Gostja oddaje Obrazi sosednje ulice je bila dr. Kristina Stojmenova, docentka za področje elektrotehnike na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko, ki pa že več let živi v Mariboru. Beseda je tekla med drugim o njenem raziskovalnem delu, ki se osredotoča zlasti na preučevanje in razvijanje informacijske tehnologije v avtomobilih.

»V avtomobilih je vedno več informacijskih sistemov, vključno s prometnimi in zabavnimi informacijami. Avtonomnost avtomobila se zmeraj bolj povečuje, nalogo vožnje vedno bolj opravlja samo vozilo, tako da ostaja več prostega časa za voznika. Raziskujem predvsem kako uporaba informacijskih sistemov vpliva na vedenje voznikov, torej ali mu pomagajo pri varni vožnji ali pa odvračajo pozornost od pomembnih stvari. Rezultati kažejo, da smo si ljudje zelo različni in da na koncu pri vožnji prevladajo osebnost in izkušnje. Razlike se kažejo tudi kulturološko, kar kažejo primerjave med vozniki posameznih držav ali kontinentov. Pri nas denimo, je reakcijski čas precej hitrejši kot v vzhodnem delu ZDA,« je povedala Stojmenova.

Izpostavlja, da je strah z vidika varnosti pred avtonomnimi avtomobili odveč, saj se že ves čas prevažamo z avtonomnimi vozili kot so vlaki ali letala: »Danes 95 odstotkov vseh prometnih nesreč nastane zaradi nepravilnega vedenja voznika, torej zaradi človeškega faktorja. Manj kot odstotek nesreč nastane zaradi stvarne napake v tehniki vozila. Če bomo torej dopustili, da naprava odloča namesto nas, bomo zmanjšali ta človeški faktor.«

S Kristino Stojmenovo smo govorili tudi o njenem prihodu iz rodne Severne Makedonije v Maribor, ki je postal njen dom, pa tudi o njenem pogledu na inovacije, znanstveno-raziskovalno delo in povezanost med znanostjo in gospodarstvom v Sloveniji.

Celotni oddaji Obrazi sosednje ulice prisluhnite na spodnji povezavi.

Kristina Stojmenova
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal
Foto: Radio Maribor/Aljaž Mejal