Grem volit! evropske poslance: Kaj je največji dosežek slovenskih EU poslancev v tem mandatu?

Odgovori mladih iz projekta Grem volit! evropske poslance tako kažejo, da je poznavanje konkretnega dela ali celo rezultatov konkretnega dela poslancev v bruseljskih pisarnah najmanj slabo. Poleg dneva čebel, za katerega je pobuda nastala na lokalni ravni in se nato postopoma preselila na mednarodno raven, kot je spomnila Ema Odra, smo od mladih iz projekta slišali še bežno omembo programa Erasmus in nastopov v Evropskem parlamentu v primeru avstrijskega zakona o otroških dodatkih za tuje delavce.

"Priznam, da o tem ne vem dovolj, da bi lahko podrobneje razpravljal, ampak menim, da nisem edini. O tem bi zato morali več govoriti. Tako bi volivci sploh vedeli, zakaj sploh so evropski poslanci, zakaj gremo volit, zakaj jim damo to vlogo in zakaj nas sploh predstavljajo,« kritično pove Jakob.

Res samo čebele?

Pri naštevanju dosežkov evropskih poslancev je bilo med mladimi kar nekaj zadrege. Več v videu. Foto: MMC RTV SLO
Pri naštevanju dosežkov evropskih poslancev je bilo med mladimi kar nekaj zadrege. Več v videu. Foto: MMC RTV SLO

"Razen dneva čebel ne vem, kaj bi bil največji dosežek evropskih poslancev, ki bi na moje življenje vplival," se Jakobu pridružuje Ula.

Ervin je pokomentiral uveljavitev dneva čebel. "Dan čebel štejem za neki pozitiven dosežek slovenskih poslancev, ker se jim je uspelo poenotiti. Gre pa tukaj vseeno bolj za neko simbolično dejanje, ki je sicer pozitivno, ampak mislim, da pri nekaterih res pomembnih aktualnopolitičnih vprašanjih pa žal še niso bili tako uspešni," je prepričan.

"Svetovni dan čebel je zagotovo ena tistih stvari, po katerih se mi zdi, da je Slovenija bolj prepoznavna v Evropi pa tudi v drugih državah. Menim, da je to pripomoglo k prepoznavanju Slovenije. Drugih dosežkov pa žal ne poznam," pove Tadej.

Sorodna novica S čim so evropski poslanci izboljšali vsakdanjik državljanov EU-ja?

Ema Odra je navedla predvsem potek uveljavitve dneva čebel, ki je z lokalne pobude prešel na državno in nato stopil v mednarodno okolje, ki celo presega evropski prostor. Prepričana je, da bi na tak način lahko dosegli veliko. "Dan čebel je le en primer tega, kako od lokalne iniciative lahko pridemo do mednarodne in da smo tudi v državi, kot je Slovenija, kjer imamo le dva milijona prebivalcev in prebivalk, zmožni veliko doseči, če smo pripravljeni sodelovati," meni Ema Odra.

Za Pino uveljavitev omenjenega praznika tudi kazalnik enotnosti v okviru Slovenije, ki presega omejitve pripadnosti političnim strankam.

Danijel pa je tisti, ki je naštel največ primerov uspešnega delovanja slovenskih evropskih poslancev, ki so našteti na začetku članka.


Mladi iz projekta Grem volit! evropske poslance so: Grega Bajc, Jakob Batič, Pina Grabar, Danijel Kovačič Grmek, Tadej Kobal, Ema Odra Raščan, Ula Nikolaja Ratajec in Ervin Rems.