Foto: Društvo porabske mladine Foto:
Foto: Društvo porabske mladine Foto:

Dogodek, ki sta se ga udeležila tudi namestnica veleposlanice RS v Budimpešti, Metka Lajnšček in generalni konzul RS v Monoštru, dr. Boris Jesih, je odprla avtorica tega zapisa. V pozdravnem nagovoru je izpostavila, da so lanskoletni uspešni dogodek ter finančna podpora slovenske in madžarske strani pripomogli k temu, da so se letos ponovno zbrali in hkrati razširili program.

Večer se je začel s kulturnim programom, v katerem so se najprej predstavile plesalke folklorne skupine Slovenske narodnostne samouprave Monošter – Slovenska ves. Zaplesale so tri madžarske plese in tako popestrile začetek prireditve.

Za njimi so nastopili člani Martinove skupine. O skupini smo izvedeli, da deluje v okviru TD Dobrovnik že več kot 20 let in na hudomušen način predstavlja martinovo opravilo, ko se mošt spremeni v vino. Povedali so nam tudi, da se vsako leto v Dobrovniku za nekaj dni ustanovi škofija, ki jo vodi Martin II. Na dan dogodka je škof prišel tudi med porabske Slovence. Spremljali so ga ministranta, mežnar, muzikant in gospodar. Skupina je izbrala dva prostovoljca, ki sta bila boter in botra mlademu vinu. Ob skupni molitvi se je mošt spremenil v vino in krst je bil opravljen.

Zbrani po kulturnem programu niso hiteli domov, ampak so ostali na veselici, na kateri je igrala nam že dobro znana skupina D-dur. Dečki so po krstu hitro vzeli inštrumente v roke in poskrbeli za dobro voljo in skupno druženje.

Organizatorji se zahvaljujemo vsem nastopajočim in sodelujočim ter upamo, da je bilo II. Medgeneracijsko Martinovanje veselo za vse tiste, ki so se ga udeležili kljub slabemu vremenu. Menimo, da je dobra volja pripomogla k vzpostavitvi tesnejših stikov med dvema narodnostnima skupinama - med Slovenci na Madžarskem in med Madžari v Sloveniji.