Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Jagodičje na domačem vrtu

30.06.2023

Poleti lahko ljubitelji jagodičja uživamo v okusnih in zdravih plodovih jagod, borovnic, malin, ribeza, robid … Vse bolj se uveljavljajo tudi aronija, goji in haskap jagode, ameriške in sibirske borovnice, pozabiti pa ne smemo niti na josto, kosmulje, drenove in bezgove jagode. Večino jagodičja lahko sami pridelujete na domačem vrtu, vedno pa pridejo prav nasveti strokovnjaka, zato smo v petkov Svetovalni servis povabili dr. Darinko Koron, ki bo odgovarjala tudi na vaša vprašanja. Pošljite jih na e-naslov prvi@rtvslo.si, zapišite na spletni strani Prvega ali pokličite med oddajo.


Svetovalni servis

4103 epizod


Svetovalni servis prvega jutranjega programa je izjemno odzivna rubrika našega prvega radijskega programa. Strokovnjaki z najrazličnejših področij: pravniki, zdravniki, gradbeniki, hortikulturniki, računalničarji in mnogi drugi, odgovarjajo na vprašanja poslušalcev vsak delavnik med 9.05 in 9.30 po telefonu 01-475-22-22.

Jagodičje na domačem vrtu

30.06.2023

Poleti lahko ljubitelji jagodičja uživamo v okusnih in zdravih plodovih jagod, borovnic, malin, ribeza, robid … Vse bolj se uveljavljajo tudi aronija, goji in haskap jagode, ameriške in sibirske borovnice, pozabiti pa ne smemo niti na josto, kosmulje, drenove in bezgove jagode. Večino jagodičja lahko sami pridelujete na domačem vrtu, vedno pa pridejo prav nasveti strokovnjaka, zato smo v petkov Svetovalni servis povabili dr. Darinko Koron, ki bo odgovarjala tudi na vaša vprašanja. Pošljite jih na e-naslov prvi@rtvslo.si, zapišite na spletni strani Prvega ali pokličite med oddajo.


07.12.2023

Sproščeno skozi menopavzo

Pojav menopavze je zahtevna življenjska sprememba, ki na vsako žensko vpliva drugače. Mnogim povzroči neprijetne simptome, povečajo se tudi možnosti za nastanek nekaterih zdravstvenih težav. Težave v menopavzi so zaradi načina življenja, daljše pričakovane starosti in sprememb, ki vplivajo na telo ženske, vse bolj pogoste. O tem bomo govorili v četrtkovem svetovalnem servisu, naša gostja bo izr. prof. Bojana Pinter, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva z Ginekološke klinike UKC Ljubljana in Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.


06.12.2023

Nova kariera po 50+?

Je po 50. letu še čas za menjavo službe in novo kariero? To vprašanje si bomo zastavili v sredinem Svetovalnem servisu na Prvem. Kako se po 50-letu lotiti projekta, ki se imenuje zamenjava zaposlitve? Kje iskati? Kako kontaktirati delodajalce in s čim jih prepričati? Med deveto in pol deseto bo v studiu Prvega Ivan Papič, predsednik Slovenske kadrovske zveze, ki bo govoril tudi o mentorstvu in medgeneracijskem prenosu znanja.


05.12.2023

Srčno popuščanje

Težko dihanje, otekanje nog in upad telesne zmogljivosti so lahko simptomi srčnega popuščanja. Ta bolezen doleti vsakega desetega človeka po 65. letu, pojavi pa se lahko tudi pri precej mlajših. Poznate dejavnike tveganja, je mogoče srčno popuščanje kako preprečiti? Kako ga prepoznati in kako poteka zdravljenje? Gost torkovega Svetovalnega servisa po deveti bo prof. dr. Bojan Vrtovec, internist kardiolog z UKC Ljubljana. Vprašanja zanj sprejemamo na elektronskem naslovu prvi@rtvslo.si, spletni strani Prvega ali na telefonski številki 01 475 22 22 med oddajo.


04.12.2023

Pasti spletnega nakupovanja in potrošniške pravice

Črni petek, spletni ponedeljek, Miklavževi popusti – v zadnjih tednih so nas vse te spodbude vabile k spletnemu nakupovanju z vsaj na videz ugodnimi popusti. A ne gre vedno vse po pričakovanjih, zato se o pasteh spletnega nakupovanja in potrošniških pravicah pogovarjamo v ponedeljkovem Svetovalnem servisu. Kaj morate preveriti, preden v spletni obrazec vnesete številko bančne kartice, kaj storiti, če naročeni izdelek ni enak prejetemu ali pa še slabše – če ga kljub plačilu sploh niste prejeli? Na vprašanja bosta odgovarjala Jasmina Mesič iz Si-Certa in vodja Evropskega potrošniškega centra Romana Javornik. Vabljeni k sodelovanju!


01.12.2023

Popravilo malih gospodinjskih aparatov

Se vam ob okvari malih gospodinjskih aparatov bolj izplača kupiti novega ali poiskati servis za starega? Kaj moramo vedeti oziroma znati, če se popravila lotimo sami? Kaj moramo ob napakah na novih aparatih vedeti o zakonodaji? Vse to in še več v Svetovalnem servisu z gostoma Nastjo Šubic iz družbe ZEOS in elektromehanikom Sinišem Martinom. Vaša vprašanja pričakujemo na telefonski številki 01/472 22 22, po elektronski pošti ali prek posebnega obrazca na naši spletni strani.


30.11.2023

Pred svetovnim dnevom boja proti AIDS-u

Slovenija se uvršča med države, ki okužbo s HIV-om dobro obvladujejo. Izboljšanje informiranosti in dostopnost do zdravil ob tem ostajata dva vidika, ki lahko dobro vplivata na zmanjševanje in zamejevanje spolno prenosljivih bolezni. Pred svetovnim dnevom boja proti AIDS-u bomo zato na Prvem Svetovalni servis posvetili spolnim okužbam; predvsem njihovemu zamejevanju oz. preventivi, pa tudi prepoznavanju in zdravljenju. Sogovornica bo infektologinja prof. dr. Mojca Matičič, ki vodi ambulanto za spolno prenosljive okužbe na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja - UKC Ljubljana.


28.11.2023

O pokojninah in upokojevanju z generalnim direktorjem ZPIZ-a

Aktualna vprašanja o pokojninah, uskladitvi in letnih dodatkih ter pogoji za upokojevanje v prihodnjem letu – vse to bo tema torkovega Svetovalnega servisa na Prvem. V studiu bo generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije Marijan Papež. Za koliko bodo višje pokojnine v letošnjem in prihodnjem letu? Kdaj lahko upokojenci pričakujejo prvo uskladitev?


27.11.2023

V spirali dolgov

Pretirano zadolževanje nas lahko pahne v spiralo dolgov, v skrajnem primeru tudi do izgube doma. O razlogih za izgubo nadzora nad finančnimi obveznostmi, o pasteh, ki jih prinaša ponudba posojil na sivem trgu, predvsem pa o nujnih korakih, ki jih moramo napraviti, da zaustavimo ta proces, se bomo v ponedeljkovem Svetovalnem servisu pogovarjali z dr. Alenko Hebar Lavrič z Inštituta Prelomi.


24.11.2023

Kuža kašlja, mačka kiha

Kuža kašlja, mačka ima vneto uho, hrčku pa izpada dlaka. Ob zdravstvenih težavah hišnih ljubljenčkov je treba poiskati pomoč veterinarja, ki skrbi tudi za redne preglede zobovja, beleži obvezna in druga cepljenja ter svetuje pri številnih vprašanjih, ki jih imajo skrbni lastniki domačih živali. V petkov Svetovalni servis smo povabili Natalijo Hercog Gerbec, dr. vet. med. in vodjo veterinarskega centra PIKA. Odgovarjala bo na vprašanja v povezavi z zdravjem psov, mačk, ptic in glodavcev. Pišite na prvi@rtvslo.si, na spletno stran Prvega ali pokličite med oddajo.


23.11.2023

Ko se znajdemo v začaranem krogu motenj hranjenja

Motnje hranjenja se zdijo kot izziv sodobnega časa. Gre za težko ozdravljivo bolezen, ki lahko celo ogrozi naše življenje. Sodobni svet nas sili v idealno podobo, to pa marsikomu povzroča stisko in začaran krog vsakdanjosti in motenj hranjenja. To bo tema četrtkovega svetovalnega servisa, naša gostja bo Ana Ziherl, predsednica društva za pomoč pri motnjah hranjenja Svetovalni svet. Pokličite ali nam pišite.


22.11.2023

Teden splošnih knjižnic

V ponedeljek se je v Sloveniji začel teden splošnih knjižnic. Vrstijo se dogodki, s katerimi knjižničarji sporočajo uporabnikom, da jim knjižnice z opravljanjem svojega poslanstva ponujajo ključ do širokih obzorij. Knjižnice namreč že dolgo časa niso več zgolj prostor za hranjenje in izposojo knjig ter drugega knjižničnega gradiva. Kako uspešne so pri prilagajanju potrebam sodobnega uporabnika? Svetovalni servis z gostjo Vesno Horžen, predsednico Združenja slovenskih splošnih knjižnic.


21.11.2023

Neustrezno komuniciranje in nejasne pristojnosti vodijo v mobing

Vemo, da so odnosi in komunikacija na delovnem mestu zelo pomembni, ko govorimo o preprečevanju mobinga. Zato bomo tej temi posvetili torkov Svetovalni servis na Prvem. Poudarili bomo preventivno delovanje in tudi ukrepanje v primeru mobinga. Kaj mora narediti vsak delodajalec za preprečevanje mobinga? Kam naj se po pomoč obrne delavec, ki je žrtev? Gostja v studiu Prvega bo Tanja Urdih Lazar, ki vodi Center za promocijo zdravja na Kliničnem inštitutu za medicino dela, prometa in športa UKC Ljubljana.


20.11.2023

Obdarovanje otrok

»Obdarovanje otrok je v večini primerov preseglo meje zdravega razuma.« Tako pravi gostja ponedeljkovega Svetovalnega servisa razvojna psihologinja Ljubica Marjanovič Umek. Kako najmlajšim pričarati praznično in veselo vzdušje, hkrati jih obdarovati s premislekom in ohranjanjem ravnovesja med otrokovo željo ter dejstvom, da so nekatere igrače z vidika strokovnjakov bolj in druge manj koristne za njegov razvoj?


17.11.2023

Slovenija Donor, register darovalcev krvotvornih matičnih celic

V Sloveniji vsako leto več bolnikov s krvnimi raki potrebuje darovalca krvotvornih matičnih celic. Če iskanje darovalca med sorodstvom ni uspešno, pride v poštev Slovenija Donor – slovenski register nesorodnih oseb, ki so pripravljene darovati krvotvorne matične celice, in ki je vključen v mednarodno mrežo tovrstnih registrov. Kdo je primeren darovalec? Kako se lahko vpišete? Kaj se zgodi, ko se pojavi ujemanje? O tem v Svetovalnem servisu z gostom dr. med. Primožem Poženelom, spec. transf. med. in medicinskim vodjo registra Slovenija-Donor, Zavod RS za transfuzijsko medicino.


16.11.2023

Sedi, tačko, prostor

Pasje šolanje niso samo povelja, bistvo učenja komunikacije s psom je medsebojno razumevanje in posledično prijetno sobivanje. Kdaj v pasjo šolo? Ali je sploh kdaj prepozno? Katere so najpogostejše napake pri učenju pasjega vedenja in zakaj se v pasji šoli v resnici učijo predvsem lastniki? Gostja četrtkovega Svetovalnega servisa bo Medtoda Mikuž, svetovalka za vedenje družnih živali in kinološka inštruktorica.


15.11.2023

Je vaš krvni sladkor previsok?

Število ljudi s sladkorno boleznijo v Sloveniji se povečuje. Zdravljenje je kompleksno in zahteva posameznikovo polno sodelovanje. Ko se enkrat srečamo z diabetesom, je sprememba prehranjevalnih in gibalnih navad ključnega pomena, saj lahko za nekaj let zamakne tako začetek zdravljenja z zdravili kot tudi posledice. Gostji: − diabetologinja dr. Jelka Zaletel dr. med., − klinična dietetičarka Andreja Širca Čampa.


14.11.2023

So zimske pnevmatike še vedno najboljša oprema za zimske vozne razmere?

V Sloveniji je uporaba zimske opreme datumsko določena od 15. novembra do 15. marca. Ne glede na te zakonske določbe morajo vozniki upoštevati razmere na cesti in temu ustrezno prilagoditi opremo svojega vozila. Testi pnevmatik dokazujejo, da so zimske pnevmatike še vedno najboljša oprema za zimske vozne razmere, čeprav morda v zadnjih letih ni toliko snega, kot ga je bilo v preteklosti. Katero pnevmatiko izbrati za svoje vozilo in kako ga pripraviti na zimo? O vsem tem v torkovem svetovalnem servisu. Na vprašanja bosta odgovarjala Erik Logar iz Avto-moto zveze Slovenije ter Blaž Poženel, odgovorni urednik Motorevije.


13.11.2023

Od 20. novembra novosti pri vodenju evidence delovnega časa

20. novembra bodo začele veljati novosti pri vodenju evidence o delovnem času. Zato bomo o teh novostih govorili v ponedeljkovem Svetovalnem servisu na Prvem. Kaj morajo o evidencah vedeti delodajalci in kaj delavci? Na kakšen način je treba voditi evidenco, kateri podatki naj bodo vključeni? Ali evidenco delovnega časa lahko vodi delavec sam? Gost bo odvetnik Luka Švab.


10.11.2023

Martinove jedi

Goska ali račka − martinova dilema, ki jo bomo skušali rešiti v petkovem svetovalnem servisu. Ob tem bomo pripravili tudi račjo pašteto, izvedeli, v čem je skrivnost dobrih mlincev, posladkali se bomo s kakijevo kremo in kostanjevo rezino, ogreli z juho iz pastinaka, ugotavljali, na koliko načinov lahko pripravimo rdeče zelje in kaj potrebujemo za dobro vinsko omako. Izbor tradicionalnih in sodobnih Martinovih jedi nam bo v petek po deveti na Prvem predstavil kuharski mojster Matjaž Pozderec.


09.11.2023

Primer zastrupitev na Hrvaškem: "V Sloveniji ni spornih gaziranih pijač".

Uprava za varno hrano je po sklepu vlade, zaradi spremenjenega načina obveščanja in poostrenih nadzorov, povečala število objav odpoklicanih živil. Nihče pa ne ve, koliko oporečnih živil smo v preteklosti že pojedli. Ob množici odpoklicev in umikov se potrošniki sprašujemo, kako varna je hrana? Na vprašanja o tem bo v četrtkovem Svetovalnem servisu odgovarjala Nadja Škrk, vodja sektorja za nadzor hrane v okviru Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin na Upravi za varno hrano.


Stran 1 od 206
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov