Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač

Poleg udeležbe na lokalnih volitvah so pozvali tudi h glasovanju na referendumih.

"Naj gre v nedeljo vaš glas za skupnost, in ne za lagodno večino župana, da lahko z njo počne, kar hoče," je dejala kandidatka Levice Nataša Sukič. Naj se preneha izrinjanje prebivalk in prebivalcev iz središča mesta zaradi vrtoglavih cen najemnin, neznosnih cen nepremičnin, zanemarjanja javnega potniškega prometa in označevanja prekarno zaposlenih raznašalcev hrane s številkami, sekanja mogočnih zdravih dreves in krčenja zelenic, je pozvala.

Meni, da mora biti Ljubljana skupen dom vseh, ki v njej študirajo, živijo in delajo. "Če boste glasovali zame ali za listo stranke Levica, gre vaš glas za skupnost, solidarno, socialno občutljivo in zeleno Ljubljano," je dejala.

Mesec je dodal, da se je v zadnjih 15 letih, odkar živi v Ljubljani, središče mesta vidno polepšalo, a stanovanja postajajo vse bolj nedostopna, saj so se cene podvojile. "Ljubljana se mora začeti spraševati, kako ne bo postajala najlepše mesto za turiste, ampak kako bo postala najlepše mesto in najbolj prijetno mesto za svoje prebivalce," je dejal.

Da v mestu ni centimetra, ki ne bi bil podvržen kapitalskim interesom in ki se ga ne bi iskalo za največji mogoči izkoristek in prodajo, je opozorila Vrečko. Obljubila je, da bodo mestno politiko preobrnili v boljšo, zeleno in vključujočo.

Po Meščevih besedah je cilj enostaven. "Na vsakih volitvah je treba biti boljši kot na prejšnjih," je dejal. Nataša Sukič pa računa, da se bodo v velikem številu uvrstili v mestni svet.

Hkrati so v Levici pozvali k udeležbi na referendumih in glasovanju "trikrat za". "Ker so ti referendumi ključni, da lahko iz Slovenije naredimo državo, v kateri bo prijetno in dobro živeti," je dejal Mesec. Glas za zakon o vladi je po njegovih besedah tudi glas za stanovanjsko in podnebno politiko ter solidarno prihodnost. Glas za dolgotrajno oskrbo pa bo glas za pomoč na domu, negovalne bolnišnice in sistemski vir financiranja, "da ne bo celotno breme viselo na oskrbovancih in na njihovih družinah", zagotavlja Mesec.

Vrečko pa je pozvala h glasovanju za zakon o Radioteleviziji Slovenije (RTV SLO). "Odločamo se o tem, ali bomo še imeli javno nacionalno televizijo RTV Slovenija ali pa bo ta šla v neko smer, v katero si ne želimo in ki jo vidimo tudi zdaj," je dejala. Poudarila je, da je RTV Slovenija več kot le informativni program, z obsežnim arhivom opravlja pomembno vlogo varuha javnega spomina in vsem zagotavlja pravico do obveščenosti. "To, kar vidimo, da se zadnje čase dogaja in tudi intenzivno stopnjuje na RTV SLO, je nedopustno," je dejala, zato vse poziva, da to zaustavimo.