič, delilo obilico zadovoljstva, hkrati pa ni skoparilo s stiskami in tudi trpljenjem. Vseskozi so ostali ponosni, da so Slovenci. Verska hoja zadnjih beneških Čedermacov je bila hkrati pot predanosti in ljubezni do domačih ljudi, jezika in beneške zemlje. Kljub pritiskom, tudi nanje osebno in celo sodiščem. Mračnih let Benečije ni več, so le še občasni viharji, ki jim monsignor Matevčič kljubuje na Višarjah, kjer je rektor Marijinega svetišča in kamor so se v nedeljo tradicionalno odpravili romarji iz treh dežel. Kaj so štirje zlatomašniki povedali o svojem delu in življenju, lahko slišite v oddaji.

Dobrodošli doma!

Ustavili smo se tudi na Ptuju, kjer je v soboto potekala prireditev Dobrodošli doma, srečanje rojakov iz Slovenije, zamejstva in sveta. Zbralo se jih je manj kot lani v Škofji Loki, kljub temu pa je bilo živahno na odru pred mestno hišo. Prvič so nastopili člani društva Porabske mladine in otroški zbor Melodija iz Bilčovsa. Tudi letos pa navdušil mešani pevski zbor Encijan SKD Istra iz Pulja, ki odprl kulturni del programa. Vas zanima, kako so zapeli rojaki iz Pulja pod taktirko zborovodje Paole Stermotič, ki bodo jeseni z izidom prvega albuma praznovali 10-letnico delovanja?

Prisluhnite oddaji!


Sotočja

860 epizod


Enourna oddaja, ki je na sporedu vsak ponedeljek ob 20.00, je namenjena vsem, ki želijo biti obveščeni o dogajanjih v našem zamejstvu. Torej Slovencem, ki živijo v sosednjih državah, tistim, ki jih zanima tako imenovan slovenski etnični prostor in na sploh naša skupinska identiteta. Oddaja je mozaičnega tipa. V prvem delu namenjamo največ pozornosti političnim dogajanjem, v drugem delu pa skušamo poslušalstvu približati kraje, kjer živijo naši rojaki, zanimive osebnosti in utrinke iz življenja manjšinskih skupnosti. Sicer pa se v oddaji lotevamo tudi tem, ki so povezane z drugimi manjšinami v Evropi in svetu in jih skušamo vključevati v naš okvir. Prepričani smo, da varstvo manjšin ni le del nacionalne politike ampak tudi širše varovanja človekovih individualnih in kolektivnih pravic. Pripravlja: Mateja Železnikar.

Sotočja 6.7.2015

06.07.2015


Rojaki na Hrvaškem rahlo napredujejo, zadnji štirje beneški Čedermaci, boljše novice za Novice in druge zgodbe rojakov iz soseščine

(Ne)gotova prihodnost Novic?

Kaj se bo zgodilo z osrednjim tednikom koroških Slovencev, ki se je znašel v velikih finančnih težavah? Najnovejši številki Novic je bila tako priložena tudi položnica za solidarnostni prispevek za preživetje tednika, katerega novinarji in uredniki so skoraj ostali brez zaposlitve. Z začetkom julija je namreč začela veljati odpoved njihovih pogodb. Odpustitev novinarjev so preprečila pravila delovne zakonodaje, nadaljevala pa se bo, kot kaže tudi razprava o tem, kakšen naj bi bil ta tednik v prihodnje.

Že v soboto so se srečali najvišji predstavniki lastnikov tednika – Zveze slovenskih organizacij (ZSO) in Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) -, da bi uskladili poglede glede prihodnosti tednika. Na srečanju so sprejeli, kot je pojasnil Nanti Olip, poslovodeči NSKS in podpredsednik te krovne organizacije, več sklepov. Med drugim, da o tej pereči temi razpravlja sosvet slovenske narodne skupnosti pri uradu zveznega kanclerja, v katerem so zbrani predstavniki organizacij koroških Slovencev. Seja sosveta, ki ga vodi Marjan Šturm (predsednik ZSO), eden od lastnikov tednika, naj bi bila 20. julija v Celovcu, na njej pa bodo člani razpravljali o letošnjem financiranju tednika z denarjem iz sklada interventnih sredstev. Hkrati naj bi začeli iskati sistemske rešitve za izhajanje tednika v prihodnje. Lastnika bosta poskrbela tudi za pripravo neodvisne analize o lastniških strukturah, izdajateljih in kadrovskih ureditvah manjšinskih časopisov v Avstriji. V pol leta naj bi rešili tudi dilemo poslovodstva, pravi Olip, ki naj bi prešlo iz rok političnih funkcionarjev na izključno strokovno, poslovno upravo. Za nemoteno nadaljnje izhajanje Novic, po načrtu, ki sta ga pripravila lastnika, je nujno, da so izpolnjeni vsi pogoji, opozarja podpredsednik NSKS. Eden ključnih bo prav financiranje do konca letošnjega leta.

Ob tem je Nanti Olip napovedal tudi sestanek lastnikov in članov programskega sveta Novic:

»..da se prerešetajo, pregledajo dogodki zadnjih tednov, da analiziramo, je bilo pametno, kaj ne.«

Predsednik programskega sveta Danilo Katz pričakuje, da bodo Novice rešili:

»Že vse od začetka delovanja se v programskem svetu zavzemamo za svobodno in kakovostno delo novinarjev in urednikov, usmerjeno v samo vsebino tednika.«

Ob tem se zavzemajo tudi za spremembo lastniške strukture:

»Zdaj se lastnika pogovarjata in pogajata o tem, kako naj bi šlo naprej.«

Predsednik programskega sveta, ki naj bi bil posrednik med lastniki in uredniško ekipo, upa na sistemsko rešitev financiranja osrednjega tednika koroških Slovencev, ki bo omogočala nemoteno delo, brez vsakoletnih finančnih težav.

Daljšemu pogovoru z Nantijem Olipom in Danilom Katzem lahko prisluhnete v oddaji, v kateri gostimo tudi novega predsednika sveta slovenske narodne skupnosti Primorsko-goranske županije, rojaka iz Lovrana, Vasjo Simoniča.

»Pomembni so koraki v pravo smer!«

31.maja so na Hrvaškem volili svete in predstavnike narodnih manjšin, izvoljenih je bilo tudi devet slovenskih svetov in enajst predstavnikov slovenske narodne skupnosti. V juniju so se na ustanovnih sejah srečali v Pulju (predsednica Marija Langer), Umagu (predsednica Vida Ferlin), Zagrebu (predsednik Darko Šonc) in Primorsko-goranski županiji (predsednik Vasja Simonič).

Novost za slovensko manjšino je, poleg zmanjšanja števila rojakov v Varaždinski županiji (pod 500), kjer so namesto sveta volili predstavnico (Barbara Antolić Vupora), nov svet v občini Matulji. Zanj je zaslužen prav Vasja Simonič, ki je podobno vlogo odigral pri volitvah leta 2004 za svet v Lovranu. Uspelo mu je brez pomoči slovenskih organizacij, kar je edini primer doslej. Zaradi upada števila prebivalcev slovenskih korenin (pod 1,5%) je Lovranski svet deloval le en mandat, a Vasja Simonič je kmalu ustanovil še društvo Snežnik, ki ga deset let uspešno vodi. Te dni je prevzel tudi vodenje sveta slovenske narodne manjšine Primorsko-goranske županije, v katerem je izkušnje nabiral v zadnjih dveh mandatih.

Po osamosvojitvi smo Slovenci, je pojasnil Marjani Mirković, ki smo tu živeli že desetletja, dobili drugačen status:

»Hrvaški nacionalizem, ki se je v 90. letih krepil, je dosegel nasprotne učinke. Slovenci smo se začeli počutiti vse bolj tuje. Postali smo drugačni. Spraševali so nas, kaj počnemo tu, od kod smo prišli. Toda mi smo bili tu že od nekdaj. Znašli smo se v čudni situaciji, ko smo se doma počutili tujci. In začeli smo se organizirati.«

Leta 2002 sprejeti zakon o narodnih manjšinah je bil napisan in sprejet s figo v žepu, odgovarja Vasja Simonič na vprašanje, ali se je položaj manjšin izboljšal po zaslugi zakonodaje. Napisan je tako, da zveni dobro, toda v praksi marsikaj ne deluje. Vtis je, da ni nihče razmišljal o pravicah, pravi Simonič, kritičen tudi zaradi stalnih administrativnih napak, za katere nihče ne želi prevzeti odgovornosti. Toda, dodaja, opazi se rahel napredek.

»Če so nas na začetku spraševali, kaj vi želite, kaj bi sploh radi, je danes povsem normalno, da obstajamo. Sicer ne zahtevamo preveč, nismo agresivni, toda stvari se izboljšujejo.«

Danes je normalno, da se na osnovnih šolah Pećine in Matulji uči slovenščina, kar je bilo pred desetimi leti nepredstavljivo, in Simonič upa, da se bo to nadaljevalo, da bodo imeli potomci Slovencev priložnost slišati in vsaj nekaj izvedeti o jeziku svojih prednikov. Pomembno je, da imajo ljudje možnost izbire. In pri tem bi morala intenzivneje pomagati tudi slovenska država.

»Če želiš, da narod obstane, se moraš truditi… Veliko moraš narediti, če želiš, da tvoj narod obstane. V nasprotnem se asimilira in izgine. Ni ga več.«

Dober primer tega je, po mnenju Vasje Simoniča, Italija. Italijani bi že zdavnaj izginili, če jih ne bi podpirala matična država. Danes imajo italijanske osnovne šole in gimnazije, v vrtcih jim pripravijo posebne programe. Tudi Slovenija bi se morala zavzeti za rojake zunaj meje, ne le preko projektov z društvi. Ta niso, je prepričan predsednik sveta slovenske manjšine Primorsko-goranske županije, dovolj usposobljena za to. O tem se je treba pogovarjati in dobro premisliti, kaj želimo, pravi, z dobro voljo in v dobri veri, ne s figo v žepu.

Velikih pričakovanj pa nima. Prepričan je, da ne smeš pričakovati, ker si lahko potem razočaran:

»Če gremo korak za korakom, ali pol koraka naprej, bomo napredovali, seveda če gremo v pravo smer. Ni treba delati velikih korakov, vedeti moraš, v katero smer hodiš.«

V katero smer bo šel svet slovenske narodne skupnosti Primorsko-goranske županije pa njegov predsednik Vasja Simonič ne želi razkriti. O tem se bodo odločili člani, pravi.

Štirje zadnji beneški Čedermaci

Slovenski rojaki na Videmskem so svojo vero in z njo pripadnost narodovi kulturi ter jeziku ohranili tudi ali predvsem po zaslugi domačih duhovnikov. Med nje sodijo tudi Božo Zuanella, Marino Qualica, Dionizij Matevčič in Marijo Garjup – prijatelji, rojaki in sobratje iz Benečije, ki so bili pred 50 leti v videmski stolnici posvečeni v duhovnike, in so v Špetru pred kratkim darovali zlato mašo. Življenje v talarju jim je, kot so povedali Miram Muženič, delilo obilico zadovoljstva, hkrati pa ni skoparilo s stiskami in tudi trpljenjem. Vseskozi so ostali ponosni, da so Slovenci. Verska hoja zadnjih beneških Čedermacov je bila hkrati pot predanosti in ljubezni do domačih ljudi, jezika in beneške zemlje. Kljub pritiskom, tudi nanje osebno in celo sodiščem. Mračnih let Benečije ni več, so le še občasni viharji, ki jim monsignor Matevčič kljubuje na Višarjah, kjer je rektor Marijinega svetišča in kamor so se v nedeljo tradicionalno odpravili romarji iz treh dežel. Kaj so štirje zlatomašniki povedali o svojem delu in življenju, lahko slišite v oddaji.

Dobrodošli doma!

Ustavili smo se tudi na Ptuju, kjer je v soboto potekala prireditev Dobrodošli doma, srečanje rojakov iz Slovenije, zamejstva in sveta. Zbralo se jih je manj kot lani v Škofji Loki, kljub temu pa je bilo živahno na odru pred mestno hišo. Prvič so nastopili člani društva Porabske mladine in otroški zbor Melodija iz Bilčovsa. Tudi letos pa navdušil mešani pevski zbor Encijan SKD Istra iz Pulja, ki odprl kulturni del programa. Vas zanima, kako so zapeli rojaki iz Pulja pod taktirko zborovodje Paole Stermotič, ki bodo jeseni z izidom prvega albuma praznovali 10-letnico delovanja?

Prisluhnite oddaji!


03.06.2024

Ostajajo zvesti slovenskemu jeziku in ponosni na svoje kulturno delovanje

Skupaj z evropskimi volitvami bodo v več občinah v Furlaniji - Julijski krajini potekale lokalne volitve, tudi s slovenskimi kandidatkami in kandidati različnih strank in gibanj. Županja Števerjana Franka Padovan pa na evropskih volitvah kot edina Slovenka v Italiji kandidira na listi južnotirolske Ljudske stranke.


27.05.2024

Kako predati materni jezik mlajšim generacijam? Tudi s petjem!

Število slovenskih govorce v Kanalski dolini na skrajnem severu Furlanije – Julijske krajine se je v dveh desetletjih prepolovilo, poudarja raziskovalka dr. Nataša Gliha Komac z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU.


20.05.2024

Od pozivov k poenotenju slovenske manjšine do prebrisane lisičke iz Rezije

Predsednica države Nataša Pirc Musar je ob obisku na avstrijskem Koroškem pozvala pristojne, naj določijo časovnico za uresničitev določb 7. člena avstrijske državne pogodbe. Kaj so ključne težave?


13.05.2024

Treba je graditi mostove, ne pa zidov

V Avstriji ni veliko posluha za nujne spremembe manjšinske zakonodaje, ugotavlja poslanka Zelenih v državnem zbor, koroška Slovenka Olga Voglauer. Velika pričakovanja ob začetku mandata, se niso uresničila, zato naloge ostajajo za prihodnji mandat, pravi naša sogovornica. Kako pa je na Dunaju odmevala peticija koroških Slovencev, o kateri so evropski poslanci razpravljali na odboru za peticije v Bruslju?


06.05.2024

Priložnosti, ki jih ponuja obmejni prostor, bi morali bolje izkoristiti

20 let po vstopu Slovenije v EU in slabo leto dni pred odprtjem evropske prestolnice kulture, ki bo povezala Novo Gorico in Gorico, nas zanima, kakšni so čezmejni stiki mladih in njihova pričakovanja.


29.04.2024

Biti pripadnik manjšine nikoli ni enostavno

Zasedanje skupnega odbora Slovenija – avstrijska Koroška je potekalo uspešno in v prijateljskem duhu, sta po seji zagotavljala zunanja ministrica Tanja Fajon in koroški deželni glavar Peter Kaiser.


22.04.2024

Od najmlajših in mladih do rojakov zrelih let, ki preganjajo more

Pobudnik mreže Maj – mladi Alpe Jadran - Feliks Wieser je prepričan, da morajo organizacije slovenske narodne skupnosti, če si želijo zagotoviti naraščaj, vlagati v mlade. Ti so serijo druženj začeli letos v Porabju, kjer so spoznavali okuse regije, tudi koup oziroma tamerli.


15.04.2024

V boj za enakopravnost jezikov tudi z lutko na roki

Univerza v Trstu je ob 100-letnici delovanja podelila častna doktorata italijanskemu predsedniku Matarelli in nekdanjemu slovenskemu predsedniku Pahorju, ker sta se zoperstavila ozkoglednosti nacionalizma in se zavzela za politiko sprave. To je bil začetek poti, ki pa še ni končana, opozarjajo v krovnih organizacijah.


08.04.2024

Kaj se dogaja s pravicami slovenske narodne skupnosti?

Avstrija ne izpolnjuje zakonsko določene zaščite manjšin in krši vladavino prava, v Bruslju opozarjajo predstavniki koroških Slovencev. Kaj si obetajo od javne predstavitve na odboru za peticije evropskega parlamenta?


27.03.2024

Posebej mladostna Koroška poje 2024

Tradicija je, da na velikonočni ponedeljek prisluhnemo, kako poje Koroška. Letošnja revija Koroška poje je bila posebej mladostna, saj jo je Krščanska kulturna zveza v Celoti posvetila mladim pevkam in pevcem. Posebej za koncert se je zbral 80-članski pevski zbor Mladina poje, nastali pa sta tudi priredbi znanih koroških slovenskih pesmi.


25.03.2024

'Jezik materin k srcu si jemite…'

Sodelovanje med Slovenijo in Furlanijo – Julijsko krajino še nikoli bi bilo tako močno, je po koncu skupnega zasedanja dejala zunanja ministrica Tanja Fajon. Načrtujejo več pomembnih projektov, ki naj bi vplivali tudi na življenje tam živečih rojakov. Kako pa je z medsebojnim priznavanjem diplom in poklicnih kvalifikacij, ta hip enim bolj perečih problemov?


18.03.2024

Meje, postavljene v zgodovini, lahko premostimo s sodelovanjem

Občine z obeh strani slovensko – italijanske meje, predvsem z območja Krasa, so se zavezale k ustanovitvi novega evropskega združenja za teritorialno sodelovanje Kras – Carso. Kaj si lahko od tega obetajo Slovenci v Italiji?


11.03.2024

'Naš privilegij je, da se uspeha posameznika veseli celotna narodna skupnost'

Čudovito, veličastno, zdaj vidimo, kaj vse lahko naredijo mladi, so bili komentarji po reviji Koroška poje – posebej mladostna. Krščanska kulturna zveza jo je, kot pove že naslov, v celoti posvetila mladim.


04.03.2024

Od pregona do besed, ki ne ubogajo več

Spomin na pregon koroških Slovencev leta 1942 je še kako živ, travme pa se, ugotavljajo strokovnjaki, prenašajo iz roda v rod. Iz Šmihela pri Pliberku je bilo izseljenih kar 22 družin in tamkajšnje prosvetno društvo bo v dobrem letu dni pripravilo več prireditev v spomin in opomin na to tragično obdobje koroških Slovencev.


26.02.2024

Brez jezika tudi slovenske narodne skupnosti ne bo več

Zdaj je zadnji čas, da ustvarimo pogoje za sistematično poučevanje slovenskega jezika tudi na Videmskem. Kajti brez jezika, nas - Slovencev v Italiji – ni, je dejala Nina Pahor, slavnostna govornica na osrednji proslavi ob slovenskem kulturnem prazniku v Čedadu.


19.02.2024

'Šola je steber manjšine, zato se mora ustrezno odzvati na sodobne izzive'

Dve leti po podpisu sporazuma o oblikovanju skupnega slovensko - madžarskega sklada za razvoj obmejnega območja se vendarle obetajo prvi projekti. So porabski Slovenci, ki so opozarjali na posledice zaradi zamud, zadovoljni?


12.02.2024

Kultura je način življenja, ki zahteva komunikacijo z drugimi in s samim seboj

Ob slovenskem kulturnem prazniku je bilo in bo ves mesec prešerno tudi med rojaki v sosednjih državah. Kako so praznovali v Celovcu in kaj se je dogajalo pri porabskih Slovencih, lahko slišite v tokratni oddaji.


05.02.2024

Kultura, draga si mi

S februarjem so se v zamejstvu začela praznovanja ob slovenskem kulturnem prazniku. Ta je za rojake v sosednjih državah eden najpomembnejših, tako kot je kulturno delovanje eno od njihovih temeljev za ohranitev in razvoj slovenskega jezika. Koroški Slovenci pripravljajo osrednjo proslavo ob kulturnem prazniku v iKultu, novem kulturnem središču v Celovcu, ki postaja vse bolj popularno.


29.01.2024

'Politika ni tek na kratke proge, politika je maraton'

Na vrh edine zbirne stranke Slovencev v Italiji – Stranke Slovenska skupnost – se je vrnil Damijan Terpin in zanima nas, kakšno smer bo stranka ubrala v prihodnje. Kaj prinašajo spremembe v vodstvu stranke, za zdaj še ni jasno, pravi komentator Primorskega dnevnika Sandor Tenze.


22.01.2024

Gospodarska osnova je pomembna za obstoj in razvoj

Prihodnost Slovencev v sosednjih državah bo negotova, če se ne bodo okrepili gospodarski temelji, so prepričani v zamejski gospodarski koordinaciji. Kaj je koordinacija dosegla v prvem letu svojega obstoja in kaj si lahko obeta v prihodnjih letih?


Stran 1 od 43
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov