Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Po trenutno preštetih glasovih kaže, da je aktualni župan Zoran Janković gladko zmagal in pometel s konkurenco osmih protikandidatov že v prvem krogu ter ostal župan Ljubljane.

Janković je po do zdaj preštetih glasov prejel 61,84 odstotka glasov, Nataša Sukič (Levica) 9,63 odstotka glasov, Aleš Primc (Glas za otroke in družine) 6,91 odstotka, Igor Horvat (SDS) 6,26 odstotka, Tina Bregant (SLS) 5,71 odstotka, Mojca Sojar (NSi) 3,18 odstotka, Jasminka Dedić (Vesna - zelena stranka, zbor občanov Ljubljana) 3,17 odstotka, Tomaž Ogrin 1,68 odstotka in Jamin Feratović (Pirati) 1,62 odstotka glasov.

Jankovićeva lista brez večine v mestnem svetu

Je pa njegova lista izgubila večino v mestnem svetu. Osvojila je najmanj sedežev v mestnem svetu doslej. Lista Zorana Jankovića je imela v preteklem mandatu 24 svetnikov, v novem, petem, mandatu pa jih bo imela šest manj.

Po novem bo imela Jankovićeva lista 18 svetniških mest, sledilo bo Gibanje Svoboda z osmimi, SDS s šestimi in Levica s štirimi. Po dva svetnika bosta imela NSi in SD, po enega pa Glas za otroke in družine, Lista šport za zdravje, Piratska stranka Slovenije, SLS in Vesna – zelena stranka, kažejo delni izidi Državne volilne komisije po skoraj vseh preštetih glasovih.

Janković je v volilni štab prišel skupaj z ženo Mijo in v prvi izjavi izrazil razočaranje nad nizko volilno udeležbo. Ta je v Ljubljani po 99,49 odstotka preštetih glasov 36,77-odstotna.

V Ljubljani znova izvoljen Zoran Janković

Janković bo "sprejel odločitev Ljubljančanov"

"Kar bodo Ljubljančani odločili, to bom sprejel," je ob prihodu v svojo volilno pisarno na Dvornem trgu dejal Janković. Dodal je, da so volitve vendarle praznik demokracije in da o izidu odločajo tisti, ki so prišli na volitve, in tisti, ki niso. Janković si ni mislil, da bo volilna udeležba tako nizka. "Za to sta po mojem mnenju dva razloga, prvi je, da so volitve vsako nedeljo. Drugi razlog so ankete, ki so kazale mojo premočno zmago." Nizka volilna udeležba ga sicer ne skrbi. "Naredili smo vse, kar je treba, bolje ne znamo. Razen štirih let dela, ko je kampanja vsak dan, sem bil zelo malo udeležen pri tej kampanji."

Pravzaprav kampanje sploh ni bilo, je dejal Janković. "Zadnja tri soočenja so bila hecna, moji sodelavci pa so naredili krasno kampanjo. Izida še ne poznam, a pričakujem zmago v prvem krogu in večino Liste Zorana Jankovića. Ne glede na izid v mestnem svetu bomo šli v sporazum tako z Gibanjem Svoboda kot s SD-jem." S SD-jem so imeli v mestnem svetu brez formalne pogodbe po Jankovićevih besedah že do zdaj zelo dobre odnose.

Čerin: Največji poraženec bo desnica

Podžupan Aleš Čerin meni, da bo največji poraženec lokalnih volitev v Ljubljani desnica oziroma SDS. Občutek je "zmagovit", je deal.

"Za župana ni vprašanje, mogoče pa je malo drugače za Listo Zorana Jankovića," je dejal svetnik županove liste Anton Podobnik. Kot je poudaril, na lokalnih volitvah pred štirimi leti ni bilo Gibanja Svoboda, za katero ocenjuje, da bo "odneslo nekaj glasov tudi naši listi". "Sam računam, da bomo imeli 18 svetnikov, s čimer bi izgubili pet ali šest mest." "Bolj pestro bo. Zdaj smo bili zadostni, zdaj pa bomo morali imeti koalicijo," je dejal.

Med ključnimi projekti zelo verjetnega novega mandata je izpostavil zaključek projekta kanalizacijskega kanala C0 in izgradnjo sežigalnice.

Kaj Janković obljublja v novem mandatu?

"Človek z veliko začetnico"

Podpornica aktualnega župana in mestna svetnica Francka Trobec je v štabu, še preden so bili znani prvi izidi, za MMC dejala, da pričakuje zelo dober izid in zmago v prvem krogu. Župan Janković je prava izbira, "ker je človek z veliko začetnico, in kar reče, tudi naredi". Za naslednji mandat si želi le, da bo župan "nadaljeval s takšnim tempom kot doslej".

Raper Zlatan Čordić - Zlatko, prav tako županov podpornik, pa je za MMC povedal, da je Janković prava izbira za Ljubljano, saj se še dobro spomni, kakšna je bila Ljubljana, ko je bil še srednješolec, danes pa je, "kamor koli se sprehodiš, sprememba več kot očitna". V novem mandatu naj po njegovih besedah župan izpolni svoje obljube, če "gledamo za nazaj, vidimo, da se vse uresniči", je dejal.

Začetek slavja s Queeni

Malo pred 23. uro je pred štabom aktualnega ljubljanskega župana začela odmevati pesem We Are the Champions skupine Queen in zbrana množica je zapela ter začela proslavljati zmago. Župan je sicer dejal, da bo raje počakal, da preštejejo čisto do konca.

Podobno prepričljivo zmagoval tudi na preteklih mestnih volitvah

Tudi na preteklih volitvah je podobno prepričljivo, v prvem krogu, opravil s protikandidati – leta 2006 je bil s 63 odstotki najboljši pred zasledovalcem Francetom Arharjem, leta 2010 s skoraj 65 odstotki pred Zofijo Mazej Kukovič, leta 2014 z dobrimi 57 odstotki pred Damjanom Damjanovičem, pred štirimi leti pa je najbližjega zasledovalca Anžeta Logarja premagal z dobrimi 60 odstotki glasov.

69-letni Zoran Janković je župan Ljubljane že od leta 2006, vsakokrat je bil izvoljen v prvem krogu. Leta 2011 je s stranko Pozitivna Slovenija zmagal na parlamentarnih volitvah, a v državnem zboru ni prejel zadostne podpore, zato se je vrnil k županovanju. Za župana Ljubljane je bil tako doslej izvoljen že petkrat: prvič leta 2006, drugič leta 2010, tretjič po neuspelem poskusu, da bi postal mandatar, leta 2012, četrtič znova na rednih lokalnih volitvah 2014 in petič leta 2018.

Čestitke aktualnemu županu za osvojeni 6. mandat v Ljubljani. Foto: BoBo
Čestitke aktualnemu županu za osvojeni 6. mandat v Ljubljani. Foto: BoBo

Visoka pričakovanja Levice neizpolnjena

Kandidatka Levice za ljubljansko županjo Nataša Sukič je razočarana nad štirimi sedeži v mestnem svetu, ki jih stranki pripisujejo delni neuradni izidi volitev. "To je pod mojimi pričakovanji, ki sem jih morda preveč vezala na javnomnenjske ankete," je dejala. V preteklem mandatu je imela sicer Levica v 45-članskem mestnem svetu tri svetnike. Natašo Sukič je po delnih neuradnih izidih za ljubljansko županjo podprlo 9,4 odstotka volivcev.

Največje presenečenje bi bil po njenih besedah drugi krog volitev. "To bi bilo zanimivo in bi odprlo možnost za resno, bolj poglobljeno vsebinsko diskusijo o perečih težavah, kot so stanovanjska kriza, urejanje prometa in podnebna nevtralnost do 2030," je dejala.

Primc izid sprejema z odgovornostjo

Tretje mesto med ljubljanskimi županskimi kandidati je zasedel Aleš Primc iz stranke Glas za otroke in družine, zanj je glasovalo 6,96 odstotka volivcev. "3. mesto na županskih volitvah sprejemam z veliko odgovornostjo. Kot mestni svetnik bom delal za realizacijo programa. Bom glas otrok, družin, delavcev, starejših, invalidov, oseb s posebnimi potrebami, nerojenih otrok ter mater in očetov v stiski," je v odzivu na Twitterju zapisal Primc.

Horvat: Želim si, da bi imel župan več posluha za ljudi

"Pričakovanja so spodbudna," je dejal tudi četrti na lestvici med županskimi kandidati Igor Horvat (SDS). V volilni kampanji so po njegovih besedah dali vse od sebe, volivke in volivci pa imajo na koncu vedno prav. Horvat, ki je bil v iztekajočem se mandatu mestnega sveta MOL-a vodja svetniškega kluba SDS-a, je izide pričakoval Vodnikovem hramu. Dejal je, da njihove svetnike veseli, da Janković v mestnem svetu ne bo več imel večine. "Zelo si želim, da bi novi aktualni župan imel več posluha za ljudi in nas ne bi delil na prvo in drugorazredne," je povedal za MMC. Med vidnimi obrazi v volilnem štabu SDS-a je Anže Logar.

Volivcem se je za glasove zahvalila tudi zdravnica Tina Bregant, ki je s 5,8 odstotka glasov zasedla peto mesto. V odzivu za STA je zapisala, da sta kampanja in glasovanje potrdila, da si moramo vsi skupaj prizadevati za bolj zdravo Ljubljano. "Še naprej bom svoj glas posojala tistim, ki niso dovolj slišani v javnosti," je zapisala. Stranka SLS je v mestnem svetu osvojila en mandat. "V primeru izvolitve v mestni svet obljubljam, da si bom prizadevala za ureditev zdravstvene problematike," je obljubila.

Županska kandidatka NSi-ja in aktualna mestna svetnica Mojca Sojar je dejala, da želi stranka obdržati dve svetniški mesti v mestnem svetu oziroma dobiti še tretje. "Seveda pa smo pričakovali tudi, da se bo Ljubljana odločila za spremembo in da se bo odločila za županjo," je dejala Sojar.

Za župana Ljubljane se je na tokratnih lokalnih volitvah potegovalo devet kandidatov – Tina Bregant (SLS in Naša dežela), Jasminka Dedić (Vesna – zelena stranka), Jasmin Feratović (Piratska stranka), Igor Horvat (SDS), Zoran Janković (Jože Mermal s skupino volivcev), Tomaž Ogrin (Zeleni Slovenije in Konkretno), Aleš Primc (Glas za otroke in družine), Mojca Sojar (NSi) in Nataša Sukič (Levica).

Foto: TV Slovenija
Foto: TV Slovenija
Osrednjeslovenska brez večjih presenečenj