Direktorica programa EPK 2023 Friderika Mike je na prestavitvi na Lisztovem inštitutu v Ljubljani med drugim poudarila željo organizatorjev, da bi se regija po koncu raznolikega celoletnega programa ponašala z večjo prepoznavnostjo na kulturnem in turističnem zemljevidu Evrope.

Veszprem, ki leži na vzhodu države, sodi med enega od najmanjših sedežev kakšne madžarske županije. Foto: Wikipedia
Veszprem, ki leži na vzhodu države, sodi med enega od najmanjših sedežev kakšne madžarske županije. Foto: Wikipedia

Eno od treh najbolj kulturnih madžarskih mest
Želijo si tudi, da bi Veszprem postalo eno od najbolj živahnih mest, pa tudi novo kulturno in kreativno središče Evrope. Mesto se sicer uvršča med tri najbolj kulturna mesta na Madžarskem, a si za prihodnje leto želijo, da bi seveda pristalo na prvem mestu.

V EPK 2003 je poleg Veszprema vključena torej tudi regija Bakony-Blatno jezero s skupno 116 mesti in vasmi. Program je razdeljen v devet sklopov, ki bodo ponujali raznolike kulturne in druge dogodke, namenjene raznovrstnemu občinstvu, vse od najmlajših dalje. Po besedah direktorice programa se bo do konca leta 2023 tam zvrstilo več kot 3000 dogodkov v okviru 200 projektov.

Glasbeni festivali in srečanje goslarjev
Eden od zaščitnih znakov mesta Veszprem je glasba, tako da bo tudi v ospredju programa EPK-ja. Direktorica programa je izmed posameznih dogodkov med drugim izpostavila Veszprem Blues festival v aprilu, za katerega si želijo, da postane največji blues festival na Madžarskem. Julija se bo odvil še 23. Veszprem Street Music Festival, kjer pričakujejo glasbenike z vsega sveta. Za oktober je napovedan Chaconne festival, v novembru pa Veszprem Jazz festival.

Prav tako oktobra bo mednarodno srečanje izdelovalcev violin. Svoje mesto je v programa našla tudi balkanska kultura, ki bo v ospredju septembrskega festivala BALKAN:MOST. Za družine z otroki pa priporočajo Giseline dneve v maju.

Program in dogodki so dostopni tudi na spletni strani v madžarskem, angleškem in nemškem jeziku. Na voljo je tudi posebna aplikacija VEB 2023.

Poskrbljeno bo tudi za hedoniste
Med 29. septembrom in 2. oktobrom se bo odvil Balaton Wine & Gourmet, največji gastronomski dogodek v okviru EPK-ja, kjer bodo predstavili kulinarično dediščino regije in države ter njeno vinogradniško tradicijo. Do konca leta se bo v regiji v enem samem dnevu zvrstilo povprečno več deset dogodkov, kjer se bo našlo kaj za vsakogar, glavnina dogodkov pa bo potekala od pomladi do pozne jeseni, je na predstavitvi povedal tiskovni predstavnik EPK-ja Veszprem-Blatno jezero Mihaly Müller.

Veszprem in regija Bakony-Blatno jezero ne bosta prvi EPK na Madžarskem. Pecs (na posnetku) na jugu države si je naslov EPK 2010 delil z nemškim Essnom in turškim Carigradom. Foto: MMC RTV SLO/RTV SLO
Veszprem in regija Bakony-Blatno jezero ne bosta prvi EPK na Madžarskem. Pecs (na posnetku) na jugu države si je naslov EPK 2010 delil z nemškim Essnom in turškim Carigradom. Foto: MMC RTV SLO/RTV SLO

Dvodnevna slovesna splavitev EPK-ja
21. in 22. januarja bo v Veszpremu potekala otvoritvena slovesnost EPK-ja, na kateri organizatorji pričakujejo več deset tisoč ljudi. Sovpadla bo z zaznamovanjem 200. obletnice pesmi Himna madžarskega pesnika Ferenca Kölcseya, ki je osnova za besedilo madžarske narodne himne.

Vrhunec slovesnosti bo večerni ulični festival, ki bo prvi dan odprtja potekal na glavnih trgih mesta in so ga poimenovali Zasij Veszprem. Zvrstili se bodo glasbeni nastopi, plesne predstave, svetlobna slikanja ter velikoformatne projekcije na različnih zgradbah. Odprli bodo tudi več razstav in pripravili vodene oglede po mestu v različnih jezikih.

Leta 2019 podeljen Unescov naziv mesta glasbe
Veszprem, ki sodi med najstarejša madžarska mesta in je približno štiri ure vožnje oddaljen od Ljubljane, ima bogato glasbeno tradicijo. Leta 2019 je prejel Unescov naziv mesta glasbe. Mesto je že desetletja znano kot mesto glasbenih festivalov. Organizatorji EPK-ja 2023 so si za cilj zastavili tudi, da Veszprem postane mesto, kjer se največ prebivalcev aktivno ukvarja z glasbo, bodisi z igranjem ali petjem.

Zaradi pandemije ni bil izveden program EPK-ja v preteklih letih, zato si bo Veszprem ta naziv tokrat delil še z EPK-ji preteklih dveh let: Temišvarjem v Romuniji in Elefsino v Grčiji.