Vsak dan po družabnih omrežjih zaokroži cela vrsta informacij in govoric, ki jih je kar težko preveriti. Zato je Slovenska tiskovna agencija ustvarila projekt Ne/Ja, v katerem skuša preverjati različne informacije, ki krožijo po spletu. Zdaj pa so v tem okviru zagnali tudi posebno stran z imenom Evropejci proti covidu-19.

Stran Evropejci proti Covidu-19 je namenjena preverjanju in pojasnjevanju ukrepov, sprejetih na ravni EU za pomoč državljanom, podjetjem in državam zaradi krize, ki jo je povzročila pandemija novega koronavirusa. Projekt Ne/Ja je nastal pred lanskoletnimi volitvami v evropski parlament, razlaga koordinatorka Vesna Rakovec Bernard: »Sprva se je projekt osredotočil na preverjanje dejste

v v času volilne kampanje, razbijali smo mite in pojasnjevali manj znana dejstva v povezavi z Evropsko unijo. Zdaj pa je posebna pozornost namenjena preverjanju dejstev v zvezi s pandemijo, v posebnem zavihku preverjamo morebitne dezinformacije, ki krožijo naokoli. Obenem pa pojasnjujemo tudi ukrepe, ki jih institucije EU sprejemajo za spopadanje s pandemijo ter za obvladovanje finančnih, gospodarskih in socialnih posledic. Spremljamo pa tudi dogajanje v Sloveniji povezano z uresničevanjem in uporabo ukrepov, ki so sprejeti na evropski ravni.«

Foto: Promocijsko gradivo
Foto: Promocijsko gradivo

S pojasnjevanjem je že zdaj veliko dela, dodaja sogovornica: »Najprej smo pojasnjevali prve ukrepe, ki jih je EU sprejela v zvezi z blažitvijo zdravstvene krize. Začetno odzivanje Evropske unije je zaradi reakcije posameznih držav naletelo na precejšnje kritike, a kljub temu je povezava kasneje sprejela ogromno ukrepov. Nedavno je Evropska komisija predlagala najbolj zajeten paket za okrevanje v vrednosti 1850 milijard evrov. Zato v novih prispevkih pojasnjujemo, kam se bo ta denarna pomoč usmerila in koliko je bo pripadlo Sloveniji. Po zadnjih informacijah naj bi bilo to 5 milijard evrov, a ta številka še ni dokončna, saj se morajo države še uskladiti.« V projektu tako skušajo pojasniti, kako kompleksen je ta sistem, in na katerih področjih skuša Evropska unija pomagati ter kam so usmerjeni dolgoročni ukrepi.

Spletna stran Evropejci proti covidu-10 je namenjena vsem, najdete jo pod projektom Ne/Ja na strani STA. Zaenkrat boste tam našli podatke o tem, kateri ukrepi so bili že sprejeti, kateri se še pripravljajo, predstavljeni so primeri dobrih praks, ugotavljali so, kako se izvaja solidarnostna pomoč med članicami in kako Erasmus pomaga študentom na praksi v tujini, prihaja pa še veliko novih tem. Projekt je nastal v sodelovanju s pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji, potekal pa bo do 15. septembra.

Darja Potočan, projekt EuranetPlus - boljše razumevanje Evrope.