Milje ležijo v Miljskem zalivu in so sedež istoimenske občine v deželi Furlaniji - Julijski krajini. Foto: Wikipedija
Milje ležijo v Miljskem zalivu in so sedež istoimenske občine v deželi Furlaniji - Julijski krajini. Foto: Wikipedija

Spletna stran slovita.info prinaša tudi informacije o dogodkih – večjih prireditvah, razstavah in praznovanjih – na območju, kjer živi manjšina. Na spletni strani sta v šestih zavihkih predstavljeni življenje in delovanje slovenske manjšine v Italiji. Stran je tako med drugim namenjena tudi vsem, ki želijo odkrivati stare običaje in naravno bogastvo teh krajev, so sporočili predstavniki obeh manjšinskih organizacij, ki so projekt javnosti predstavili v Trstu.

Kaj prinaša šesterica zavihkov spletne strani?
Pod zavihkom To smo mi se je mogoče seznaniti z zgodovino, poselitvenim območjem in jezikom, pod zavihkom Naši kraji pa je mogoče spoznavati značilnosti območij, kjer danes živijo Slovenci. Nadalje zavihek Kaj ponujamo prinaša pregled dejavnosti in ponudbe s področja kulture, gastronomije in vina ter turističnih poti. Tako rekoč živ utrip spletne strani pa predstavlja zavihek Dogodki z informacijami tako o tradicionalnih prireditvah kot prihajajočih dogodkih. Pod zavihkom Naš znak so objavljene informacije o projektu Slovenci v Italiji, pod Smo aktivni so predstavljene osrednje slovenske ustanove v Italiji.

Trg Evrope v Novi Gorici, po katerem teče meja med Slovenijo in Italijo. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Trg Evrope v Novi Gorici, po katerem teče meja med Slovenijo in Italijo. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić

Izrezljano srce kot skupni prepoznavni znak projekta
Projekt Slovenci v Italiji, katerega del je spletna stran, predvideva razvoj celostne podobe in je bil zasnovan znotraj dveh krovnih organizacij Slovencev v Italiji – Slovenske kulturno-gospodarske zveze in Sveta slovenskih organizacij. Po besedah predstavnikov slovenske manjšine bo projekt prek skupnega prepoznavnega znaka, izrezljanega srca, promoviral zgodovino, kulturo in gospodarstvo prostora ob meji, ki ga soustvarjajo tudi Slovenci v Italiji. Projekt pa med drugim prinaša tudi priložnost za večje povezovanje slovenske narodne skupnosti.

V Italiji živi od 60.000 do 80.000 Slovencev
Slovenci v Italiji živijo v deželi Furlaniji - Julijski krajini po celotnem obmejnem pasu, vse od Trbiža med Alpami pa do Milj ob Jadranskem morju. Skupaj jih je od 60.000 do 80.000. "Slovensko poselitveno območje v Italiji danes delimo na šest enot: Kanalsko dolino, Rezijo, Terske in Nadiške doline, Goriško in Tržaško. Avtohtoni poselitveni prostor danes obsega 39 občin," je še mogoče prebrati na novi spletni strani.