Primož Roglič se je na četrtkovo večerno predstavitev na trgu Massena v Nici pripeljal z velikim obližem za hitrejše celjenje ran, kar je potrdilo, da res še ni stoodstotno okreval po padcu. Foto: EPA
Primož Roglič se je na četrtkovo večerno predstavitev na trgu Massena v Nici pripeljal z velikim obližem za hitrejše celjenje ran, kar je potrdilo, da res še ni stoodstotno okreval po padcu. Foto: EPA

Po l'Ainu in Dofineja prinaša Dirka po Franciji zaključek francoske trilogije Jumbo Visma - Ineos. Britanski kolesarski imperij po gladkih porazih zdaj vse stavi na lanskega zmagovalca Dirke po Franciji. A ekipa Ineos Grenadiers (preimenovanje pred Tourom za potrebe prihajajočega terenca 4x4) ima tudi rezervno orožje – Richarda Carapaza. Vendar imajo tudi Nizozemci še drugega aduta, ki je prav tako bolj izpostavljen – Toma Dumoulina. Vsa Francija bo dihala za Thibauta Pinota, krog izpostavljenih favoritov hočeš nočeš zaokroža Tadej Pogačar.

Sorodna novica Kovšca: Roglič je prvi favorit za zmago

V 23 dneh, na 21 etapah in 3.484 km cest lahko gre marsikaj narobe, kar je vodilni kolesar sveta močno občutil na lastni koži na lanski Dirki po Italiji in pred dvema tednoma na letošnji Dofineji. Čeprav se slovenska kolesarska javnost dobro spomni italijanske lekcije, pa je mednarodni kolesarski svet enoten – prvi favorit za zmago na prestavljenem Touru de Franceu 2020 je Primož Roglič, kar podkrepijo tudi stavnice, kjer pa se je razlika med Slovencem in Kolumbijcem zmanjšala.

Lani Nizozemci dobili uvodni etapi, a izgubili rumeno
Izpostavljanje Rogliča in njegove strah vzbujajoče forme vse do odstopa na generalki Dirke po Dofineji pa je skupaj z neprijetnim padcem in globljo ureznino nad zadnjico voda na mlin tekmecev. Jumbo Visma nima velikih izkušenj z branjenjem rumene majice, lani so jo osvojili takoj v uvodni etapi z Mikom Teunissenom, nato v Bruslju suvereno dobili še ekipni kronometer, a predali vodstvo že v 3. etapi. Navsezadnje nizozemska ekipa, vključno z razvpitimi prehodniki. še nikoli ni osvojila Dirke po Franciji.

Kolesarski utrip v Nici dan pred začetkom Dirke po Franciji

Žrtvovana britanska zmagovalca Toura
Povsem druga pesem glede izkušenj je pri SkyIneosu. A gladko izgubljena dvoboja na omenjenih krajših etapnih dirkah v Franciji sta prisilila velikega stratega Dava Brailsforda k odločnim potezam – odrekel se je rojakoma in zmagovalcema petih Tourov Chrisu Froomu in Geraintu Thomasu, ki nista prestala testa pripravljenosti. Navsezadnje naslov brani najmlajši prvak v moderni zgodovini Toura Egan Bernal.


Sorodna novica Začetek Toura skorajda za zaprtimi vrati. Bo cilj res v Parizu?
Široko nasmejan in z znakom zmage se je pripeljal Egan Bernal. Mu bo uspelo ubraniti lansko zmago in nadaljeval dominacijo SkyIneosa, ki zdaj nastopa pod razširjenim imenom in v novih barvah? Foto: EPA
Široko nasmejan in z znakom zmage se je pripeljal Egan Bernal. Mu bo uspelo ubraniti lansko zmago in nadaljeval dominacijo SkyIneosa, ki zdaj nastopa pod razširjenim imenom in v novih barvah? Foto: EPA

Ineos Grenadiers

Velika Britanija – Pinarello

Kapetan: Egan Bernal.
Kondor iz Zipaquirá je nesporni kapetan ekipe, ki je v zadnjih osmih letih dobila kar sedem Tourov, in to s širimi različnimi kolesarji. Mladi Kolumbijec je lani premikal meje in dosanjal sanje kolesarsko najbolj norega naroda. A muči ga hrbet, res pa je na dan odstopa na Dofineji tudi treniral vsem na očem.

As iz rokava: Richard Carapaz. Ekvadorec, ki je v šprintih navkreber kos Rogliču, po zmagi na Giru pa se ga ne more več spregledati. Vendar vse leto se je pripravljal na obrambo zmage v Italiji, nato je bil mobiliziran za Francijo, čeprav je na Dirki po Poljski doživel neprijetni padec in odstopil, nato pa tudi na Lombardiji ni bil med elito.
X-faktor: Pavel Sivakov. Franko-Rus, novi gorski superpomočnik, ki bi ob bolj prosti vlogi bil visoko tudi v skupnem seštevku.

Jumbo Visma

Nizozemska – Bianchi

Kapetana: Primož Roglič in Tom Dumoulin.
Rogla je vse do padca na spustu pred 14 dnevi mlel in bil razred zase. Edini, ki mu je mero vzel v letu 2020, je bil Pogačar na DP-ju v vožnji na čas na Pokljuki. Od rdečega slavja v Madridu je Kisovčan osredotočen le na en cilj – pripeljati v rumenem na Elizejskih poljanah.

Dumoulin je bil kar 420 dni brez dirk, a je avgusta le dočakal debi za čebele in je rasel iz dneva v dan. Rogličev odstop na Dofineji je bil opozorilo vodstvu, da mora imeti drugega aduta bližje najboljšim v skupnem seštevku. Edini kronometer – gorski – je pisan na njegovo kožo, če bi seveda prišel do forme iz 2017, ko je osvojil Giro in postal svetovni prvak v Bergnu pred Rogličem z več kot minutno prednostjo.

X-faktor: Wout van Aert, ki ga tekmeci vabijo v boj za zeleno majico, a to zmagovalec dirk Strade Bianchi in Milano–Sanremo odločno zavrača.

Thibaut Pinot je prvi francoski adut, da bi po dolgih 35 letih vendarle prinesel Franciji novo zmago na Touru. Foto: EPA
Thibaut Pinot je prvi francoski adut, da bi po dolgih 35 letih vendarle prinesel Franciji novo zmago na Touru. Foto: EPA

Groupama FDJ

Francija – Lapierre

Kapetan: Thibaut Pinot
Ljubljenec francoskih src, a se sam prehitro stre v ključnih trenutkih. Lani je bil najmočnejši hribolazec, a končal z nenavadno poškodbo in v solzah. Na Dirki po Dofineji je zadnji dan navidezno prevzel rumeno majico, a ni zmogel do nje, kljub pomoči Francozov iz drugih ekip. Mogoče zato, ker je tudi sam padel v 4. etapi, a dokončal dirko. A Francozi verjamejo, da po vsej smoli tudi zanj posije sonce, zlasti na zaključku na La Planche des Belles Filles, kjer je doma.

X-faktor: Prvi pomočnik in naslednik David Gaudu je zaradi bolezni izgubil ključne tedne priprav, nanj računajo šele v zadnjem tednu.

BORA Hansgrohe

Nemčija – Specialized

Kapetan: Emmanuel Buchmann
Odkritje lanskega Toura s 4. mestom, pri čemer Nemec ni vozil samo defenzivno, v Pirenejih pa je bil bližje Pinoto kot Bernal. Zanj so zgradili močan ekipni mozaik, a se je v enem dnevu vse zalomilo s padci. Grdo je padel in odstopil Buchmann – kot tudi njegova glavna asistenta Muhlberger in Schachmann.

X-faktor: Peter Sagan gre po osmo zeleno majico, s čimer ekipa ne bo podrejena samo skupnemu seštevku.

UAE Emirates

Združeni arabski emirati – Colnago

Kapetana: Fabio Aru in Tadej Pogačar.
Malokdo v Nici resno jemlje besede emiratov, da je Aru po letih zdravstvenih težav in z iztekajočo se sicer izjemno pogodbo res prvi mož ekipe. Pogačar vznemirja domišljijo kolesarskih fanatikov. Po koronačasu se je bolj kot zmagam raje posvetil svoji slabosti – dirkanju v veliki vročini, a prihajata september in ohladitev. Ne pozabimo – na Vuelti je vsak teden dobil po eno gorsko etapo.

X-faktor: (ne)podpora ekipe, ki ima kopico močnih adutov za pobege, ni se pa še dokazala v napadu na skupni izid. Tudi na domači Dirki po Emiratih UAE ni zmogel prevzeti nadzora nad etapami, a tam ni bilo Jana Polanca, prvega Pogačarjevega pribočnika.

Deceuninck - QuickStep

Belgija – Specialized

Kapetan: Julian Alaphillipe

Lani je naredil Tour in sprožil poletno norijo v Franciji. 14 dni je nosil rumeno majico, a v Alpah jo je moral predati. A lani je Luolou tudi serijsko zmagoval na enodnevnih dirkah, letos mu vedno nekaj zmanjka – ali sreče ali moči. Pred Tourom se je uradno odpovedal vsem ambicijam v skupnem seštevku. A kaj če napade v 2. gorski etapi in gre po rumeno majico, kar bi mu znova vlilo moči?

X-faktor: Sam Bennett je dočakal Tour in redki šprinterski zaključki so po njegovem okusu.

Sorodna novica Navidezna dirka: Sestavite svojo ekipo za Tour!

Ag2R La Mondiale

Francija – Eddy Merckx

Kapetan: Romain Bardet.
Napovedani naslednji francoski zmagovalec Toura se poslavlja od domače ekipe in tudi ne napoveduje boja za tretje zmagovalne stopničke. Bližje mu je obramba pikčaste majice za najboljšega klančarja, ki jo je lani dobil bolj po naključju, zdaj pa želi postati zasluženi kralj gora.

EF Pro

ZDA – Cannnondale

Kapetan: Kolumbijec.
Če smo ostali brez triumvirata pri Ineosu in Jumbu, ostaja tukaj kolumbijski trio pri ameriški ekipi iz Kolorada. Rigoberto Uran je starešina, ki pa zadnja leta težko ostane zdrav. Močnejša sta mladca: Daniel Martinez je prišel pod drobnogled z zmago na Dirki po Dofineji, ob tem pa gre za najboljšega kolumbijskega kronometrista. Bolj atraktivno kolesari Sergio Higuita, ki pa za tritedenski cilj ne bo mogel razmetavati moči z nenehnimi napadi, ki jih je vajen. Če se hitro razjasni, kdo je najmočnejši, in še nekaj sreče s smolo tekmecev ... se mogoče ponovi Dofineja.

Bahrain McLaren

Bahrajn – Merida

Kapetan: Mikel Landa
Bahranjčani so s prihodom Roda Ellingwortha napovedali skyizacijo in gradnjo novega supermoštva okoli Lande, ki je doslej pri drugih ekipah kljub simpatijam in moči vedno igral drugo violino. A tik pred Tourom je priša potrditev, da se McLaren po vsega letu poslavlja od kolesarstva, pa čeprav je prav tako v lasti bahrajnskih princev. Močno slovensko obarvana ekipa vseeno ponavlja, da bo tudi Matej Mohorič moral lastne ambicije podrediti enigmatičnemu Basku.

Arkea Samsic (prokontinentalna ekipa)

Francija – Canyon

Kapetan: Nairo Quintana
Po zimski menjavi ekipe je pri Bretoncih Nairoman zacvetel in spomnil na stare napadalne čase. A tik pred koncem prvega vala koronavirusa ga je zbil avtomobil, poškodovano koleno pa mu je preprečevalo napade, vseeno pa se je večji del l'Aina in Dofineje vozil z Rogličem in Bernalom.

Cofidis

Francija – De Rosa

Kapetan: Guillaume Martin
Francoski kolesarski filozof, ki je resen kandidat iz ozadja, da napade tudi peterico. Lani z belgijsko ekipo Wanty Gobert je bil že skupno 12. Po koronačasu je pokazal odlično formo in držal korak tudi s prvima favoritoma Toura, pri čemer se je znal sam spustiti tudi v lov za Rogličem.

Astana

Kazahstan – Willier Triestina

Kapetan: Superman.
Miguel Angel Lopez je počasi rasel v pokoronskem obdobju in največ pokazal zadnji dan Dofineje. Napadalni kolesar, ki pa se mu zmagovalne stopničke zaradi Slovencev kar izmikajo. V nenavadni in skrčeni sezoni so se Kazahi odločili, da raje najmočnejšo zasedbo pošljejo na Giro, tako da je Lopez ob debiju v Franciji hendikipiran glede na ekipno moč Astane.

Movistar

Španija – Canyon

Kapetana: Alejandro Valverde in Enric Mas.
Ekipna velesila, ki je bila v letu 2019 najboljše moštvo vseh treh Grand Tourov, je trenutno v mizerni formi. Ena sama zmaga Marca Solerja z začetka februarja na izzivu Mallorce. Zimzeleni Alejandro Valverde je daleč od lanske forme, novi kapetan za etapne dirke Enric Mas pa neprepoznaven.

Trek Segafredo

ZDA – Trek

Kapetana: Richie Porte in Bauke Mollema.
Tudi druga ameriška ekipa ima močno in zaokroženo osmerico, ki bi jo lahko bolj kot skupna razvrstitev premamile etapne zmage. Dizel Bauke Mollema je zadnje leto v formi kariere. Avstralec Porte se vrača k Britancem, tako da naj bi lovil etapne uspehe. Ob tem se želi v mavrični majici dokazati tudi mladi svetovni prvak Mads Pedersen.

CCC

Poljska – Giant

Kapetan: Ilnur Zakarin
Poljski lastnik in pokrovitelj se poslavlja, ekipa je na prodaj, s tem pa tudi kolesarji. Matteo Trentin in Greg Van Avermaet zagotavljajo pobege in skoke za etapne zmage, tudi Zakarin se zaveda, da bo z etapno zmago lažje dobil dobro pogodbo kot z 10. mestom.

Mitchelton Scott

Avstralija – Scott

Kapetan: Adam Yates.
Februarja je premagal Pogačarja, a koronačas mu je odvzel zalet. Pozimi zapušča avstralsko ekipo in se seli k Ineosu, zaradi česar ne preseneča uradna napoved ekipe: ne dirkamo na skupno razvrstitev, temveč na etapne zmage.

X-faktor: Luka Mezgec. Malo je tipičnih ravninskih šprintov, kar nekaj pa razgibanih etap, kjer zna priti čez klance v ospredju, s tem pa tudi do položaja za šprint. Na Bretonski klasiki je bil že v območju zmage.

Pogovor z Miho Mišičem pred začetkom Toura

Lotto Soudal

Belgija – Ridley

Kapetan: /
Uradno brez kapetana in v strogem lovu na etapne zmage, za kar bi morala skrbeti šprinter Caleb Ewan in mojster klasik Philippe Gilbert. A glavna skrb Belgijcev je, ali bodo zaradi morebitnih okužb v ekipi lahko sploh štartali.

Israel Start-Up Nation

Izrael – Factor

Kapetan: poškodovani Dan Martin.
Izraelci so v velikem pričakovanju prihodnje sezone, ko jih bo okrepil Chris Froome, za katerega že gradijo močno podporno ekipo. Padec je Ircu Danu Martinu preprečil, da bi resneje kolesaril za deseterico, zanj je zmaga že štart na dirki.

Pogovor z Valjavcem in Kovšco pred začetkom Toura

NTT (NTT)

Južna Afrika – BMC

Kapetan: Domenico Pozzovivo
Še ena ekipa odkritih lovcev na etapne zmage, z razpoloženim novopečenim evropskim prvakom Giacomom NIzzolom se lahko spustijo v boj s Saganom za zeleno majico. Veteran Pozzovivo po hudi prometni nesreči lani še išče formo.

Sunweb (SUN)

Nemčija – Giant

Kapetan: /
Po Dumoulinu bežijo iz druge nemške ekipe še preostali hribolazci, sposobni tritedenske igre. Ekipa stavi na pobege, kjer bi skoraj vedno morali imeti predstavnika, ob tem imajo v zasedbi kar štiri kolesarje, ki sodijo v kategorijo mlajših.

Roglič optimističen pred štartom: Pokazati želim naše celoletno delo

Total Energie Direct (TDE)

Francija – Willier Triestina

Kapetan: /
Prva domača povabljena ekipa, ki bolj gradi za prihodnost. Zagotovo pa bo Liliane Calmejane poskrbel za vidnost pokroviteljev v pobegih.

B&B Hotels - Vital Concept (BVC)

Francija – KTM

Kapetan: Pierre Rolland.
Drugi francoski povabljenci, kar jih že samodejno postavlja v lovce na eno etapno zmago, ki bi poskrbela za uspešno leto. A imajo vseeno tudi za skupno zmago pretendenta: Pierre Rolland, ki pa je bil nazadnje med deseterico Toura pred petimi leti.