Foto: Gibanje Svoboda
Foto: Gibanje Svoboda

Trenutni predlog občinskega prostorskega načrta (OPN) po Jurišičevih besedah ni primeren za nadaljnjo obravnavo, zato je potreben nov dokument, ki bo "skladen z željami in potrebami prebivalcev, gospodarstva in stroko".

Če bi občina dobila več denarja od države, bi ga morala po njegovih besedah nameniti za nujne projekte, kot so energetska sanacija javnih stavb ter obnova cest, vrtcev, šol in zdravstvenih postaj. Namesto izgradnje sežigalnice odpadkov pa bi stremel k občini brez odpadkov, je poudaril. "Nameravamo in tudi bomo uredili javni potniški promet in prehodnost ulic tako, da bo kar najbolj optimalna," je dejal. Spomnil je, da je pred leti dejavno pripomogel k izvzetju hitre ceste skozi Maribor iz vinjetnega sistema.

Jurišič, sicer direktor Zavoda za mladinsko popotništvo, je zadnja štiri leta mestni svetnik in s tem edini predstavnik Stranke mladih - Zeleni Evrope v mariborskem mestnem svetu. Ob izvolitvi župana Arsenoviča na prejšnjih volitvah se je pridružil njegovi koaliciji, a je po županovem incidentu z mladoletnikom maja letos izstopil iz nje. Za mariborskega župana je kandidiral že leta 2018.

Med kandidati Stranke mladih - Zeleni Evrope za mestni svet sta študentka prava Ana Veronika Borko, arhitekt Niko Stare, ustanoviteljica trgovine brez embalaže Iris Magajna, performer Renato Volker in zdravstvena delavka kubanskih korenin Claudia Perez Guerra.

15 kandidatov za župana

Za položaj mariborskega župana se bo na volitvah 20. novembra potegovalo skupno 15 kandidatov. Poleg aktualnega župana Arsenoviča, ki kandidira s podpisi volivcev, in Igorja Jurišiča so to še Lidija Divjak Mirnik (Lista za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti), Nina Beyokol (Piratska stranka), Vojko Flis (Gibanje Svoboda), Franc Jesenek (Stranka slovenskega naroda), Dejan Kaloh (SDS), Aleksander Kamenik (Stranka Aleksandra Kamenika), Franc Kangler (Lista Franca Kanglerja - NLS), Boštjan Klun (SD), Matic Matjašič (Lista mladih. Povezujemo), Bernard Memon (NSi), Miha Recek (SLS in Naša dežela), Josip Rotar (Lista kolesarjev in pešcev) in Vladimir Šega (Levica).