Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Radio Prvi • sobota, 25. jul. 2020

Radio Prvi • sob, 25. jul.

00:00
Poročila


01:00
Poročila


02:00
Poročila


03:00
Poročila


04:00
Poročila


05:00
Poročila


05:10
Jutranji program


05:20
Vremenska napoved


Prva jutranja informativna oddaja na Radiu Slovenija.


Ti bi bila lahko aranžerka, mi je nekoč rekel moj oče. Ni mi bilo všeč, zdelo se mi je, da me spet ne spoštuje dovolj. Ta njegov stavek mi še vedno prihaja na misel. Sčasoma sem ga razumela. Doživljam ga kot ljubezen. Po očetovem priznanju sem kot otrok hrepenela in se trudila, da bi ga dobila. Spoznala sem, da se kot učitelj in kot vodja velike trgovine zaveda, kako pomemben je estetski, privlačen in preprost zunanji videz človeka, okolja, v katerem deluješ. Zanemarjenost, nered, suhoparen govor ponazarjajo učiteljevo brezbrižnost, brezbarvnost, omalovaževanje učencev. Z barvitostjo zažarijo obrazi, lepota razveseljuje, obogati in spodbudi lepo. Tudi trgovec, posebno kot vodja brez svetlobe, deluje pusto, ne poživlja svojega dela. Šele prijazen videz, pristen in skrben odnos vzbuja zaupanje. Moj oče je v meni prepoznal moje nagibe za lepo, začutil, da je ta dar položen vame, razmišljal je o meni, pač v tedanjih okvirih, v takratnih okoliščinah, ki so bile z njegovimi očmi dosegljive za otroka iz številne družine. Kljub občutku nerazumevanja sem iskala tolažbo v odkrivanju sveta, iz knjig sem črpala znanje, ki ti ga nihče ne more vzeti, kot so mi rekli. Ozirala sem se k Njemu, ki mi je bil vedno bližji in mi je ob Njegovi nežni tišini prijalo. Z vztrajnostjo marljive čebelice, ki leta s cveta na cvet, kjer koli ga najde, si moram nabrati toliko spoznanj, da ne olepšujem svoje poti, ampak se odločim za resnico. Slutnja o meni je zagotovo zasnova velike umetnine, kot je vsaka enkratna pot. Vsak človek jo ima. Jaz moram odkriti svojo. Nič mi ne bo prihranjeno. Vem, da bo pestro. Nočem olepševanja. Preprosto in nežno, a povsem jasno napotilo sem zaznala v sebi, da svoje življenje posvetim človeku, lepoti in čudoviti, skrivnostni globini človekove duše. Ko sem očetu čez nekaj let sporočila, da sem se odločila za študij psihologije, se je nasmehnil. Pravzaprav so njegove oči povedale še več. Kot da bi to že vedel. Spet sem se ukvarjala s tem, kaj to pomeni. Verjetno je vedel, da me od majhnega zanima človek, da ljudi opazujem, veliko opazim, mi zanje ni vseeno, se z njimi ukvarjam globlje. No, naj bi aranžer moral imeti smisel tudi za to? Spremeniti, vse pripraviti tako, da bo drugim dobro, da mi ni vseeno zanje, ne samo da je meni všeč. Kot psiholog in psihoterapevt hodiš po skrivnostnih poljih človeških zgodb, kjer vedno znova doživljaš hvaležnost za svoje poslanstvo. Danes se zavedam, da je spodbuda staršev, ki je pristna, jedrnata ter ima zametke resnice brez lažnih, formalnih, visokoletečih besed, a z nadihom bližine in možne podpore, nekaj tako dragocenega, da lahko končam z besedami Pascala: »Srce ima svoje razloge, ki jih razum ne dojema.«


06:00
Poročila


06:08
Jutranji koledar


06:15
Vreme z meteorologom


06:30
Poročila


Osrednja jutranja informativna oddaja Druga jutranja kronika prinaša analizo najbolj aktualnega nočnega dogajanja, predvsem pa napoveduje teme, ki bodo zaznamovale dan. Je strnjena, verodostojna, zmeraj aktualna – in najbolj poslušana radijska oddaja v Sloveniji. Vsak dan ob 7.00 na Radiu Slovenija.


Na morskih kopališčih moramo danes upoštevati veliko več dejavnikov kot nekoč: na eni strani so tam manjši čolni, skuterji, supi, kajaki, napihljivi rekviziti, plezalne stene in podobno ter na drugi plavalci in potapljači.


08:00
Poročila


Izdelava lončkov, uhanov, obeskov, srčkov iz gline, rož iz krep papirja, zapestnic iz raznobarvnih niti, pa panjskih končnic iz kartona – vsega tega so se v preteklem tednu lotili otroci, ki so del svojega poletja preživeli v poletni počitniški šoli v ljubljanskem Pionirskem domu. Razložili nam bodo, kako je delati z lončarskim vretenom, ter povedali, zakaj radi packajo in kaj največkrat ustvarjajo doma.


Violinček je glasbena oddaja, ki naše najmlajše poslušalce nevsiljivo in sproščeno vodi skozi svet glasbene umetnosti. Pripravlja jo profesor Matej Jevnišek.


09:00
Poročila


Po državnem prvenstvu za gorske kolesarje v olimpijskem krosu na katerem so v različnih kategorijah osvojili kar sedem naslovov državnih prvakov, bodo z nami v studiu člani ekipe Calcit bike team. Mladi vam bodo predstavili ta šport in povedali še marsikaj o treningih, ki vsebujejo mnogo več stvari kot le kolesarjenje. Pravijo, da gre za šolo za življenje.


10:00
Poročila


11:00
Poročila


Zlata rokavica, Zlati časi in Avdicija so filmi, ki jih bomo recenzirali v današnji oddaji, odšli pa bomo tudi ob Dravo, v Maribor, v Letni kino Minoriti, in na Jadran, v Koper, kjer si lahko ogledate razstavo Federico Fellini v očeh Paula Ronalda.


11:50
Obvestila


12:00
Poročila


Petminutni spominski koledar je posvečen ljudem, ki so se rodili tistega dne, in dogodkom, povezanim s tem datumom.


12:48
SLIKAR


25 minutna oddaja je v prvi vrsti lokalno obarvana, namenjena predstavitvi dogajanj, problemov, uspehov v posameznih okoljih po vsej državi. V njej seveda najdejo prostor tudi vse pomembnejše domače in tuje novice, o katerih so domače in tuje agencije poročale do 13-ih.


13:23
Osmrtnice, obvestila


Maratonsko zasedanje na Vrhu EU se je končalo s kompromisom, ki je kljub političnim razhajanjem glede vprašanja vladavine prava, omogočil za vse članice sprejemljiv finančni razrez sedemletnega proračuna in paketa pomoči za okrevanje. Visoke temperature niso pregnale koronavirusa, kljub obetavnim raziskavam cepiva, je v svetu okuženih 15 milijonov oseb. Nova normalnost današnjega sveta so očitno tudi vohunska dejavnost, kibernetska taktika in kampanja dezinformacij med državami.


14:00
Poročila


Michel Butor, ki ga pri nas poznamo predvsem po Modifikaciji – ta je pred pol stoletja izšla v legendarni zbirki Sto romanov –, velja za pionirja tako imenovanega novega romana in sploh enega najdrznejših inovatorjev francoske književnosti po drugi svetovni vojni. V Duhu kraja, sveže prevedenem delu, ki je izšlo pri Cankarjevi založbi, v knjižni ediciji S poti, pa se Butorjevo poudarjeno eksperimentalno pisanje vendarle toliko omehča, da navsezadnje nastane nenavadna, lirično-meditativna potopisna knjiga, ob branju katere ne le vidimo in slišimo, ampak skorajda tudi vonjamo ulice Carigrada, Soluna, Kaira … Kako Butorju torej uspe prodreti v duha sredozemskih mest, ki jih je obiskal, in se naseliti med debelimi plastmi njihovih bogatih zgodovin, smo preverjali v tokratnem Sobotnem branju, ko smo pred mikrofonom gostili Suzano Koncut, ki je delo Duh kraja prevedla v slovenščino. Oddajo je pripravil Goran Dekleva.


Vas zanima aktualno dogajanje? V Dogodkih in odmevih, osrednji popoldanski informativni oddaji, vam ponujamo poročila, analize in komentarje ključnih aktualnih dogodkov tekočega dne – tako s področja politike kot gospodarstva, zdravstva, šolstva, kulture in športa. Vsak dan ob 15.30 na Radiu Slovenija.


16:15
Obvestila


Razkošje v glavi Dr. Petja Grafenauer je umetnostna zgodovinarka, ki deluje na Katedri za teorijo ljubljanske Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, poznamo pa jo tudi kot urednico, kritičarko, kuratorko in ne nazadnje kot dobro poznavalko kulturne politike. Objavlja tako v strokovnih publikacijah kot v medijih s poljudnejšim pristopom do obravnave likovnih tem. Tako je sourejala slovensko revijo za vizualno umetnost Likovne besede, sodelovala je z Radiem Študent, vodila je Galerijo Vodnikove domačije Šiška … Na področju likovnega in vizualnega jo od nekdaj zanimajo tokovi umetnosti, ki se ne uvrščajo med glavne smeri in v prepoznaven kanon. Petja Grafenauer se pozorno ukvarja z nekoliko spregledano umetnostjo, recimo s popartom in z zgodovino vključevanja fotografije na področje likovnega … Je namreč specialistka za lokalno in regijsko umetnost po drugi svetovni vojni, predvsem slikarstvo. Vsekakor pa jo v javnosti poznamo tudi kot zelo angažirano intelektualko civilne sfere.


17:00
Poročila


Evropska unija je zagotovila izdatna sredstva za okrevanje po koroni in izvajanje evropskih politik v prihodnjih sedmih letih. Komentiramo, kaj dogovor voditeljev pomeni za razvoj povezave in razmerja sil v njej. Osvetljujemo priprave na črpanje 10,5 milijarde evrov, ki bodo na voljo Sloveniji. Novi zapleti z okužbami potrjujejo, da tudi ta sredstva nujno potrebujejo v zdravstvu in v domovih za starejše. K ukrepanju v povezavi s posledicami staranja prebivalstva Slovenijo že dolgo poziva tudi OECD. Ob desetletnici članstva Iizpostavljamo področji trga dela in pokojninskega sistema. Predstavljamo srhljive zgodbe o pandemiji novega koronavirusa po svetu in pojasnjujemo ozadje preobrazbe slovite carigrajske Hagije Sofije v mošejo ter obračanje Turčije stran od Evrope. Ob slovesnosti na Vršiču pa razmišljamo o slovensko-ruskih odnosih.


18:00
Poročila


Glasbena preobleka je 20-minutna tedenska oddaja, v kateri predstavljamo manj znane priredbe domačih in tujih uspešnic. Na sporedu je vsako sredo ob 22.30, ponovitev pa v soboto ob 18.15. Enkrat na mesec jo bomo živo prenašali iz studia 13; naši gostje bodo zanimivi glasbeniki, s katerimi bomo skupaj priredili nekaj domačih in tujih skladb ob kitarski spremljavi. Urednik oddaje je Andrej Prezelj.


Osrednja večerna informativna oddaja Radia Slovenija, Radijski dnevnik, prinaša pregled in analizo aktualnega dogajanja iztekajočega se dne doma in po svetu. Vsak dan ob 19.00 na Radiu Slovenija.


Hvaležnost je skoraj pozabljena čednost.\t Pripoveduje: Marinka Štern. Napisala: Matea Reba. Posneto v studiih Radia Slovenija 2002.


V Sobotnem glasbenem večeru urednik Jane Weber poglobljeno analizira širok razpon glasbenih del, predvaja posnetke pomembnejših koncertov domače in tuje glasbene produkcije, prireja žive koncerte in ureja neposredne prenose. Ob sobotah ob 200.00 na Prvem.


Zadnja informativna oddaja Zrcalo dneva prinaša strnjen pregled najbolj aktualnega dnevnega dogajanja. Zaokrožimo ga vsak dan ob 22.00 na Radiu Slovenija.


Gre za družbenokritično zgodbo. Na siv, turoben dan, ko moški odidejo na bojišča, prostitutke v javni hiši nimajo dela, zato se posvetijo pitju čaja, zaupnim pomenkom in sanjam. Njihove osebne zgodbe odkrijejo krute usode paragvajskih žensk – zatiranih, brezpravnih bitij. Prevajalka: Meta Drobnič Prireditelj in dramaturg: Pavel Lužan Režiser: Aleš Jan Tonski mojster: Staž Janež Malú -- Boninsegna Nana – Tina Uršič Gabina – Lenča Ferenčak Prostitutka 3 -- Neda Bric Rusjan Lina -- Barbara Žefran. Traja: 13'29'' Produkcija Uredništvo igranega programa Posneto v studiih Radia Slovenija v juliju 2002.


23:00
Poročila


Francoski pisatelj Louis-Ferdinand Céline je zaslovel s prvencem iz leta 1932 Potovanje na konec noči. Groteskno pripoved o propadanju zahodne družbe in njenih vrednot je slogovno zaznamoval z različnimi načini govora: s pogovornim izrazjem, slengom in neologizmi, v slovenščino pa je to jezikovno igro prenesel Branko Madžarevič. Odlomek iz romana bo interpretiral igralec Boris Juh.


The Hempolics: Kiss, Cuddle & Torture, Volume 2. Privlačna, iskriva, na trenutke kar precej odtrgana britanska lepljenka reggaeja, duba, soula, hip hopa, britanskega alternativnega popa, psihedelije s plesnim podkletenjem in rocka.


23:28
V Libanon prihaja mednarodna pomoč
12:15
S starodobniki okoli Slovenije
6:56
Četrtek, 6. avgusta
15:38
Pomembno je zavedanje, da imamo bližnjega z demenco
45:47
Drago Šauperl
Prijavite se na e-novice

Prijavite se na e-novice

Neveljaven email naslov