Foto: Orf Foto:
Foto: Orf Foto:
false
Foto: Orf
false
Foto: Orf
false
Foto: Orf

Možnosti poglobljenega čezmejnega sodelovanja

V Kortah nad Železni Kaplo so domačini ob žegnanju že 25. vabili tudi na družabno srečanje pod korško lipo. Tokrat so dogodek povezali s srečanjem županov in županje obmejnih občin, ki so na neformalnem posvetu po maši in pred kosilom preučili možnosti poglobljenega čezmejnega sodelovanja in koriščanja sinergij.

Evropska unija sicer namenja mnogo sredstev za čezmejne projekte, vse pogosteje pa občine na obeh straneh Karavank zanje niti ne morejo več kandidirati, ker jim preprosto ne uspe zagotoviti 15 odstotkov potrebenga lastnega kapitala za izvedbo projektov, ugotavlja predsednik Enotne liste (EL) in podžupan občine Železna Kapla Gabriel Hribar (Kapelška lista).

Nedeljsko srečanje županov in županje obmejnih občin pod korško lipo je bilo zato namenjeno tudi iskanju možnosti, kako kljub temu priti na zeleno vejo, da bi številne ideje za čezmenjo povezovanje in sodelovanje ne ostale le neuresničljive želje, je dejal Hribar.

Iz Slovenije so se srečanja pod korško lipo udeležili neposredni sosedi Železne Kaple z Jezerskega, Solčave, Luč, Ljubnega, Šenčurja in Preddvora. Z občino Preddvor sodeluje Železna Kapla že od leta 1995, dve leti za tem, leta 1997 sta občini sodelovanje celo pisno zapečatili, ko sta podpisali dogovor o sodelovanju in pismo o nameri. Od takrat se je razvilo marsikaj, ugotavlja župan Miran Zadnikar.

Tudi župan občine Jezersko in neposredni sosed Železne Kaple Jurij Rebolj si želi, da bi se sodelovanje med občinama nadgradilo in se razširilo na celotno obmejno regijo.

Z avstrijske strani so poleg gostiteljev iz Železne Kaple pri omizju sodelovali tudi občinski politiki iz Sel, Žitare vasi in Bistrice pri Pliberku. Slikovne utrinke boste videli v nedeljo ob 13.30 uri na mreži ORF2 v televizijski stalnici „Dober dan, Koroška“.


Več na slovenci.orf.at