Foto: TV Slovenija, posnetek zaslona
Foto: TV Slovenija, posnetek zaslona

Karel Holec je predsednik državne slovenske samouprave na Madžarskem, prvi mož kampanje Slovenec sem!, strasten ljubitelj Triglava in je upravičeno navdušen. Še ta mesec se bo z magično številko 3965, kolikor prebivalcev Madžarske se je opredelilo za Slovence, spet podal na slovenskega očaka – triintridesetič.

"To tablo s številko bom nesel s sabo na Triglav in pokazal vsem Porabcem in vsem Slovencem – tako kot v Porabju, tako v Sloveniji – da porabski Slovenci smo in da nas je več, kot nas je bilo," je povedal.

Za tretjino višja številka je plod trdega dela vseh narodnostnih organizacij, ki so rojake pred popisom ves čas opozarjaIe: "Temeljno je, da mladi ostanejo v domači pokrajini in začutijo, da je biti Slovenec prednost. Brez pomoči obeh držav seveda ne bo šlo, a po uspehu na opisu bo lažje."

"Potrebujemo tudi denar za razvoj Porabja. Gremo v Budimpešto, gremo v Ljubljano in upam, da nam bodo pri tem pomagali," je poudaril Holec.

Vzhodni sosedje imajo 13 narodnih manjšin. Vsem največjim število upada, Slovencem pa je trend uspelo obrniti. Sicer po Holčevem mnenju na Madžarskem živi približno 6 tisoč Slovencev.

Število porabskih Slovencev narašča