Foto: Radio Maribor/Borut Ambrožič
Foto: Radio Maribor/Borut Ambrožič

Potem ko je Hortikulturno društvo Maribor pred dvema letoma izdalo knjigo z naslovom »Vodnik po izjemnih vrstah dreves v mestnih parkih Maribora«, so zdaj pripravili še zvočno različico. Nastala je v sodelovanju z Radiem Maribor, Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Maribor in dramskim igralcem Bojanom Maroševičem. Tako tiskana kot zvočna izdaja seznanjata javnost na zelene zaklade mesta.

Mestni park v Mariboru je priljubljeno sprehajališče prebivalcev mesta vseh generacij, vabljiv pa je tudi za vse obiskovalce tega mesta ob Dravi. V parku se lahko sprehodimo med številnimi drevesi, ki so stara tudi preko 140 let, od leta 1976 pa je to območje zavarovano kot spomenik oblikovane narave. Vse to so v knjigi Vodnik po izjemnih vrstah dreves v mestnih parkih Maribora zabeležili njeni avtorji Lea Zinauer, Karin Bejo in Borut Ambrožič. Zdaj je knjiga dobila še zvočno podobo. »Že v začetku nastajanja tega projekta smo se zavezali, da bomo knjigo poskušali še v letošnjem letu izdati tudi v klasični zvočni obliki oziroma v digitalnem zapisu za širši trg in jo nameniti Mariborčanom in turistom, v razširjeni obliki tudi v tujih jezikih,» pripoveduje Borut Ambrožič.

Tudi članica društva, odgovorna za vzdrževanje javnih zelenih parkovnih površin pri podjetju Snaga, Karin Bejo, je prepričana, da je mestni park odlična turistična priložnost. Po njenih besedah bi lahko turistični ponudniki na ta način celo razširile turistično ponudbo: »Na park in Maribor so vezane različne zgodbe, ki bi se jih dalo prodajati. Vsekakor so turisti dobrodošli, običajno gre za manjše skupine, ki hodijo po utrjenih poteh in lahko občudujejo naš mestni park. Z njim bi lahko povezali tudi izdelke kot so denimo suhi listi dreves, plodovi, semena, ki bi jih prodajali v trgovinicah s spominki.«

Danes obsega mestni park območje okrog 54 hektarjev. Sestavljajo ga park, Trije ribniki, Piramida in Kalvarija.
Več pa v oddaji Potujte z Radiem Maribor: