Foto: BoBo
Foto: BoBo

Slovesnost je počastila dogodek, ko je pred 30 leti v učnih centrih na Igu in v Pekrah pri Mariboru slovesno prisegla prva generacija 270 vojaških nabornikov, ki so služili v teritorialni obrambi.

Predsednik vlade Janez Janša je v nagovoru dejal, da je 30 let hitro minilo. Usposabljanja prve generacije se je spominjal kot leto strahu in poguma, velikih tveganj in neizmerne volje, ki je prispevala k temu, da se je v Sloveniji vzpostavila sila, ki je zavarovala slovensko osamosvojitev.

Kot je dejal, takratna prisega ni bila toliko pomembna z vojaškega vidika, pač pa je imela silen moralen pomen za Slovenijo. "To je bil namreč zadnji dokaz Slovenkam in Slovencem, da je država, ki šele nastaja, pripravljena na najpogumnejši korak v svoji zgodovini, da je pripravljena najusodnejši korak narediti resno, ne operetno, ga zavarovati, braniti in vztrajati do konca," je dodal.

Prvi generaciji slovenskih vojakov bo vedno pripadalo posebno mesto

Janša je ob obletnici prebral tudi nekaj odstavkov iz svojega govora izpred 30 let. Takrat je dejal, da bo samostojna Slovenija potrebovala nekatere predpogoje, da bo lahko preživela in se razvila. Kot so še zapisali v kabinetu, so se po Janševih besedah "tisti, ki smo bili pred 30 leti tukaj, zavedali, da z osamosvojitvijo še ne bo konec potrebe po obrambi, varnosti in SV, in čas, ki je sledil, je to dokazal". Opomnil je, da danes obrambo in varnost zagotavljamo v sodelovanju s partnerji v severnoatlantskem zavezništvu, pred 30 leti pa so bile to samo oddaljene sanje.

Ob tem je še dodal, da "če nismo sposobni zagotavljati lastne varnosti, nismo sposobni zagotavljati stabilnosti". In če ni stabilnosti, ni gospodarskega razvoja, napredka in ni blaginje. "Iz tega, kar se je dogajalo blizu nas v devetdesetih letih, kar se dogaja žal še marsikje po svetu, se lahko naučimo, da to še kako drži," je dodal.

Ob tem je še dodal, da bo v zgodovini naroda prvi generaciji slovenskih vojakov vedno pripadalo posebno mesto.