Za župana Kranja se bo potegoval tudi Primož Terplan iz SMC-ja. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Za župana Kranja se bo potegoval tudi Primož Terplan iz SMC-ja. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač

Primož Terplan je Kranjčanom znan predvsem kot nekdanji nepoklicni podžupan. To funkcijo je opravljal le nekaj mesecev od konca leta 2014 do marca 2015, ko je aktualni župan Boštjan Trilar razpustil koalicijo. Celoten mandat pa Terplan deluje kot mestni svetnik.

Terplan se je rodil leta 1971 v Kranju. Zaključil je izobraževanje na srednji strojni in elektrotehniški šoli, se dokvalificiral za policista in svojo izobrazbo nadgradil še na Fakulteti za organizacijske vede. Leta 2009 je na Fakulteti za državne in evropske študije dobil naziv magistra državnih in evropskih znanosti. Ima opravljen tudi strokovni izpit za mediatorja. Zaposlen je v svojem podjetju.

Poudaril je, da mu ni pomembna funkcija, prav tako ne kandidira zaradi tega, ker bi potreboval službo, temveč ugotavlja, da je treba prevzeti odgovornost in se izpostaviti. "Škoda je, ker se zelo veliko dobrih posameznikov ne želi izpostavljati, posledično zaradi tega kot družba nazadujemo in dajemo možnost takim, ki niso sposobni ali imajo kakšne druge namene," je poudaril.

Kot je povedal, ima ogromno znanja na področju lokalne samouprave, ima vizijo nadaljnjega razvoja in zagovarja vrednote, kot sta poštenost in načelnost. Prepričan je, da je treba spremeniti logiko sodelovanja na ravni lokalne samouprave, se bolje povezovati in sodelovati.

Med projekti, ki bi bili bolje uresničljivi s povezovanjem, je kot primera navedel urejanje kolesarskih stez in povezovanje turističnih organizacij. Terplan meni, da bi se Kranj moral povezati z zalednimi občinami, ki imajo veliko boljše naravne danosti in s katerimi bi lahko z oblikovanjem enotne turistične destinacije dosegli nov turistični preboj.

"Tu so še številni drugi projekti, ki so uresničljivi s povezovanjem in sodelovanjem," je poudaril Terplan in dodal, da so župani tisti, ki morajo prvi pokazati voljo in pobudo za povezovanje, ki ne bi bilo dobrodošlo le na ravni sosednjih občin, ampak tudi na ravni celotne Gorenjske in širše.
Terplan bo na volitvah županski kandidat SMC-ja. Poleg njega je v Kranju znanih tudi že šest drugih županskih kandidatov. To so Matjaž Rakovec (SD s podporo DeSUS-a), Ivo Bajec (podpisi volivcev s podporo SDS-a, NSi-ja in SLS-a), Barbara Gunčar (Stranka za enakomeren lokalni razvoj in podjetnost), Zoran Stevanović (podpisi volivcev), Iztok Purič (stranka Več za Kranj, SAB in Lista za razvoj Kranja) ter Robert Nograšek (LMŠ).