Foto:
Foto:

Pri Kmetijsko-gozdarskem zavodu Maribor so prepričani, da moramo v verigi lokalne preskrbe s hrano sodelovati vsi. Ne le kmet – pridelovalec, pač pa tudi lokalna skupnost. Direktor Kmetijsko-gozdarskega zavoda Maribor dr. Stane Klemenčič, ob tem poudarja, da z neposrednim kontaktom kupec dobi drugačno predstavo o zelenjavi, predvsem pa vpogled v kakovost izdelka in tako se med kupcem in prodajalcem vzpostavi drugačen odnos.

Ena od rešitev je neposredna prodaja na domačem dvorišču, tako bodo v sklopu projekta, delno financiranega iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja, na kmetiji Horvatovih v Dogošah v soboto, 8. junija, odprli kmečko trgovino s kakovostnimi in zdravimi živili. Gospodar Jože Horvat pravi, da na njihovi kmetiji ponujajo sezonsko zelenjavo: »Pri nas pozimi ne boste dobili paradižnika.«

Specialistka za zelenjadarstvo Miša Pušenjak poudarja, da je za skromno samooskrbo z zelenjavo krivo predvsem prepričanje, da je vsaka zelenjava dobra. A dejstvo je, da vsebuje sveže nabrana veliko več koristnih sestavin kot tista, ki je na trgovskih policah že dalj časa. Zato je po njenem cilj projekta: »Privabiti prebivalce mest na podeželje, da bodo videli, kako se v rastlinjaku pobira paprika, kako se seje solata in podobno.«