Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
Ljubljana. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač

Lista Zorana Jankovića tokrat ne bo imela večine v mestnem svetu, a to ne bo vplivalo na način dela, zatrjuje ljubljanski župan Zoran Janković.

Z informacijami o koalicijskih pogajanjih je Janković za zdaj skop. Kot je dejal na današnji novinarski konferenci, to prepušča podžupanu Alešu Čerinu. Tudi stranke, s katerimi se bo pogovarjal, so po Jankovićevih besedah Čerinova odločitev, o kateri pa sta se uskladila. Po objavi delnih neuradnih izidov volitev je Janković v nedeljo napovedal koalicijska pogajanja z Gibanjem Svoboda in SD-jem.

Medtem ko je sam z več kot 60-odstotno podporo volivcev slavil novo prepričljivo zmago, je njegova lista osvojila najmanj sedežev v mestnem svetu doslej. Lista Zorana Jankovića je imela v preteklem mandatu 24 svetnikov, v novem (petem) mandatu pa jih bo imela šest manj, torej 18. Sledilo bo Gibanje Svoboda z osmimi, SDS s šestimi in Levica s štirimi. Po dva svetnika bodo imeli NSi in SD, po enega pa Glas za otroke in družine, Lista šport za zdravje, Piratska stranka Slovenije, SLS in Vesna – zelena stranka.

A to, da sami nimajo večine v mestnem svetu, ne pomeni spremembe pri načinu dela, zatrjuje ljubljanski župan. Zavrača tudi interpretacije, da se vpliv njegove liste v posameznih četrtnih skupnostih zmanjšuje. Ponekod manjše število sedežev pripisuje nizki volilni udeležbi in pojavu stranke, ki je "na državnem nivoju izjemno močna". Ob tem poudarja, da bi se ne glede na število dobljenih sedežev v mestnem svetu držal dogovora o povolilnem sodelovanju z Gibanjem Svoboda.

Kdo bo v novem mandatu zasedel podžupanske stolčke, Janković še ne razkriva. Ekipa podžupanov bo znana po decembrski ustanovni seji, je napovedal.

Razočaranje zaradi nizke volilne udeležbe

Janković je znova izrazil razočaranje nad nizko volilno udeležbo na nedeljskih lokalnih volitvah, na katerih je glasovalo 39,98 odstotka volivcev. Sam jo pripisuje temu, da so zadnjih nekaj tednov vsako nedeljo volitve, pa tudi temu, da so javnomnenjske ankete kazale njegovo jasno premoč. "Da bi imeli visoko udeležbo na teh volitvah, bi se zgodilo samo v primeru, da bi bil protikandidat Janez Janša, mogoče celo Aleš Hojs. Potem bi se Ljubljančani odločili, da gredo na volitve, noben drug primer ni kazal, da bi prišli," je še ocenil Janković.

Hkrati je komentiral tudi ponedeljkov odstop Anžeta Logarja s čela mestnega odbora SDS-a v Ljubljani. Po Jankovićevih besedah z Logarjem tudi v času, ko je bil v mestnem svetu, nista sodelovala, meni pa, da je bil pred štirimi leti korekten in močen kandidat za župana Ljubljane. Njegov odstop po Jankovićevem mnenju kaže na Logarjevo pokončnost.