Mejni prehod Holmec je v našem spominu zaznamovan kot simbol odločnosti, hrabrosti in požrtvovalnosti slovenskih policistov, je dejal predsednik republike na Holmcu. Foto: Nebojša Tejić/STA
Mejni prehod Holmec je v našem spominu zaznamovan kot simbol odločnosti, hrabrosti in požrtvovalnosti slovenskih policistov, je dejal predsednik republike na Holmcu. Foto: Nebojša Tejić/STA

Na slovesnosti so se na Holmcu spomnili takratnih rezervnih policistov, Željka Ernoića in Bojana Štumbergerja, ki sta padla v bojih z Jugoslovansko ljudsko armado. Ta je dobila ukaz zavzeti mejni prehod na meji z Avstrijo, a ji to ni uspelo. Konflikt na Holmcu se je sicer začel že dan prej, 27. junija 1991, zato so si slovenski policisti ta datum izbrali za svoj praznik, dan slovenske policije, ki so ga počastili z današnjo slovesnostjo. Na njej so se spomnili tudi vseh drugih policistov, ki so drugje padli v bojih za samostojno Slovenijo ali so umrli v zadnjih treh desetletjih pri opravljanju službenih dolžnosti.

Pahor: Ob tem, ko policija skrbi za našo varnost, brezpogojno spoštuje naše pravice

Slavnostni govornik na prireditvi, predsednik republike Borut Pahor, je dejal, da je mejni prehod Holmec v našem spominu zaznamovan kot simbol odločnosti, hrabrosti in požrtvovalnosti slovenskih policistov, ki so skupaj s teritorialno obrambo branili in obranili mejni prehod. S tem so po Pahorjevih besedah simbolno in dejansko zavarovali nastajajočo suverenost in ohranili povezanost novonastale države s svetom. Pahor je spomnil na dosedanji razvoj slovenske policije in dejal, da je to danes sodobna policija in da je visoka stopnja varnosti, ki jo uživamo v Sloveniji, prepoznana in nam jo zavidajo številni.

"Zato smo dolžni storiti vse, da bo tako tudi v prihodnje. Pri tem pa imejmo vsi pred sabo dejstvo, da delamo z ljudmi in za ljudi. Ob tem, ko policija skrbi za našo varnost, brezpogojno spoštuje naše pravice in dostojanstvo slehernega posameznika ali skupine," je zbranim policistom in drugim gostom dejal predsednik Pahor.

Tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs je poudaril pomen dogodkov na Holmcu, kjer so padle prve žrtve na strani slovenske policije. "Holmec je bil žal tudi kraj, kjer se je prvič, nedolgo po naši osamosvojitvi, poskušalo diskreditirati in omalovaževati naše osamosvojitelje. To jim ni uspelo," je dejal minister.

Sprehodil se je skozi zgodovino slovenske policije, ki po njegovih besedah sega 170 let v preteklost, danes pa je slovenska policija moderna, evropsko usmerjena in članica mednarodnih organizacij. Aktualna vlada želi in bo policiji omogočila kar največji in najmodernejši razvoj, je dejal minister in ocenil, da policija že veliko let ni bila deležna takšne podpore v materialnem smislu kot v zadnjih dveh letih, naložbe pa se še obetajo.

Foto: Nebojša Tejić/STA
Foto: Nebojša Tejić/STA

Hojs za jesen napovedal nov zakon o pooblastilih slovenske policije

Pripravljen je že nov zakon o organiziranosti in delu policije, je spomnil Hojs in za jesen napovedal še nov zakon o pooblastilih slovenske policije. Povedal je, da bo v četrtek vlada razpravljala, minister pa verjame, da mu bo tudi dala mandat, da podpiše pogodbo, s katero bodo v prihodnjih štirih letih zgradili in preselili policijo v samostojni kompleks. Generalni direktor policije Anton Olaj pa se je v nagovoru med drugim dotaknil aktualnega dogajanja in dejal, da je pred policijo nov izziv, to je zagotavljanje varnosti v okoliščinah predsedovanja Svetu EU-ja, zaradi česar bodo nedvomno pod drobnogledom evropske javnosti.

"Sprejmimo to kot priložnost, da bo Slovenija v prihodnje kot ena od najvarnejših držav v svetu tudi bolj prepoznavna kot pravna država. Če hočemo to doseči, pa moramo v policijskih postopkih ravnati ne samo nepristrano, ampak tudi že na videz nepristrano. Pred zakonom smo vsi enaki. Pri varovanju javnih shodov moramo pod enakimi pogoji varovati pravice ljudi in skupin do svobodnega izražanja mnenj," je dejal Olaj.

Slovesnosti s kulturnim programom so se udeležili tudi predsednik državnega sveta Alojz Kovšca, šolska ministrica Simona Kustec, predstavniki veteranskih organizacij in Slovenske vojske, župani občin Mežiške doline in nekateri drugi gosti.

Policija zaznamuje svoj dan na Holmecu