V desetdnevni vojni slovenske sile ubranile državo

"Policistke in policisti vsak dan za nas opravljajo veliko delo in pri tem imajo mojo veliko podporo. Kot minister stojim za njimi in jim ob vsaki priložnosti to tudi povem, ob njihovi 30. obletnici pa bom to storil še z večjim ponosom," je ob dnevu policije v čestitki poudaril notranji minister Aleš Hojs, ki je z generalnim direktorjem policije Antonom Olajem in predstavniki veteranskih organizacij položil venec na pomnik padlim v osamosvojitveni vojni.

Notranji minister Aleš Hojs je položil venec na pomnik padlim v osamosvojitveni vojni. Foto: Aleš Hojs/Twitter
Notranji minister Aleš Hojs je položil venec na pomnik padlim v osamosvojitveni vojni. Foto: Aleš Hojs/Twitter

Pred dnevom državnosti in dnevom policije pa je spomnil, da je policija odigrala ključno vlogo na osamosvojitveni poti in da dan policije praznujejo kot "spomin in opomin na odločen spopad za mejni prehod Holmec leta 1991 in neomajno predanost komaj rojeni slovenski državi". "Svoje poslanstvo je policija takrat opravila z odliko in to svojo neomajno držo ohranja tudi danes," je prepričan Hojs. Ob tem je dodal, da je slovenska policija že več desetletij "trdno zavezana zagotavljanju varnosti, spoštovanju zakonodaje in visoki profesionalnosti".

Osrednja slovesnost ob dnevu policije in 30-letnici njenega delovanja v samostojni Sloveniji bo v ponedeljek ob 18. uri, na nekdanjem mednarodnem mejnem prehodu Holmec, blizu Raven na Koroškem. Slavnostni govornik bo predsednik republike Borut Pahor, udeležence pa bosta nagovorila tudi generalni direktor policije in minister Hojs.