Matej Arčon. Foto: BoBo
Matej Arčon. Foto: BoBo

Italijanski senatni odbor za ustavna vprašanja je v sredo podprl amandma, v skladu s katerim bo prihodnja volilna zakonodaja morala spoštovati določbo iz 26. člena zaščitnega zakona ter olajšati izvolitev poslanca in senatorja slovenske manjšine.

Gre za zelo pomemben korak na poti k velikemu cilju Slovencev v Italiji, je odločitev na novinarski konferenci po seji vlade pozdravil podpredsednik vlade ter minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon in čestital slovenski manjšini, ki si prizadeva za ta cilj. Glede na to, obstajajo o velike možnosti tudi za zajamčen sedež slovenske manjšine v Furlaniji - Julijski krajini (FJK), za kar si urad za Slovence v zamejstvu in po svetu v zadnjem letu močno prizadeva, bi bil to pomemben napredek in dosežek za slovensko narodno manjšino v Italiji, je dodal.

Sorodna novica Golob in Meloni na prvem dvostranskem srečanju, v ospredju migracije in nadzor na mejah

Pri tem je Arčon poudaril pomen razumevanja predsednika FJK-ja Massimiliana Fedrige do slovenske manjšine ter izpostavil dober odnos med premierko Giorgio Meloni in premierjem Robertom Golobom ob obisku v Rimu pred nekaj meseci. Kot je spomnil, je bila tema pogovorov tudi zajamčeno zastopstvo v parlamentu in senatu. "Očitno koraki k prijateljstvu in medsebojnemu sodelovanju gredo absolutno v pravo smer," je dejal Arčon.

Tudi zunanje ministrstvo je izrazilo zadovoljstvo nad sprejetim amandmajem. "Dopolnilo odpira vrata k ureditvi vprašanja zastopstva slovenske manjšine v predstavniških telesih Italije," je zapisalo na omrežju X. Ob tem je dodalo, da bo slovenska diplomacija nadaljevala pozitiven dialog z italijanskimi partnerji in še naprej podpirala prizadevanja slovenske narodne skupnosti v Italiji za ureditev vprašanj njenega zastopstva na državni in deželni ravni.

Kaj je storil italijanski senat

Italijanski senatni odbor za ustavna vprašanja je v sredo odobril dopolnilo, ki določa, da bo morala nova volilna zakonodaja spoštovati določbe, ki ščitijo jezikovne manjšine. Odločitev je v sredo pozdravila stranka Slovenska skupnost in jo označila za zgodovinski dosežek za Slovence v Italiji.

Pobudo je predlagal senator Južnotirolske ljudske stranke (SVP) Meinhard Durnwalder, naknadno ga je podpisala tudi slovenska senatorka Demokratske stranke Tatjana Rojc. Amandma je nato v imenu vlade v senatnem odboru podprla ministrica za reforme Maria Elisabetta Alberti Casellati, poroča Primorski dnevnik.