Foto: BoBo
Foto: BoBo

V izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu je potekala osrednja slovesnost ob dnevu Slovenske vojske. Tako predsednik republike Borut Pahor kot minister za obrambo Matej Tonin in načelnik Generalštaba SV-ja Robert Glavaš so v nagovorih poudarili vse zakonske spremembe, pripravljene v zadnjem letu, s katerimi se vojski obetajo boljši časi: zakon o investicijah v SV, noveli zakonov o obrambi in o službi v SV-ju, pa tudi ta teden sprejeto uredbo o prostovoljnem služenju vojaškega roka.

"Po treh različnih desetletjih za našo vojsko, prvo je bilo namenjeno njeni izgradnji, drugo njeni profesionalizaciji, tretje pa je bilo žal pod črnimi oblaki, prehajamo v četrto desetletje. Zanj si vsi želimo, da bo za vojsko svetlo, da bomo šli v nove zgodbe. Čaka nas modernizacija, ki pomeni veliko odgovornost. To modernizacijo moramo uspešno pripeljati do konca. Modernizacija pa je lahko uspešna le, če imamo zagotovljene vire in kadre," je dejal Tonin.

Pahor pa je poudaril, da je bilo zadnje leto za vojsko še posebej zahtevno, in tako spomnil na leto epidemije covida-19. Pomoč vojske pri obvladovanju epidemije je bila po besedah Boruta Pahorja dragocena in nepogrešljiva. Vojska je pomembno podprla zdravstveni sistem, ki se je spopadal z verjetno največjim izzivom doslej, je dejal in spomnil, da je ob tem vojska še naprej pomagala tudi civilni zaščiti, lokalnim skupnostim in vojski na meji.

"To je razlog za še večje zadovoljstvo, da so se načrti iz preteklega obdobja začeli končno uresničevati. Posamezni ukrepi so prvi pomembni koraki, naslednje pričakujem v kratkem. Pomemben pa bo tudi resen in odgovoren premislek glede sistema nagrajevanja v prihodnje," je dejal Pahor.

Kot pogumno in modro odločitev je Pahor ocenil pripravo zakona o naložbah v SV. "Zaradi celega sklopa odločitev in vtisa, da se stvari spreminjajo na bolje, med vami opažam optimizem," je ugotavljal ter ocenil, da vojska začenja novo poglavje.

Vrhovni poveljnik obrambnih sil je v današnjem nagovoru spomnil na veliko odgovornost vodstva vojske za zastavljene cilje. "Pri tem vam zaupam. Verjamem, da boste vložili vso potrebno energijo in znanje ter dokazali, da je naše zaupanje upravičeno," je sklenil Pahor.
Tonin je poudaril, da si tako na ministrstvu za obrambo kot v vodstvu vojske intenzivno prizadevajo za to. "Veseli me, da se ta pozitivni duh čuti v vojski, da se dviguje morala in da vsi vidimo svetlo luč na koncu predora," je dodal.

15. maja 1991 se je v prvih učnih centrih Teritorialne obrambe v Pekrah in na Igu začelo usposabljanje prve generacije slovenskih vojakov. Foto: BoBo
15. maja 1991 se je v prvih učnih centrih Teritorialne obrambe v Pekrah in na Igu začelo usposabljanje prve generacije slovenskih vojakov. Foto: BoBo

Vojski se obetajo boljši časi

Da poti zadnjih 30 let niso bile lahke, je opozoril tudi načelnik Generalštaba SV-ja Robert Glavaš, ki verjame, da se vojski z ukrepi, sprejetimi v zadnjem letu in pol, obetajo boljši časi. Poudaril je nov sistem pridobivanja kadrov prek prostovoljnega služenja vojaškega roka ter izrazil prepričanje, da bo tako vojska prišla do večje baze kadrov. "Je pa tudi na naših političnih odločevalcih, da bodo podprli vse, kar predlagamo kot dobro za vojsko in samostojno državo," je poudaril Glavaš.

Današnji dan v vojski praznujejo kot svoj praznik v spomin na 15. maj 1991, ko so slovenski naborniki vojaški rok začeli služiti izključno v Sloveniji. Na današnji slovesnosti na Igu so novemu generalu, poveljniku poveljstva sil Mihi Škrbincu, vročili generalski prstan, novemu brigadirju Anžetu Rodetu pa brigadirsko sabljo.

Dan Slovenske vojske
30 let od vpoklica prve generacije vojaških nabornikov