Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Da bo padcev v starosti manj

26.06.2023

Padci starejših so največkrat posledica kombinacije različnih dejavnikov tveganja. Starejši ljudje se pogosto srečujejo z mišično šibkostjo zaradi izgube mišične mase in zmanjšanja mišične moči, posledica pa je večje nihanje telesa v pokončnem položaju in s tem slabše premagovanje ovir. Težavo predstavljajo tudi stanovanja, v katerih se skriva nemalo nevarnosti in preprek. V ponedeljkovem svetovalnem servisu bomo govorili o preprečevanju padcev starejših, naša gostja bo predavateljica dr. Marija Tomšič, delovna terapevtka in univ. diplomirana organizatorka. Pokličite ali nam pišite.


Svetovalni servis

4097 epizod


Svetovalni servis prvega jutranjega programa je izjemno odzivna rubrika našega prvega radijskega programa. Strokovnjaki z najrazličnejših področij: pravniki, zdravniki, gradbeniki, hortikulturniki, računalničarji in mnogi drugi, odgovarjajo na vprašanja poslušalcev vsak delavnik med 9.05 in 9.30 po telefonu 01-475-22-22.

Da bo padcev v starosti manj

26.06.2023

Padci starejših so največkrat posledica kombinacije različnih dejavnikov tveganja. Starejši ljudje se pogosto srečujejo z mišično šibkostjo zaradi izgube mišične mase in zmanjšanja mišične moči, posledica pa je večje nihanje telesa v pokončnem položaju in s tem slabše premagovanje ovir. Težavo predstavljajo tudi stanovanja, v katerih se skriva nemalo nevarnosti in preprek. V ponedeljkovem svetovalnem servisu bomo govorili o preprečevanju padcev starejših, naša gostja bo predavateljica dr. Marija Tomšič, delovna terapevtka in univ. diplomirana organizatorka. Pokličite ali nam pišite.


28.11.2023

O pokojninah in upokojevanju z generalnim direktorjem ZPIZ-a

Aktualna vprašanja o pokojninah, uskladitvi in letnih dodatkih ter pogoji za upokojevanje v prihodnjem letu – vse to bo tema torkovega Svetovalnega servisa na Prvem. V studiu bo generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije Marijan Papež. Za koliko bodo višje pokojnine v letošnjem in prihodnjem letu? Kdaj lahko upokojenci pričakujejo prvo uskladitev?


27.11.2023

V spirali dolgov

Pretirano zadolževanje nas lahko pahne v spiralo dolgov, v skrajnem primeru tudi do izgube doma. O razlogih za izgubo nadzora nad finančnimi obveznostmi, o pasteh, ki jih prinaša ponudba posojil na sivem trgu, predvsem pa o nujnih korakih, ki jih moramo napraviti, da zaustavimo ta proces, se bomo v ponedeljkovem Svetovalnem servisu pogovarjali z dr. Alenko Hebar Lavrič z Inštituta Prelomi.


24.11.2023

Kuža kašlja, mačka kiha

Kuža kašlja, mačka ima vneto uho, hrčku pa izpada dlaka. Ob zdravstvenih težavah hišnih ljubljenčkov je treba poiskati pomoč veterinarja, ki skrbi tudi za redne preglede zobovja, beleži obvezna in druga cepljenja ter svetuje pri številnih vprašanjih, ki jih imajo skrbni lastniki domačih živali. V petkov Svetovalni servis smo povabili Natalijo Hercog Gerbec, dr. vet. med. in vodjo veterinarskega centra PIKA. Odgovarjala bo na vprašanja v povezavi z zdravjem psov, mačk, ptic in glodavcev. Pišite na prvi@rtvslo.si, na spletno stran Prvega ali pokličite med oddajo.


23.11.2023

Ko se znajdemo v začaranem krogu motenj hranjenja

Motnje hranjenja se zdijo kot izziv sodobnega časa. Gre za težko ozdravljivo bolezen, ki lahko celo ogrozi naše življenje. Sodobni svet nas sili v idealno podobo, to pa marsikomu povzroča stisko in začaran krog vsakdanjosti in motenj hranjenja. To bo tema četrtkovega svetovalnega servisa, naša gostja bo Ana Ziherl, predsednica društva za pomoč pri motnjah hranjenja Svetovalni svet. Pokličite ali nam pišite.


22.11.2023

Teden splošnih knjižnic

V ponedeljek se je v Sloveniji začel teden splošnih knjižnic. Vrstijo se dogodki, s katerimi knjižničarji sporočajo uporabnikom, da jim knjižnice z opravljanjem svojega poslanstva ponujajo ključ do širokih obzorij. Knjižnice namreč že dolgo časa niso več zgolj prostor za hranjenje in izposojo knjig ter drugega knjižničnega gradiva. Kako uspešne so pri prilagajanju potrebam sodobnega uporabnika? Svetovalni servis z gostjo Vesno Horžen, predsednico Združenja slovenskih splošnih knjižnic.


21.11.2023

Neustrezno komuniciranje in nejasne pristojnosti vodijo v mobing

Vemo, da so odnosi in komunikacija na delovnem mestu zelo pomembni, ko govorimo o preprečevanju mobinga. Zato bomo tej temi posvetili torkov Svetovalni servis na Prvem. Poudarili bomo preventivno delovanje in tudi ukrepanje v primeru mobinga. Kaj mora narediti vsak delodajalec za preprečevanje mobinga? Kam naj se po pomoč obrne delavec, ki je žrtev? Gostja v studiu Prvega bo Tanja Urdih Lazar, ki vodi Center za promocijo zdravja na Kliničnem inštitutu za medicino dela, prometa in športa UKC Ljubljana.


20.11.2023

Obdarovanje otrok

»Obdarovanje otrok je v večini primerov preseglo meje zdravega razuma.« Tako pravi gostja ponedeljkovega Svetovalnega servisa razvojna psihologinja Ljubica Marjanovič Umek. Kako najmlajšim pričarati praznično in veselo vzdušje, hkrati jih obdarovati s premislekom in ohranjanjem ravnovesja med otrokovo željo ter dejstvom, da so nekatere igrače z vidika strokovnjakov bolj in druge manj koristne za njegov razvoj?


17.11.2023

Slovenija Donor, register darovalcev krvotvornih matičnih celic

V Sloveniji vsako leto več bolnikov s krvnimi raki potrebuje darovalca krvotvornih matičnih celic. Če iskanje darovalca med sorodstvom ni uspešno, pride v poštev Slovenija Donor – slovenski register nesorodnih oseb, ki so pripravljene darovati krvotvorne matične celice, in ki je vključen v mednarodno mrežo tovrstnih registrov. Kdo je primeren darovalec? Kako se lahko vpišete? Kaj se zgodi, ko se pojavi ujemanje? O tem v Svetovalnem servisu z gostom dr. med. Primožem Poženelom, spec. transf. med. in medicinskim vodjo registra Slovenija-Donor, Zavod RS za transfuzijsko medicino.


16.11.2023

Sedi, tačko, prostor

Pasje šolanje niso samo povelja, bistvo učenja komunikacije s psom je medsebojno razumevanje in posledično prijetno sobivanje. Kdaj v pasjo šolo? Ali je sploh kdaj prepozno? Katere so najpogostejše napake pri učenju pasjega vedenja in zakaj se v pasji šoli v resnici učijo predvsem lastniki? Gostja četrtkovega Svetovalnega servisa bo Medtoda Mikuž, svetovalka za vedenje družnih živali in kinološka inštruktorica.


15.11.2023

Je vaš krvni sladkor previsok?

Število ljudi s sladkorno boleznijo v Sloveniji se povečuje. Zdravljenje je kompleksno in zahteva posameznikovo polno sodelovanje. Ko se enkrat srečamo z diabetesom, je sprememba prehranjevalnih in gibalnih navad ključnega pomena, saj lahko za nekaj let zamakne tako začetek zdravljenja z zdravili kot tudi posledice. Gostji: − diabetologinja dr. Jelka Zaletel dr. med., − klinična dietetičarka Andreja Širca Čampa.


14.11.2023

So zimske pnevmatike še vedno najboljša oprema za zimske vozne razmere?

V Sloveniji je uporaba zimske opreme datumsko določena od 15. novembra do 15. marca. Ne glede na te zakonske določbe morajo vozniki upoštevati razmere na cesti in temu ustrezno prilagoditi opremo svojega vozila. Testi pnevmatik dokazujejo, da so zimske pnevmatike še vedno najboljša oprema za zimske vozne razmere, čeprav morda v zadnjih letih ni toliko snega, kot ga je bilo v preteklosti. Katero pnevmatiko izbrati za svoje vozilo in kako ga pripraviti na zimo? O vsem tem v torkovem svetovalnem servisu. Na vprašanja bosta odgovarjala Erik Logar iz Avto-moto zveze Slovenije ter Blaž Poženel, odgovorni urednik Motorevije.


13.11.2023

Od 20. novembra novosti pri vodenju evidence delovnega časa

20. novembra bodo začele veljati novosti pri vodenju evidence o delovnem času. Zato bomo o teh novostih govorili v ponedeljkovem Svetovalnem servisu na Prvem. Kaj morajo o evidencah vedeti delodajalci in kaj delavci? Na kakšen način je treba voditi evidenco, kateri podatki naj bodo vključeni? Ali evidenco delovnega časa lahko vodi delavec sam? Gost bo odvetnik Luka Švab.


10.11.2023

Martinove jedi

Goska ali račka − martinova dilema, ki jo bomo skušali rešiti v petkovem svetovalnem servisu. Ob tem bomo pripravili tudi račjo pašteto, izvedeli, v čem je skrivnost dobrih mlincev, posladkali se bomo s kakijevo kremo in kostanjevo rezino, ogreli z juho iz pastinaka, ugotavljali, na koliko načinov lahko pripravimo rdeče zelje in kaj potrebujemo za dobro vinsko omako. Izbor tradicionalnih in sodobnih Martinovih jedi nam bo v petek po deveti na Prvem predstavil kuharski mojster Matjaž Pozderec.


09.11.2023

Primer zastrupitev na Hrvaškem: "V Sloveniji ni spornih gaziranih pijač".

Uprava za varno hrano je po sklepu vlade, zaradi spremenjenega načina obveščanja in poostrenih nadzorov, povečala število objav odpoklicanih živil. Nihče pa ne ve, koliko oporečnih živil smo v preteklosti že pojedli. Ob množici odpoklicev in umikov se potrošniki sprašujemo, kako varna je hrana? Na vprašanja o tem bo v četrtkovem Svetovalnem servisu odgovarjala Nadja Škrk, vodja sektorja za nadzor hrane v okviru Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin na Upravi za varno hrano.


08.11.2023

"Zgradite močnejše kosti"

Zakaj so za naše zdravje pomembne močne kosti in zakaj je to pomembno, ko govorimo o osteoporozi, bomo izvedeli v sredinem svetovalnem servisu. "Zgradite močnejše kosti" je geslo svetovnega dneva osteoporoze, bolezni, ki prizadene eno od treh žensk in enega od petih moških po 50-tem letu starosti. Naša gostja bo Duša Hlade Zore, dr. med., predsednica Društva bolnikov z osteoporozo Ljubljana.


07.11.2023

Se je kolonam mogoče izogniti?

Vsak udeleženec v prometu se je že znašel v koloni in se spraševal, zakaj je kolona sploh nastala, če pa za to ni jasnega vzroka. Vendar je bolj zanimivo od tega vprašanja iskati odgovor, kaj narediti, da do kolon sploh ne bi prišlo. Odgovore nam bosta pomagala poiskati mag. Jure Kostanjšek, generalni sekretar Avto-moto zveze Slovenije, in Matic Zupančič, vodja AMZS informacijskega centra. Pokličite nas med oddajo ali nam posredujte svoje vprašanje preko posebnega obrazca na naši spletni strani ali preko elektronske pošte na naslov prvi@rtvslo.si.


06.11.2023

Odvisnost od alkohola

Smo v mesecu preprečevanja zasvojenosti in ena najbolj razširjenih substanc, ki lahko povzroča odvisnost, je alkohol. Ta je v družbi sprejet, ker lahko izboljša razpoloženje. Kaj pa dolgoročne posledice nezdravega odnosa do alkohola? O tem v ponedeljkovem Svetovalnem servisu na Prvem. Kaj to pomeni, kakšno je že tvegano pitje? Po deveti bo z nami dr. Mirjana Radovanović, dr. med., specialistka psihiatrije iz Univerzitetne psihiatrične klinike Ljubljana.


03.11.2023

Priprava sadovnjaka na zimo

Jesensko založno gnojenje, škropljenje, rez sadnega drevja in sajenje sadnih sadik – katerih jesenskih opravil v sadovnjaku se še lahko lotimo v novembru oz. kako pripraviti sadovnjak na prihajajočo zimo? V petkovem Svetovalnem servisu na Prvem bo po deveti naš gost agronom Vanes Husić. Vprašanja zanj sprejemamo na elektronskem naslovu prvi@rtvslo.si, spletni strani Prvega ali na telefonski številki 01 475 22 22 med oddajo.


02.11.2023

Posteljne stenice

Prebivalci stanovanjskega bloka na Reki so se znašli na udaru posteljnih stenic. Povečano število teh malih žuželk rumenorjave barve opažajo tudi prebivalci Pariza in Londona na vlakih podzemne železnice. V svoje okolje, predvsem postelje jih običajno prinesemo s potovanj. Kako pomembno je hitro ukrepanje, ko se pojavijo stenice? Gost četrtkovega Svetovalnega servisa na Prvem bo Milan Lovrec, strokovnjak za dezinsekcijo iz Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.


30.10.2023

Buče na jesenskem krožniku

Poleg številnih dobrih lastnosti, ki jih imajo buče na zdravje, je njihova prednost tudi skoraj neskončne možnosti priprave jedi. Bučni namazi, juhe, pite, solate in bučne sladice, tudi bučni kruh. V jesenskih mesecih pa omenjeno živilo vse bolj uporabljamo tudi kot okras. Katere buče so užitne, katere ne in katere so najprimernejše za strašljivo, a tudi zabavno izrezovanje za noč čarovnic? Nasvete bo po deveti v jutru na Prvem delila poznavalka buč in priprave bučnih jedi Mateja Reš.


Stran 1 od 205
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov