Foto: go_2025
Foto: go_2025

Nova Gorica je bila od Evropske komisije 18. 12. 2020 razglašena za Evropsko prestolnico kulture 2025. Izvedbo programskih in razvojnih dejavnosti je začrtala prijavna knjiga GO! Borderless, ki je bila podlaga za odločitev o podelitvi naziva.

Sorodna novica Prihaja tehnološko-kulturna urbana četrt EPK distrikt, kjer bo vse, česar zdaj v obeh Goricah ni

"Namen projekta je opozoriti na bogastvo in raznolikost evropskih kultur ter njihove skupne značilnosti, kakor tudi spodbuditi boljše medsebojno razumevanje med evropskimi državljani in spodbujati prispevek kulture k dolgoročnemu razvoju mest," so zapisali na ministrstvu za kulturo.

Vrednost naložbe je 20 milijonov evrov
Obenem je projekt priložnost za regeneracijo mesta, dvig prepoznavnosti mesta, širitev podobe mesta v očeh svojih prebivalcev, spodbujanje turizma in priložnost za prevetritev kulturne ponudbe v mestu, so še poudarili.

Vrednost naložbe je 20 milijonov evrov. Ministrstvo za kulturo bo zagotovilo polovico sredstev. Mestna občina Nova Gorica pet milijonov evrov. Iz proračuna drugih regij je zagotovljen milijon in pol evrov, enak znesek namenja Evropska unija, dva milijona sredstev pa predstavljajo zasebni viri in tržni prihodki.

Zavod EPK GO! 2025 v iskanju novega direktorja
Potem ko je prva direktorica javnega zavoda GO! 2025 – Evropska prestolnica kulture Nova Gorica Kaja Širok prevzela funkcijo v kabinetu predsednika vlade, je bil za v. d. direktorja zavoda imenovan Gorazd Božič. Razpis za novega direktorja oz. direktorico je odprt do 12. avgusta.