Foto: Društvo porabske mladine Foto:
Foto: Društvo porabske mladine Foto:
Potepanje po Sloveniji
Foto: Društvo porabske mladine
Potepanje po Sloveniji
Foto: Društvo porabske mladine

Člani Društva porabske mladine smo se odločili, da bomo v tem letu obiskali Slovenijo, našo matico, ki je poleti praznovala 25. obletnico samostojnosti. Na pot smo se podali 8. septembra.

Najprej smo obiskali Laško, kjer smo si ogledali tamkajšnjo pivovarno. Po ogledu in strokovni razlagi o njenem delovanju, smo bili tudi na degustaciji piva. Sledil je še ogled muzeja Laško, v katerem smo spoznali zgodovino pivovarne in term.

V popoldanskem času smo prispeli na Bled, natančneje do Podhoma, od koder smo se peš napotili proti Blejskemu Vintgarju. V lepem vremenu in od dobrem vzdušju smo uživali naravne lepote, ki jih ponuja soteska Vintgar. Utrujeni po dobrih sedmih kilometrih pešačenja, a odličnega razpoloženja, smo se z avtobusom odpravili proti Blejskemu jezeru. Tam smo ob sončnem zahodu občudovali jezero, in poskusili najbolj znano sladico Bleda, blejsko kremno rezino.

V petek zjutraj smo se napotili proti slovenski obali, v Portorož, kamor smo prispeli v popoldanskem času. Ker je bilo izredno lepo vreme, smo se takoj odločili za kopanje v morju in sončenje na plaži. Lepo vreme smo izkoristili tudi naslednji dan, saj smo se pred odhodom še enkrat podali na plažo.

V soboto zvečer pa smo našo ekskurzijo zaključili z literarnim pridihom, saj smo se udeležili slovesne podelitve literarne nagrade Vilenica, ki je potekala v jami Vilenica in ki jo je letos prevzela Dubravka Ugrešić. Hkrati smo si lahko ogledali to čudovito jamo.

Udeleženci ekskurzije menimo, da smo si pridobili veliko novih izkušenj. Obenem pa smo spoznali kraje Slovenije ter intenzivno vadili slovenski jezik.

V imenu mladih bi se rada zahvalila Uradu vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki moralno in finančno pomaga mladim v Porabju.