Podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon. Foto: BoBo
Podpredsednik vlade in minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon. Foto: BoBo

Ogledal si je dva primera uspešnega financiranja iz slovenskega vladnega programa spodbujanja gospodarske osnove slovenske narodne skupnosti na Madžarskem 2021–2024. Ogledal si je kmetijo Labritz, njen mesnopredelovalni obrat in prodajalno, ter Hišo jabolk in lokacijo za njeno nadgradnjo, so sporočili z urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Sogovorniki so ministru predstavili projekt obnove edinega slovenskega mlina v Porabju, mlina Filo, ter načrte za izgradnjo centra obšolskih dejavnosti ob Slovenski vzorčni kmetiji. V kraju Števanovci pa so mu predstavili projekt za obnovo edine slovenske žganjekuhe in stiskalnice bučnega olja.

Kot so pojasnili v uradu, za omenjene projekte nameravajo kandidirati za sredstva iz slovensko-madžarskega sklada, ki je bil vzpostavljen na podlagi sporazuma med državama o sodelovanju pri gospodarskem in družbenem razvoju narodnostno mešanega območja na obeh straneh meje.

Delovni obisk je Arčon začel na Gornjem Seniku, kjer je obiskal sedež Državne slovenske samouprave (DSS) in Slovenski kulturni in informacijski center Lipa. Tu se je s predsednico Zveze Slovencev na Madžarskem Andrejo Kovacs, predsednikom DSS-ja Karlom Holeczem in zagovornico slovenske narodnosti v madžarskem parlamentu Eriko Köleš Kiss pogovarjal o stvarnosti in izzivih slovenske skupnosti na Madžarskem.

V izjavi za medije je Arčon izrazil zadovoljstvo, da je znova obiskal slovensko narodno manjšino v Porabju. "Ta skupnost je od vseh zamejskih najmanjša, ampak je izjemno učinkovita in povezana. V marsičem je lahko zgled preostalim," je dejal. Napovedal je, da bodo programi za spodbujanje razvoja gospodarstva v Porabju služili kot pilotni projekt za razvoj podobnih programov v vseh štirih slovenskih zamejstvih.

Obisk bo minister končal z govorom na sprejemu, ki ga bo ob dnevu državnosti pripravil generalni konzulat v Monoštru.