Foto: BoBo
Foto: BoBo

Pred iztekom kampanje za nedeljske lokalne volitve se je premier Robert Golob pridružil ekipi Gibanja Svoboda na stojnici v središču Ljubljane.

Golob verjame, da je lahko Gibanje Svoboda odlično dopolnilo za vse, kar je bilo dobrega narejenega v Ljubljani v zadnjih mandatih, in da lahko prinese sveže poglede na nadaljnji razvoj mesta. Ravno za povezavo med projekti mestnega in državnega značaja bi po njegovih besedah lahko ugotovili, da v Ljubljani šepa, in ekipa Svobode "bo poskrbela, da bo pretok med vsemi nivoji boljši".

Omenil je železniško in avtobusno postajo ter stanovanja za mlade, prav tako lahko po njegovih besedah vpeljejo nekatere koncepte iz koalicijske pogodbe, kot je participativni proračun za mestne četrti, ne glede na to, da je imelo mogoče zdajšnje vodstvo manj posluha za tovrstne projekte.

Kot je poudaril v izjavi za medije, so se načrtno odločili, da v Ljubljani ne bodo imeli kandidata za župana, saj ocenjujejo, da je aktualni župan Zoran Janković, ki znova kandidira, tisti, ki lahko v naslednjem mandatu dovolj uspešno dokonča začete projekte. "Hkrati pa želimo biti najmočnejša stranka v mestnem svetu ravno z namenom, da obogatimo mestno politiko na način, ki si ga Ljubljana zasluži," je dejal.

V drugih občinah je po njegovih besedah drugače. "Naš cilj je, da v mestnih občinah z lastnimi kandidati ali s kandidati, ki uživajo našo podporo, osvojimo polovico vseh županskih mest," je pojasnil.

Ker se približuje tudi konec kampanje pred referendumi, ki bodo konec prihodnjega tedna, je Golob še pozval vse državljane, da se referendumov udeležijo v čim večjem številu in glasujejo trikrat za.

Po njegovem mnenju je to nujno zaradi enega samega cilja: "Da pokažejo tistim, ki referendume po nepotrebnem sprožajo, ki zapravljajo naš skupni denar za izvajanje referendumov, ki so nesmiselni, da v resnici to ne obrodi sadov in da naj s tem nehajo." Sicer bomo lahko po Golobovih besedah vsake tri mesece zapravljali milijone in milijone, da bodo lahko večni poraženci, kot je imenoval stranko SDS, ki je pobudnik referendumov, zapravljali davkoplačevalski denar za svoje lastne kampanje. "Mislim, da je skrajni čas, da ljudje temu rečejo: dovolj je bilo," je dejal.

Na očitke, da so se v kampanjo vključili pozno in premalo storili, je odgovoril, da se vedno da narediti več, ampak da se je Gibanje Svoboda v kampanjo zelo dejavno vključilo. Pojasnil pa je, da je bil medijski prostor sprva zapolnjen s predsedniškimi volitvami, zdaj je zapolnjen z lokalnimi, prihodnji teden pa bo prostor za referendumsko kampanjo. Takrat bodo po njegovih napovedih tudi povečali dejavnosti na terenu.