Foto:
Foto:

V slovenskih naravnih zdraviliščih so med letošnjimi božično-novoletnimi prazniki zabeležili odlično zasedenost. Vse kaže, da bodo termalne zmogljivosti zasedene tudi v času bližajočih se zimskih počitnic. V Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč poudarjajo, da termalni turizem zaznava rast, oddih v kopališčih pa danes iščejo mlajši od 40 let.

Slovenija ima 87 termalnih izvirov in spada med termalno razvite države, kot so Madžarska, Islandija in Japonska. V zadnjih 20-ih letih se je rehabilitacijsko-medicinski turizem skoraj povsem ločil od velneškega in tako je slednji postal izjemno rastoča turistična dejavnost; predvsem pa termalni turizem po besedah sledi trendom svetovnega turizma: »Ljudje smo vse bolj ozaveščeni in zahtevni, predvsem pa iščemo novosti. V zdraviliškem turizmu se nišno usmerjamo, zavedamo se namreč, da je treba ponudbo prilagoditi tako družinam z majhnimi otroki, kot tistim z malo večjimi z adrenalinskimi parki, vodnimi doživetji... Brez prilagajanja in sledenja svetovnim trendom enostavno nisi konkurenčen.«

Dobro tretjino prihodka slovenskega turizma zagotavljajo terme, termalna središča pa danes polnijo tudi mladi, stari med 25 in 40 let, poudarja prvi mož Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč in dodaja, da je to predvsem po zaslugi programov dobrega počutja.

Polovica gostov je Slovencev, drugo polovico sestavljajo gostje iz tujine. Na prvem mestu so Avstrijci in Italijani. Iztok Altbauer pa podarja, da je zanimiva primerjava glede števila prihodov gostov in ustvarjenih nočitev. »Recimo ruski gostje, ki imajo zelo dolgo dobo bivanja, več kot 10 dni, so na tretjem mestu pri številu ustvarjenih prenočitev, medtem ko so pri številu prihodov šele na 5. mestu, zadovoljni pa smo, da raste tudi število hrvaških gostov.«

V zadnjem letu se je t. i. slovenski termalni turizem povečal za skoraj pet odstotkov, za turiste pa vse bolj postajajo privlačne turistične ponudbe, ki zajemajo aktivnosti za ohranjanje in krepitev zdravja.

Več in podrobneje o termalnem turizmu pa v oddaji Potujte z Radiem Maribor.

https://4d.rtvslo.si/oddaja/potujte-z-radiem-maribor/173250941