Maroko je na dobri poti v izločilne boje 22. svetovnega prvenstva. Foto: Reuters
Maroko je na dobri poti v izločilne boje 22. svetovnega prvenstva. Foto: Reuters

Belgija, druga reprezentanca Fifine lestvice, že na prvi tekmi 22. SP-ja ni navdušila, ko je precej srečno premagala Kanado. Junak je bil Thibaut Courtois, ki je ubranil enajstmetrovko, eden najboljših vratarjev na svetu pa je bil zdaj osmoljenec četrtega medsebojnega obračuna z Marokom. Že ob koncu prvega polčasa je moral pobrati žogo iz svoje mreže, potem ko ga je s prostega strela popolnoma z desne strani presenetil Hakim Ziyech. Gol je bil po posredovanju VAR-a razveljavljen zaradi prepovedanega položaja, v podobnem slogu pa ga je v 73. minuti premagal tudi Abdelhamid Sabiri. V drugo je bilo vse regularno.

Zmago – prvo maroško na svetovnih prvenstvih po Franciji 1998 nad Škotsko – je v sodnikovem dodatku potrdil Zakaria Abuhlal. Atlaški levi so tudi na drugi tekmi v Katarju dobro opravili svoje delo v obrambi in ohranili svojo mrežo nedotaknjeno. V prvem polčasu so bili v nekoliko podrejenem položaju, v drugem pa zaigrali pogumneje in bili precej nevarnejši tekmec, kar so tudi dvakrat kronali. So na dobri poti, da na petem svetovnem prvenstvu drugič napredujejo v izločilne boje. Prvič jim je to uspelo leta 1986 v Mehiki.

Sabiri s prostega strela presenetil Courtoisa
VAR razveljavil zadetek Maroka

V prvem polčasu je imela Belgija terensko premoč (posest 69 %), bila nekoliko nevarnejša, toda maroška obramba je podobno kot na prvem dvoboju prvenstva proti Hrvaški opravila dobro delo. Prvo nevarno akcijo so rdeči vragi izpeljali v peti minuti, ko je po kombinaciji bratov Hazard do strela prišel Michy Batshuayi, toda Munir je bil na mestu. Maroški vratar je bil zanesljiv tudi 15 minut pozneje, ko se je nekaj prostora odprlo Thomasu Meunieru, ki pa je žogo poslal v njegovo naročje.

Preden je Kevin De Bruyne s prostega strela z leve strani meril neposredno proti vratom, a bil premalo natančen, je nevarno akcijo v 35. minuti izpeljal tudi Maroko. Po desni strani je belgijski obrambi pobegnil Ačraf Hakimi, ki pa je meril čez vrata. Na začetku sodnikovega dodatka se je zatresla mreža Belgije. Z desne strani je prosti strel izvedel Ziyech, ki je poslal ostro žogo pred vrata in presenetil Courtoisa, tako da je končala za njegovim hrbtom. Toda oglasil se je VAR. Z glavo sta proti žogi šla Hakimi in Romain Saiss, ki je bil v prepovedanem položaju.

Abuhlal v 92. minuti potrdil zmago Maroka

Prvi so v drugem polčasu zapretili atlaški levi, ko je v peti minuti nadaljevanja Ziyech ob Axlu Witslu lepo prišel do strela, vendar je Courtois njegov poskus ubranil. Zatem je z desne strani na drugi strani z diagonalnim strelom Munirja preizkusil Eden Hazard, 65. minuta pa je tekla, ko se je čuvaj maroške mreže izkazal po nevarnem poskusu Driesa Mertensa. Vmes je nevarno akcijo izpeljal Maroko, ko je Sofiane Bufal preigral Meunierja, a nato za las meril mimo vrat.

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

V 73. minuti je imel Maroko na voljo prosti strel povsem z leve strani. Izvedel ga je Sabiri, ki je pet minut predtem prišel v igro. V slogu Ziyecha je poslal ostro žogo proti Courtoisu, znova je najboljšega vratarja preteklega svetovnega prvenstva v Rusiji pomagal zmesti kapetan Saiss in žoga je končala v mreži. Tokrat je bil zadetek po napaki čuvaja mreže madridskega Reala regularen.

Katalonec na belgijski klopi Roberto Martinez je v nadaljevanju poskusil tudi z Romelujem Lukakujem, ki se vrača po poškodbi, toda rdeči vragi niso našli poti do maroške mreže. Najbližje so bili v 82. minuti, ko je po kotu Jan Vertonghen streljal z glavo, žoga pa je zletela za las mimo vrat. Zato pa se je še enkrat zatresla belgijska mreža. Ziyech je v 92. minuti imenitno prodrl po desni strani ob Tobyju Alderweireldu, podal v sredino, kjer je Abuhlal žogo pospravil pod prečko.

11-27 (F) Belgium-Morocco( id: 3854593), Tekma v živo, Vse (goli, menjave, kartoni)
11-27 (F) Belgium-Morocco( id: 3854593), Postave
11-27 (F) Belgium-Morocco( id: 3854593), Statistika tekme
FIFA svetovno prvenstvo v nogometu 2022
# Ekipa Št. tekem Zmage Remiji Porazi Razlika v golih Točke
Skupina F
1.
Maroko
3 2 1 0 4:1 7
2.
Hrvaška
3 1 2 0 4:1 5
3.
Belgija
3 1 1 1 1:2 4
4.
Kanada
3 0 0 3 2:7 0
Vrhunci tekme Belgija - Maroko

Riddle: Opinion Poll - Katero tekmo bi si raje ogledali v zadnjem krogu v skupini F?