Zaključuje se volilna kampanja pred drugim krogom županskih volitev. Foto: BoBo
Zaključuje se volilna kampanja pred drugim krogom županskih volitev. Foto: BoBo
Izteka se volilna kampanja

Volilni molk bo začel veljati ob polnoči in bo trajal vse do zaprtja volišč v nedeljo ob 19. uri. V tem času je vsakršno nagovarjanje volivcev prepovedano, kršitve volilnega molka pa bodo državljani v tem času lahko sporočali dežurni službi ministrstva za notranje zadeve.

V nočeh s petka na soboto in s sobote na nedeljo lahko morebitne kršitve volilnega molka sporočite na telefonsko številko 080 12 00. V soboto in nedeljo čez dan od 7. do 19. ure pa bo kršitve mogoče sporočati na telefonsko številko 080 21 13.

Pred prvim krogom, ki je v 212 občinah potekal 18. novembra, so na omenjenih številkah prejela 130 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka, na podlagi katerih je inšpektorat obravnaval 57 zadev. Nanašale so se na objave na družabnih omrežjih, nameščanje novih letakov in politično propagando s sporočili prek mobilnih telefonov.

V nedeljo se bodo na volišča še enkrat odpravili v tistih občinah, kjer v prvem krogu nobeden od županskih kandidatov ni dobil večine glasov. Izbirali pa bodo med kandidatoma, ki sta bila v prvem krogu najuspešnejša. Vrstni red na glasovnici je določen z volilnim izidom iz prvega kroga glasovanja, tako da je najprej na glasovnici naveden kandidat, ki je v prvem krogu prejel več glasov.

Izteka se volilna kampanja