Obvestila

Ni obvestil.

Obvestila so izklopljena . Vklopi.

Kazalo

Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

MMC RTV 365 Radio Televizija mojRTV × Menu

Obvezno označevanje alergenov v hrani

26.03.2015


Označevanje alergenov v hrani

Od konca lanskega leta velja uredba, da morajo proizvajalci in ponudniki hrane na vidnem mestu označiti vse sestavine, ki lahko pri ljudeh povzročijo alergijsko reakcijo. Uredba ureja označevanje alergenov v nepredpakiranih živilih. Seveda pa mora biti jasno prikazana tudi sestava prehrambenih izdelkov na trgovskih policah.

Na seznamu je 14 proizvodov in sestavin – od žit, ki vsebujejo gluten, do mehkužcev – katerih prisotnost v hrani in jedeh mora biti jasno označena.

Gospod Andrej iz Brezovice pri Ljubljani pravi, da je ta ukrep dober in dobrodošel. Ko je dopolnil 50 let, so namreč zdravniki odkrili, da je alergičen na moko. Že ob najmanjši količini moke v hrani se njegovo telo odzove s hitro in zelo burno reakcijo, ki se začne z rdečimi izpuščaji na koži, slabostjo in težkim dihanjem, v končni fazi pa izgubi zavest. Vse to v le nekaj minutah.

“Ob zadnjem napadu mi je sin dobesedno rešil življenje, ker mi je pravočasno vbrizgal adrenalin,” v oddaji Ultrazvok pripoveduje gospod Andrej, 58 let, ki je imel do zdaj srečo, da so mu v kritičnih trenutkih, ko bi lahko tudi izgubil življenje, na pomoč priskočili njegovi bližnji.

Prav zaradi hudih možnih posledic zdravnica Mihaela Zidarn s Klinike Golnik pozdravlja uredbo, po kateri morajo proizvajalci in ponudniki hrane na vidnem mestu označiti vse sestavine, ki lahko pri ljudeh povzročijo alergijsko oziroma preobčutljivostno reakcijo. Življenje ogroža anafilaksija, do katere pride zelo kmalu po stiku z alergenom – lahko že med samim uživanjem hrane. Ljudje smo alergični na zelo različne sestavine oziroma snovi v hrani.

V Sloveniji smo najbolj pogosto alergični na moko, jajca in mleko. Sledijo arašidi in oreščki.

Prehrana gospoda Andreja ne sme vsebovati niti miligrama moke – čisto nič. Kar pa ni vedno lahko. Zoper alergijo na moko tudi ni na voljo nobenih zdravil, ki bi jih zdravniki lahko predpisali. Alergija bo gospoda Andreja spremljala do konca življenja, kar obremenjuje tako njega kot tudi njegove bližnje.


Ultrazvok

897 epizod


Področje medicine je obširno, razvoj pa izredno hiter. Težko je slediti vsem novostim, ki so zaradi zapletenih postopkov uvajanja včasih že rahlo zastarele. Pa naj bodo to nove diagnostične metode ali pa tiste, ki so zaradi izpopolnjenih naprav bolnikom prijaznejše. V oddaji govorimo tudi o postopkih zdravljenja in rehabilitacije in novih zdravilih. V oddajo Ultrazvok vabimo najvidnejše domače strokovnjake z različnih področij, kjer poskušamo našim poslušalcem strokovno, obenem pa razumljivo predstaviti problematiko področij, ki jih najbolj zanimajo. Oddajo pripravlja Iztok Konc.

Obvezno označevanje alergenov v hrani

26.03.2015


Označevanje alergenov v hrani

Od konca lanskega leta velja uredba, da morajo proizvajalci in ponudniki hrane na vidnem mestu označiti vse sestavine, ki lahko pri ljudeh povzročijo alergijsko reakcijo. Uredba ureja označevanje alergenov v nepredpakiranih živilih. Seveda pa mora biti jasno prikazana tudi sestava prehrambenih izdelkov na trgovskih policah.

Na seznamu je 14 proizvodov in sestavin – od žit, ki vsebujejo gluten, do mehkužcev – katerih prisotnost v hrani in jedeh mora biti jasno označena.

Gospod Andrej iz Brezovice pri Ljubljani pravi, da je ta ukrep dober in dobrodošel. Ko je dopolnil 50 let, so namreč zdravniki odkrili, da je alergičen na moko. Že ob najmanjši količini moke v hrani se njegovo telo odzove s hitro in zelo burno reakcijo, ki se začne z rdečimi izpuščaji na koži, slabostjo in težkim dihanjem, v končni fazi pa izgubi zavest. Vse to v le nekaj minutah.

“Ob zadnjem napadu mi je sin dobesedno rešil življenje, ker mi je pravočasno vbrizgal adrenalin,” v oddaji Ultrazvok pripoveduje gospod Andrej, 58 let, ki je imel do zdaj srečo, da so mu v kritičnih trenutkih, ko bi lahko tudi izgubil življenje, na pomoč priskočili njegovi bližnji.

Prav zaradi hudih možnih posledic zdravnica Mihaela Zidarn s Klinike Golnik pozdravlja uredbo, po kateri morajo proizvajalci in ponudniki hrane na vidnem mestu označiti vse sestavine, ki lahko pri ljudeh povzročijo alergijsko oziroma preobčutljivostno reakcijo. Življenje ogroža anafilaksija, do katere pride zelo kmalu po stiku z alergenom – lahko že med samim uživanjem hrane. Ljudje smo alergični na zelo različne sestavine oziroma snovi v hrani.

V Sloveniji smo najbolj pogosto alergični na moko, jajca in mleko. Sledijo arašidi in oreščki.

Prehrana gospoda Andreja ne sme vsebovati niti miligrama moke – čisto nič. Kar pa ni vedno lahko. Zoper alergijo na moko tudi ni na voljo nobenih zdravil, ki bi jih zdravniki lahko predpisali. Alergija bo gospoda Andreja spremljala do konca življenja, kar obremenjuje tako njega kot tudi njegove bližnje.


15.05.2024

Slovenska onkologija je v boju proti raku dojk odlična na svetovni ravni

V medicinski reviji Lancet je izšel članek o obravnavi raka dojk; soavtorica je dr. Tanja Španić iz slovenske Europe Donne


09.05.2024

Stres in vnetja povzročijo razgradnjo mišic

V človeškem telesu je več kot 600 mišic, ki so odgovorne za gibanje, skrbijo za presnovo kalija, glukoze ...


30.04.2024

Izguba mišične mase, mišične funkcije in moči se začne po 40. letu

Pogovor z raziskovalcem dr. Sergejem Pirkmajerjem


24.04.2024

Dr. Šalamon: Novi koronavirus se lahko naseli v prebavilih, kostnem mozgu, srcu ali možganih in povzroča dolgi covid

Dolgi covid imajo v veliki večini tisti, ki so imeli zgolj blago okužbo


17.04.2024

Dolgi covid: "Huda utrujenost me povsem paralizira."

Pogovor z Bojanom Ambrožičem, ki že 11 mesecev trpi zaradi dolgega covida, in zdravnico Špelo Šalamon


10.04.2024

Dr. Pokorn: Ali bo meningokok povzročil težave, se pokaže v dveh tednih

Za meningokoknim menigitisom lahko zbolimo pri katerihkoli letih; podatki pa kažejo, da se okužba najpogosteje razvije pri dojenčkih, sledijo jim najstniki


03.04.2024

Kronično vnetje nosu in sinusov - nova študija

Ker se pacientom s kroničnim rinosinusitisom stanje ni izboljšalo, se je otorinolaringolog dr. Jure Urbančič lotil raziskave. Študija je že bila nagrajena


27.03.2024

V ambulante že prihajajo pacienti z diagnozami, ki jih je postavil ChatGPT

Ali je dr. Matjaž Fležar med preizkušanjem ChatGPT-ja že tudi sam kdaj »pozabil«, da se o znakih in simptomih, o diagnozah in zdravljenju – torej o medicini – ne pogovarja s človekom ampak z umetno inteligenco?


20.03.2024

Zakaj skotopičnega sindroma ali sindroma Irlen (še) ni na seznamu motenj

Sodelujeta dr. Zvezdan Pirtošek in dr. Erik Montagna


13.03.2024

Nefrolog Škoberne: Za zdravje ledvic je najpomembnejša telesna aktivnost

Zdrave človeške ledvice vsak dan približno petdesetkrat prečistijo kri


07.03.2024

Asertivnost: Ali se znate postaviti zase?

Agresivno: »Jaz sem v redu, ti nisi v redu.«. Pasivno: »Jaz nisem v redu, ti si v redu.«. Asertivno: »Jaz sem v redu, ti si v redu.«.


28.02.2024

Novost: Čopasta zobna ščetka proti kariesu in parodontozi

V boju proti zobni gnilobi in parodontozi smo dobili »novo« orožje. Ustna higieničarka Tadeja Klemenčič iz Zdravstvenega doma Ljubljana nam je namreč za Ultrazvok predstavila tako imenovano čopasto zobno ščetko. Pravi, da si z njo zobe očistimo še bolj temeljito, saj lahko poščetkamo vsak zob posebej. Več o novi krtački v Ultrazvoku. V ambulanto ustne higieničarke Tadeje Klemenčič v Polju pri Ljubljani je odšel Iztok Konc. *Opozorilo: Zobne krtačke, nitke, zobne paste – pripomočki za umivanje zob, ki nam obljubljajo marsikaj – vendar le, če jih bomo redno uporabljali. Foto: Prvi


21.02.2024

Strupeni bisfenol A zaužijemo s hrano in pijačo, prehaja tudi preko kože

Bisfenol A je v EU razvrščen med strupene snovi, ki imajo škodljive učinke na našo sposobnost razmnoževanja. Spada tudi med motilce endokrinega sistema in lahko na tak način negativno vpliva na zdravje ljudi


15.02.2024

Osebna izkušnja: Imam tri hude diagnoze, vendar te nimajo mene!

Danijel Brezovar živi s policistično boleznijo ledvic in Crohnovo boleznijo. Nedavno je premagal raka prostate


08.02.2024

Kako do mineralov, če izključimo meso

Ljudem če že, največkrat primanjkuje železa, kalcija, joda, selena in magnezija


31.01.2024

Prof. Campo: Razvozlali smo genski zapis najpogostejše levkemije

»Dobra« medicina se izvaja v javnem sistemu


24.01.2024

Delo vse bolj ruši naše zasebno življenje

Na čigavi strani je psihologija dela – ali je na strani delavcev ali delodajalcev?


10.01.2024

Dr. Tomažič: Kako nevaren je covid po štirih letih

Slovenski infektologi zaskrbljeno poročajo, da na njihovih oddelkih skorajda ni več prostora za vse bolnike z okužbami dihal. Tudi v splošni populaciji je veliko prehlajenih, vedno več je gripe. Nenadzorovano se spet širi covid. Prof. dr. Janez Tomažič z Infekcijske klinike v Ljubljani bo v oddaji Ultrazvok pojasnil nekaj novejših spoznanj o omikronu in o dolgem covidu. K poslušanju vas vabi Iztok Konc. Foto: Pixabay


Stran 1 od 45
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov