Trenutno se predvaja:
Maribor 20
5. junij 2019 ob 08:48 Maribor Zgodbe

Kratke poti do domače zelenjave

Namesto v trgovske centre po zelenjavo na bližnje kmetije

Poudarki

  • V sklopu projekta Kratke poti domače zelenjave so na treh kmetijah v okolici Maribora – pri Horvatovih Plibrškovih in Skokovih – že uredili učne poligone, namenjene prikazu pridelave naravi prijazne zelenjave; ena od delavnic bo tudi to soboto, 8. junija, ko bodo pri Horvatovih v Dogošah uradno odprli kmečko trgovino.

Mariborski Kmetijsko-gozdarski zavod je koordinator projekta »Kratke poti domače zelenjave«, ki so se mu pridružili kmetiji Pliberšek iz Svečine in Horvat iz Dogoš ter Združenje pridelovalcev vrtnin Maribor. S projektom želijo spodbuditi kratke tržne poti kmetijskih pridelkov in privabiti čim več kupcev iz mesta neposredno na kmetije.

Pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu Maribor so prepričani, da moramo v verigi lokalne preskrbe s hrano sodelovati vsi. Ne le kmet – pridelovalec, pač pa tudi lokalna skupnost. Direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Maribor dr. Stane Klemenčič, ob tem poudarja, da z neposrednim kontaktom kupec dobi drugačno predstavo o zelenjavi, predvsem pa vpogled v kakovost izdelka in tako se med kupcem in prodajalcem vzpostavi drugačen odnos.

Ena od rešitev je neposredna prodaja na domačem dvorišču, tako bodo v sklopu projekta, delno financiranega iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, na kmetiji Horvatovih v Dogošah v soboto, 8. junija, odprli kmečko trgovino s kakovostnimi in zdravimi živili. Gospodar Jože Horvat pravi, da na njihovi kmetiji ponujajo sezonsko zelenjavo: »Pri nas pozimi ne boste dobili paradižnika.«

Specialistka za zelenjadarstvo Miša Pušenjak poudarja, da je za skromno samooskrbo z zelenjavo krivo predvsem prepričanje, da je vsaka zelenjava dobra. A dejstvo je, da vsebuje sveže nabrana veliko več koristnih sestavin kot tista, ki je na trgovskih policah že dalj časa. Zato je po njenem cilj projekta: »Privabiti prebivalce mest na podeželje, da bodo videli, kako se v rastlinjaku pobira paprika, kako se seje solata in podobno.«

Nataša Kuhar

Nazaj na vrh