Foto: Radio Maribor/Andrej Grabrovec Gaberi
Foto: Radio Maribor/Andrej Grabrovec Gaberi

Andrej Grabrovec Gaberi je mariborski umetnik, ki se je najbolj uveljavil kot kipar in monumentalist. Nedvomno sodi med ugledna imena mariborske, slovenske in evropske likovne ustvarjalnosti, njegove umetnine pa krasijo javne prostore doma in v tujini.
Umetnostni zgodovinar dr. Damijan Prelovšek iz Ljubljane, pomemben poznavalec Gaberijeve ustvarjalnosti, je o njem med drugim zapisal:
"Andrej Grabrovec Gaberi ne sodi med umetnike, ki bi jim bila kritika posebej naklonjena, čeprav je poleg Mirsada Begića eden najbolj vidnih sodobnih slovenskih kiparjev. Temu je krivo, da ga je pot v umetnost vodila mimo akademske sfere in ga oblikovala ob zavzetem osebnem študiju velikih mojstrov evropskega kiparstva. Izšel je iz tehničnega poklica, kar mu je odprlo drugačen pogled na material in mu privzgojil pri nas tako redek smisel za monumentalnost. Podobno kot mnogim slovenskim umetnikom pred in po vojni je tudi njemu Zagreb dal potrebno likovno znanje. Ob njegovih delih ni mogoče dolgo filozofirati, sodijo namreč v kategorijo, s katero si kritiki niso več na jasnem, kako naj se do nje opredelijo. Še najbolje ga bodo razumeli prav tisti, ki v njegovih stvaritvah iščejo ustvarjalno ljubezen in veselje do življenja. To pa danes ni več sam po sebi razumljena in še manj uporabna kritiška kategorija, čeprav je brez obojega vsaka umetnost mrtva. Njegova dela nam to pripovedujejo na sebi lasten način."
S svojimi deli je oplemenitil več pomembnih ustanov ali njihovih neposrednih okolic v Gradcu, Pragi, Krakovu, Budimpešti, Vilni in Zagrebu. Tako je leta 2005 pred novo Jagelonsko univerzo postavil kiparsko kompozicijo Most in z njim podprl projekt sodelovanja starih evropskih univerz pod imenom Evropski univerzitetni mostovi. Največje zadoščenje pa je nedavno dosegel v pariškem Grand Palais, kjer so bila njegove Renske nimfe posebej opažene med tisočimi razstavljavci in nagrajene s posebnim priznanjem. Pogovor je pripravil Tone Petelinšek.

Foto: Radio Maribor/Andrej Grabrovec Gaberi
Foto: Radio Maribor/Andrej Grabrovec Gaberi