Foto: BoBo
Foto: BoBo

Alojzij Kastelic, 62-letni elektromehanik in župan neprekinjeno od leta 2006, je sicer predvolilno kampanjo ocenil za "presenetljivo mirno". Mateja Povhe je v prvem krogu zbrala dobrih 49 odstotkov glasov, sam jih je zbral nekaj manj kot 22 odstotkov, zato se je pred drugim krogom nekoliko odmaknil od tekme za županski stol, je povedal.

Občino Trebnje je vodil 16 let, v tem času pa je napredovala z 39. na 11. mesto po razvitosti. Na to je ponosen. Glede na to, da so se ga občani očitno naveličali, pa želi tekmici, prihodnji koaliciji in županji, da občino čim bolje vodita, je dejal.

Podpore mu pred drugim krogom ni izrekel nihče od izpadlih tekmecev, sam pa je tudi ni iskal. Če bo v drugem krogu izgubil, pa se bo iz politike povsem umaknil, je napovedal. Kastelic se je sicer za vnovično kandidaturo odločil zaradi nagovarjanja občanov in ker čuti, da ima še veliko elana in energije.

Tudi Povhe, 43-letna diplomirana pravnica in v dveh mandatih občinska svetnica, je predvolilno kampanjo ocenila za mirno. Bila je "uspešna in na kulturni ravni", navkljub visoki podpori v prvem krogu županskih volitev pa tudi pred drugim nadaljuje delo, je dejala.

Glede podpore v drugem krogu se s tekmeci iz prvega kroga uradno ni pogovarjala in gre naprej brez izrečene podpore drugih strank. Odločila se je za povezovalno pot, je še dodala.

Sicer se Kastelic in Povhe programsko razlikujeta predvsem v tem, da tekmica v ospredje postavlja odločanje občanov in izzive ob demografskih gibanjih oz. rasti priseljevanja, nekateri občani pa pri Kastelicu pogrešajo dolgoročno načrtovanje in učinkovito odzivanje na spremembe.

Največ svetnikov ima lista Drot

V trebanjskem občinskem svetu je največ oz. osem mest osvojila lista Drot – za razvoj in s tem svoj položaj okrepila za dve mesti. SDS je eno mesto izgubil in ima v novem mandatu tri sedeže. Novinec, Gibanje Svoboda, je dobilo tri sedeže, SLS pa je en sedež izgubil in ima zdaj dva. NSi je svoj položaj okrepil za eno mesto in ima po novem dva svetnika.

Nestranskarska županova lista, ki je imela tri mesta, pa ima v novem mandatu dve. Predstavnik romske skupnosti Matej Breznik je ohranil položaj.

V Trebnjem so se za županski stol potegovali še kandidat SDS-a Jože Avguštinčič, ki je v prvem krogu zbral slabih 12 odstotkov glasov, kandidat Gibanja Svoboda Gregor Kaplan, ki jih je zbral skoraj desetino, in kandidat NSi-ja Blaž Pavlin, ki mu je pripadlo dobrih sedem odstotkov glasov.