Foto: Nataša Pirc Musar/Twitter
Foto: Nataša Pirc Musar/Twitter

Ob slovesnosti v prenovljeni Dvojezični srednji šoli Lendava je predsednica republike Nataša Pirc Musar dejala, da je navzočnost dveh predsednic na prireditvi dokaz prijateljstva in zaveze sosednjih držav k spodbujanju prijateljstva, sobivanja, učenja in spoštovanja raznolikosti. Veseli jo, ker sta obe državi pomagali, da se je šola še razširila.

"V Lendavi in prav v tej ustanovi se učite dveh jezikov in ustvarjate in komunicirate v dveh jezikih. V dveh jezikih se učite, v dveh jezikih se sporazumevate in navezujete prijateljstva. In prav ta šola vam daje možnosti, da svet in dogajanje okoli sebe bolj razumete. In tudi z dvojezičnostjo, z boljšim razumevanja kulture svojega in sosednjih narodov postajate občutljivejši tudi za potrebe, želje in stiske drugih ljudi in posameznikov drugih narodov," je dejala Pirc Musar v nagovoru.

Vrednost novozgrajenega dela šole je 666.000 evrov. Od tega je Madžarska prispevala 136.000 evrov, preostalo pa Slovenija. Gradbena dela so začeli konec leta 2022 in jih končali junija letos. Septembra so že začeli uporabljati 250 kvadratnih metrov novih prostorov. Šola je z njimi bogatejša za novo učilnico za pedagoško vzgojo, frizersko učilnico s 14 učnimi mesti ter kabinet in čajno kuhinjo, je povedala ravnateljica šole Silvija Hajdinjak Prendl.

"Prizadevanja ravnateljice, podpora šoli obeh držav, podpora lokalne skupnosti ter Pomurske madžarske narodne skupnosti, ki so sodelovali pri projektu širitve šole, kažejo na zavedanje vseh, da je za prihodnost regije treba predvsem spodbujati izobraževanje mladih regije," je dejala Pirc Musar.

Obe predsednici se strinjata, da je treba člane vseh narodnih skupnosti podpirati, da je dvojezičnost velika prednost, pa je dodala madžarska predsednica Novak.

"Nekdo zato, ker se mu prepreči uporaba madžarskega maternega jezika, ne bo dober slovenski državljan. Prav tako ne bo nekdo dober madžarski državljan, če mu kot porabskemu Slovencu na Madžarskem preprečimo uporabo slovenščine. Vse države ne razumejo pomembnosti bogastva narodnih manjšin, a s slovensko predsednico se zavedava, da član narodne skupnosti ni sovražnik, ampak zaveznik," je dejala.

Nataša Pirc Musar, Katlin Novak. Foto: Sobotainfo/Bobo
Nataša Pirc Musar, Katlin Novak. Foto: Sobotainfo/Bobo

Pogovor v Dobrovniku

Na srečanju s prebivalci Dobrovnika je Pirc Musar dejala, da sta z madžarsko predsednico "na istem bregu", saj se obe zavedata, da vsi, tako manjšinsko kot večinsko prebivalstvo, skupaj prispevajo h kulturi naroda – Madžari v Sloveniji popestrijo slovensko, Slovenci na Madžarskem pa s svojimi posebnostmi obogatijo kulturo njihovega naroda.

"Veliko hodim po svetu, in povsod, kjer vidim, da narodi znajo in zmorejo bivati drug z drugim, je to samo velik plus," je dejala Pirc Musar, ki meni, da sta lahko Slovenija in Madžarska dober zgled številnim državam po svetu glede urejanja pravic manjšin.

Po njenem prepričanju bi moralo biti vsakemu predsedniku vlade, države in ministrom v interesu, da se to neguje in da k temu spodbuja mlajše. Kot je dodala, "nas različnost lahko samo bogati in nič drugega".

Povedala je, da je bila od prevzema položaja dvakrat v Porabju, dvakrat pri Slovencih v Italiji, koroški Slovenci pa so prišli k njej v Ljubljano. "Iz Madžarske od tamkaj živečih Slovencev vedno dobim odgovor, da večjih težav ni, medtem ko drugje so. A med najinima dvema državama jih je res tako zelo malo, da sva lahko obe ponosni in zadovoljni," je dejala.

Novak je na omrežju X sporočila, da se je gostiteljici zahvalila za zgledno spoštovanje pravic madžarske manjšine v Sloveniji, in ji zagotovila, da Madžarska enako ravna s slovensko manjšino. "Ko bi le vsak narod cenil svoje narodne manjšine," je še zapisala madžarska predsednica in se zahvalila Sloveniji.

Načrti za porabske Slovence

Med udeleženci srečanja je bil tudi porabski Slovenec Karel Holec, urednik časopisa Porabje, ki ga izdaja Zveza Slovencev na Madžarskem, ki je na vprašanje, kaj si želijo porabski Slovenci, odgovoril, da so tisto, kar so si želeli, letos že dobili.

"To je bilo ljudsko štetje, ki je pokazalo, da nas je več, kot smo bili prepričani, da nas je kar za tretjino več," in poudaril, da zdaj lahko začnejo delati načrte in vizije za to, kaj želijo doseči.

Dodal je, da za to potrebujejo pomoč obeh držav. "Težko čakamo skupni gospodarski razvojni program, to je zelo pomembno tako za prekmurske Madžare kot za porabske Slovence," je dejal in dodal, da imajo načrte, in če jih dosežejo v naslednjih desetih letih, se ni treba bati, da bo porabskih Slovencev manj.

Madžarska predsednica je bila na prvem uradnem obisku v Sloveniji julija lani, ko jo je gostil tedanji predsednik republike Borut Pahor. Pirc Musar, ki je položaj prevzela decembra lani, pa je Madžarsko obiskala aprila kot drugo sosednjo državo. Srečali sta se tudi z županom Janezom Magyarjem in opravili pogovor za zaprtimi vrati.

Foto: Nataša Pirc Musar/Twitter
Foto: Nataša Pirc Musar/Twitter