Stranke SDS, Levica, Nestrankarska ljudska lista gibanja Zelena družba, Vesna - zelena stranka, državljansko gibanje Resni.ca in Naša prihodnost podpirajo popolno prepoved oglaševanja alkoholnih pijač. Foto: Pixabay
Stranke SDS, Levica, Nestrankarska ljudska lista gibanja Zelena družba, Vesna - zelena stranka, državljansko gibanje Resni.ca in Naša prihodnost podpirajo popolno prepoved oglaševanja alkoholnih pijač. Foto: Pixabay

Ker sodimo Slovenci v sam vrh porabe alkohola v razvitem svetu in zloraba alkohola prizadene številne posameznike in družine, je pomemben tudi odnos političnih strank do alkoholne politike. Zavod Vozim, Inštitut za zdravje in okolje, Slovensko združenje za kronične nenalezljive bolezni ter Mladinska zveza Brez izgovora so pozvali stranke, ki bodo sodelovale na volitvah v DZ, naj predstavijo pristop do pereče problematike uporabe alkohola v Sloveniji.

Od skupaj 20 strank, ki bodo sodelovale na volitvah, jih je anketo izpolnilo 13. Med temi so vse podprle financiranje in izvajanje preventivnih ukrepov, večina pa jih podpira tudi odpravo nesorazmernosti cen med brezalkoholnimi in alkoholnimi pijačami. Večina jih podpira določene trošarine za vse alkoholne pijače in uvedbo grafičnih opozoril o posledicah alkohola za zdravje.

Stranke večinoma podpirajo tudi določitev spodnje starostne meje za pitje alkohola, ne podpirajo pa državnega nadzora nad prodajo alkohola na drobno in omejevanja gostote prodajnih mest, kjer je mogoče kupiti alkohol, so povedali na novinarski omenjenih organizacij v Celju.

Večina strank je tudi za uvedbo alkoholnih ključavnic za voznike prekrškarje kot tudi za povečanje nadzora in naključnega preverjanja vsebnosti alkohola v izdihanem zraku.

Popolna prepoved oglaševanja?

Medtem ko so SDS, Levica, Nestrankarska ljudska lista gibanja Zelena družba, Vesna – zelena stranka, državljansko gibanje Resni.ca ter Naša prihodnost in Dobra Država za popolno prepoved oglaševanja alkoholnih pijač, ji SD, NSi, Zavezništvo isvobodimo Slovenijo (ZOS), Svoboda, Povežimo Slovenijo in SNS nasprotujejo. Lista Marjana Šarca (LMŠ) je bila glede popolne prepovedi oglaševanja neodločena.

Kot je na novinarski konferenci opozoril tetraplegik Nino Batagelj, ima več kot 400.000 Slovencev vsako leto negativne izkušnje z alkoholom. Rečemo lahko, da alkohol zavira Slovenijo in luč na alkoholnem semaforju gori rdeče, je dejal. Postregel je tudi s podatkom, da več kot tretjino prometnih nesreč povzročijo vozniki, ki vozijo pod vplivom alkohola.

Vodja oddelka za cestni promet na Policijski upravi Celje Elvis A. Herbaj pa je dejal, da zakon o pravilih cestnega prometa, ki obravnava vožnjo pod vplivom alkohola, ni slab, težava pa je v toleranci do alkohola. Po njegovih besedah se policisti z alkoholom soočajo na vseh policijskih področjih, od prometa, kršitve javnega reda in miru do nasilja v družini.

"Policija izvaja vse ukrepe, ki so v njeni pristojnosti, če pride do kršitev zaradi zaužitega alkohola. Največja težava je zdravstvo, ki ne naredi vsega, kar bi lahko. Človeka je treba zdraviti, če ima težave z alkoholom", je še dejal Herbaj.